Friss árfolyamok >>

Az elnök csak dísznek van? Megint elmeszelték Trump rendeletét

2018. január 11. 08:41:00
Végül csak lett megmentője a bevándorlók gyerekeinek, az amerikai főügyészség ugyanis megvétózta Trump azon rendeletét, amely eltörölné a DACA-programot. Ezzel mintegy 800 ezer fiatal sorsa stabilizálódott ideig-óráig, az elnök azonban tombol haragjában, „igazságtalannak és töröttnek” nevezte a szövetségi bíróság működését. Korábban több rendeletét is elgáncsolták, kérdés, hogy jöhetnek-e szankciók – és hogy mennyi időt nyerhetnek ezzel a gáncsoskodással.

Ajánlatunk

Fotó: EPA/Olivier Douliery
Fotó: EPA/Olivier Douliery

Ahogy arról már korábban írtunk, Donald Trump egyik váratlan bejelentése volt még tavaly, hogy felfüggeszti a Barack Obama által alapított programot igaz, szeptemberben kiegyezett arról, hogy további hat hónappal meghosszabbítja a program érvényességét, feltéve, ha a demokraták megszavazzák a határrendészeti módosításokat – például a fal építését. Év végén azonban egy Twitter-posztban gyakorlatilag konkrét ultimátumot adott a kongresszusnak: elmondása szerint ugyanis csak akkor hajlandó megvédeni a DACA-program (magyarul kicsit szerencsétlenül Elhalasztott Intézkedés a Gyermekkorban Érkezetteknek) fiataljait, ha megépül a mexikói fal.

The Democrats have been told, and fully understand, that there can be no DACA without the desperately needed WALL at the Southern Border and an END to the horrible Chain Migration & ridiculous Lottery System of Immigration etc. We must protect our Country at all cost!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 2017. december 29.

A DACA a kitoloncolástól véd jelenleg több mint 800 ezer fiatalt az Egyesült Államokban, többségében mexikói és latin-amerikai gyerekeket. Őket a köznyelv a dreamer (álmodó) generációnak nevezi, és a gyerekek egytől-egyig az Államokat tartják a hazájuknak, épp csak hivatalos papírjuk nincs erről, ugyanis együtt érkeztek a bevándorló szüleikkel. Egy darabig úgy tűnt, hogy a demokratáknak mégis sikerül meggyőznie az elnököt, ám Trump hajthatatlan maradt, így végül a törvénycsomag most januárban kerül a bírák asztalára.

Aztán lesújtott az igazság

Korábban már az Obamacare eltörlésével kapcsolatban is felmerültek galibák, Trump beutazási rendeletét pedig nem kevesebb, mint háromszor dobták vissza a szövetségi bírák újragondolásra, így várható volt, hogy egy hasonló intézkedésnél sem kell sokat várni a kritikus hangokra. A Reuters cikke szerint egy szövetségi bíró ugyanis ismét a rendelet útjába állt, mondván, hogy ameddig nem fejeződnek be az eltörlés miatt elindított pereskedések és egyéb ügyek, addig nem függeszthető fel a DACA-program. Így a jelenlegi formájában egy két éves, lassú kivezetés valósulhat meg, tehát a gyerekek legalább 2020-ig nyertek időt.

Trump természetesen nem örült ennek, egy Twitter-posztban „igazságtalannak” és „töröttnek” nevezte a rendszert, utalva arra, hogy korábban egyéb rendkívül fontos ügynek is az útjába állt, mielőtt az akár eljuthatott volna a legfelsőbb bíróság döntéshozóinak asztaláig.

Sietni kell

Ez ugyan csak időhúzás, az azonban mindenképp fontos, hogy minél hamarabb döntsenek a DACA tényleges sorsáról. Január 19-én ugyanis lejár az előző költségvetés, a következőbe pedig még nem tervezték bele a programmal járó költségeket, vagyis meglehetősen sürgősen kéne dönteni arról, hogy azonnali eltörlést, vagy lassú kivezetést foganatosítanak. Márpedig ha ez a szövetségi bírókon múlik, úgy könnyen lehet, hogy át kell csoportosítani forrásokat a tervezetben.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás