Friss árfolyamok >>

Borulhat a Brexit-alku, May szemmel verte Junckert

2018. december 14. 16:20:00 – Wéber Balázs
Totális patthelyzettel fenyeget az EU és Nagy-Britannia vitája a Brexit feltételeiről. Brüsszel továbbra sem hajlandó újratárgyalni a novemberben kötött egyezményt, amit azonban a brit parlament szinte biztosan nem fog elfogadni. A kétnapos EU-csúcson a feszültség tapintható volt, amiről Theresa May és Jean-Claude Juncker fagyos találkozója is árulkodott.

British Prime Minister Theresa May arrives at the European Council in Brussels, Belgium, 13 December 2018. EPA/STEPHANIE LECOCQ
Theresa May a brüsszeli csúcson. EPA/STEPHANIE LECOCQ

Beszédes jelenetet rögzítettek a kamerák a brüsszeli EU-csúcs pénteki ülésének kezdete előtt. A felvétel tanúsága szerint Theresa May brit miniszterelnök meglehetősen ingerült állapotban váltott néhány szót Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével.

A Guardian fagyosnak nevezi az  interakciót, amely közben Juncker – aki amúgy hajlamos több mint szívélyesen üdvözölni kollégáit – megpróbálta lenyugtatni a láthatóan mérges brit kormányfőt.

Mutatjuk:

Nem enged Brüsszel

Theresa May persze nem véletlenül volt dühös: az uniós és tagállami vezetők ugyanis a csúcson ismét világossá tették, hogy nem hajlandók változtatni a novemberben megkötött, a brit kilépés feltételeit rögzítő megállapodáson.

Ez jelen állás szerint azt jelenti, hogy az Egyesült Királyság rendezetlen körülmények között, egyezmény nélkül fog kilépni az EU-ból jövő március végén. Az ugyanis borítékolható, hogy a dokumentumot jelenlegi formájában nem fogja elfogadni a brit parlament.

Polgárháború a toryknál

May emellett azt is zokon vehette, hogy Juncker – a Telegraph szerint – személyében is támadta őt, amikor kijelentette: itt lenne az ideje, hogy „az Egyesült Királyság megmondja, hogy mit akar, ahelyett, hogy azt kérdezi, hogy mi mit akarunk.”

„A Mrs. May-re nem jellemző dühkitörésre annak keretében került sor, hogy a kormányfő a politikai életben maradásért harcol a Brexit-megállapodással, pártjában pedig polgárháborús állapotok uralkodnak”

-  írta a brit lap arra is utalva, hogy a keményvonalas toryk a héten bizalmatlansági szavazást kezdeményeztek May ellen a szerintük rossz megállapodás miatt. (A párt képviselőinek többsége végül bizalmat szavazott a kormányfőnek.)

Min megy a vita?

A keményvonalas konzervatívok elsősorban azért támadják az egyezményt, mert abba bekerült egy úgynevezett tartalékmegoldás. Ezt eredetileg azért dolgozták ki, hogy mindenképp elkerüljék a fizikai ellenőrzés visszaállítását az ír-északír határon.

A tartalékmegoldás szerint egységes vámügyi szabályozás lépne életbe az Európai Unió és az Egyesült Királyság között abban az esetben, ha a 2020 decemberének végéig tartó átmeneti időszak lejártáig sem jön létre az EU-val olyan átfogó kereskedelmi megállapodás, amely önmagában feleslegessé tenné a határellenőrzés visszaállítását.

A toryk egy része és az észak-írországi Demokratikus Unionista Párt szerint ezzel az Egyesült Királyság végleg beleragadhat egy vámunióba az EU-val. A tartalékmegoldásnak ugyanis nincs kijelölt végdátuma, és a britek nem dönthetnek róla egyoldalúan.

Nem kapott biztosítékot

Brit kormánytisztviselők szerint May az EU-csúcson "politikai és jogi biztosítékokat" kért annak elkerülésére, hogy "beleragadjanak" egy ilyen helyzetbe. Az EU 27-ek nyilatkozatába viszont csak annyi került bele, hogy a tartalékmegoldás aktiválása esetén addig lenne hatályban, amíg szigorúan szükséges, és nem váltja fel egy jövőbeli egyezmény.

May ennek ellenére nem adja fel. Az EU-csúcs után azt mondta, hogy még mindig van lehetőség a kívánt biztosítékok megszerzésére, és tovább folytatják a tárgyalásokat. Elismerte ugyanakkor, hogy „robusztus vitája” volt Junckerrel.

Újabb EU-csúcs jöhet

A megmerevedett álláspontok miatt már a legfelsőbb szinteken is számolnak azzal, hogy a szigetország megállapodás nélkül lép ki az EU-ból. Charles Michel belga kormányfő ma arról beszélt, hogy fel kell gyorsítani a felkészülést erre az esetre. Januárban pedig újabb rendkívüli Brexit-ügyi EU-csúcsot hívhatnak össze.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás