Friss árfolyamok >>

Az olaszok beleállnak: nyíltan szembemennek az uniós szabályokkal

2018. okótber 22. 15:33:00
Az olaszok nem nagyon magyarázkodnak: tudják, hogy amit a jövő évi költségvetéssel terveznek, az szembemegy az uniós szabályokkal, de nem változtatnak semmin.

EPA/Giuseppe Lami
EPA/Giuseppe Lami

Megkapták a levelet...

Az Európai Bizottság megkapta határidőre a római kormány levelét, és annak alapján kedden dönt a következő lépésekről az aggályosnak tartott jövő évi olasz költségvetési tervezettel kapcsolatban - közölte a brüsszeli testület szóvivője hétfőn.

Sajtótájékoztatóján Margarítisz Szkínász szóvivő elmondta, hogy a bizottság tagjai kedden megvitatják az ügyet, és utána döntenek arról, hogy miként járjanak el.

...de nincs benne sok köszönet

Olaszországnak hétfő délig kellett válaszolni a jövő évi büdzsével kapcsolatos brüsszeli aggályokra. A levélben Giovanni Tria olasz gazdasági miniszter azt írta: "tisztában vannak vele, hogy olyan költségvetés-politikai utat választottak, amely nincs összhangban az európai uniós szabályokkal".

Az olasz kormány elődjénél lényegesen nagyobb költségvetési hiánycélt tűzött ki a következő három évre, és ezzel konfrontációs pályára helyezkedett az Európai Bizottsággal szemben, nyugtalanságot okozva egyúttal a pénzügyi befektetők körében.

Hiába szállnak el a kötvényhozamok?

Az olasz kötvényhozamok a hírre ismét emelkedtek, a német 10 éves államkötvényeknél most épp 296 bázisponttal magasabb szinten állnak. A különbség pénteken öt éve nem látott szinten járt, 341 bázisponton. Ahogy korábbi háttérelemzésünkben rávilágítottunk, a kötvényhozamok emelkedése egyes szakértők szerint rákényszerítheti a populista kormányzatot a szigorúbb költségvetési politikára - ennek azonban egyelőre nincs jele.

Az olasz tőzsde ma is gyengén teljesít, főként a bankrészvények húzzák le a FTSE MIB mutatót. A fél százalék körüli csökkenéssel az európai mezőny alsó harmadában tanyázik az index, Nyugat-Európában kis pluszban járnak a mutatók.

Megrendült az európai stabilitás

Mi lett Európa négy meghatározó középhatalmának politikai rendszerével? A francia elnök kormányába már lasszóval fognak minisztert, az olasz centrum szétesett, a brit miniszterelnök a politikai megsemmisülés szélén, a német nagykoalíció pedig a szemünk előtt mállik szét. Elemzésünk >>

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás