Friss árfolyamok >>

Beindul a gépezet? Ekkor emelhet újra kamatot a Fed

2018. január 12. 12:12:12
Kettő emelést is várnak idén a Wall Street szakértői.

Ajánlatunk

Forrás: Wikimedia Commons
Forrás: Wikimedia Commons

Ahogy arról már korábban is írtunk, decemberben hozta a papírformát az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserves, ekkor 2017-ben harmadszor emelték meg az alapkamatot az 1,25-1,50 százalék közötti sávba. Janet Yellen távozó Fed-elnök igazán szép képet festhetett utolsó sajtótájékoztatóján az amerikai gazdaságról: a növekedés stabil, az alapja nem az adósság fenntarthatatlan növekedése, ráadásul a globális gazdaság is szépen bővül a távozó elnök szavai szerint, a kockázatok száma pedig csökkent.

Ezt a Wall Street szakértői is így látják a The Wall Street Journal cikke szerint, így idén is folytatódhat a kamatemelési ciklus. Az elemzők döntő többsége arra számít, hogy márciusban jöhet a következő emelés, kétharmaduk pedig egy újabbat vár majd a júniusi kamatdöntő ülésen. A Fed legközelebbi, kétnapos kamatdöntő ülése január 31-én fejeződik be, ekkor azonban nem számítanak beavatkozásra az elemzők. A Wall Street szakértői szerint az amerikai alapkamat a következő években 2,85 százalékig nő, és ezen a szinten stabilizálódik. Az amerikai kamatláb 20 százalékon érte el a csúcsát 1980 márciusában és 0,25 százalékon a mélypontját 2008 decemberében.

Földrengés jön a globális pénzügyi rendszerben és a világpolitikában

Jövőre derülhet ki, hogy a nagy jegybankok már ellőtték puskaporukat és elvesztették az ellenőrzést a pénzügyi folyamatok felett. Az elmúlt tíz évben 220 százalékkal erősödött meg a jobboldali populista pártok politikai képviselete Európában. A globalizáció jelenlegi megrendülésével párhuzamosan Moszkvában, Ankarában és Budapesten brutális erővel térnek vissza a történelem démonai és kísértetiesen hasonló politikai dinamikát figyelhetünk meg. A Privátbankár.hu cikkéért kattints ide! >>>

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás