Friss árfolyamok >>

A válság után menteni kellett, mostanra hasítanak – kitalálod, melyik országról van szó?

2018. április 16. 16:30:00 – Fellegi Tamás
25 év után először költségvetési többlete lesz Portugáliának, miközben a válság után az országnak mentőprogramot kellett nyújtani. Beérett a fegyelmezett és a túlköltekezést megszüntető gazdaságpolitika, a GDP növekszik. Ezzel szinte minden ország rendbe jött az eurózónában, nem véletlen, hogy megnőtt a közös valuta iránti bizalom.

Portugália 1995 óta folyamatosan költségvetési hiánnyal küzdött, de lehet, hogy már korábban is így volt, de az Eurostat csak azóta vezeti a statisztikát. Most úgy tűnik, 2020-ban már többletes lesz a költségvetés, a GDP 0,25 százalékának megfelelő lesz az összeg, amennyivel az állam bevételei meg fogják haladni kiadásait. Ezzel az ország nem csak a válság óta, de több évtizede a legjobb teljesítményt nyújtja.

Mentőprogram

Az ország 2011-ben súlyos helyzetbe került, miután a válság nem megfelelő kezelése olyan eladósodáshoz vezetett, amely mellett a piac nem hitt azok visszafizethetőségében. Nem akarták tovább finanszírozni az országot, így annak mentőprogramhoz kellett folyamodnia, több kisebb eurózónás ország mellett. A mentőprogram pár éve sikeresen lezárult, az ország önállóan finanszírozza magát, most pedig még a költségvetési hiánytól is megszabadul.

Felminősítés, alacsony kamatok

A siker a kiadások és bevételek egyensúlyba hozatala mellett az alacsony kamatszintekből is adódik: miután az S&P és a Fitch tavaly befektetési kategóriába emelte az ország adósságának besorolását, az eurózónában pedig az EKB kötvényvásárlási programjának köszönhetően páratlanul alacsonyak az államkötvény hozamok, így a befektetők rákaptak a portugál kötvényekre is, és alacsony kamatok mellett finanszírozzák az adósságot.

A grafikonon jól látszik, hogy mikor az ország mentőcsomagra szorult, 18 százalék volt a 10 éves államkötvény hozama, majd 2015 elejére, amikor az Európai Központi Bank megkezdte a kötvényvásárlást, másfél százalékig süllyedt. Ez akkor túlzott optimizmus volt, két év alatt visszakapaszkodott a szint 4 százalékig. Ekkor azonban már gyors volt a javulás, jöttek a felminősítések is, a szint most megint 1,65 százalék.

10 éve portugál állampapírhozam 10 évre visszamenőleg.
10 éve portugál állampapírhozam 10 évre visszamenőleg.

Kedvező gazdasági környezet

Igen fontos tényező a költségvetés javulásában az általános európai fellendülésből adódó gazdasági növekedés: nőtt a foglalkoztatottság, ami megnövelte a munkát terhelő adókból és járulékokból befolyó összeget, és csökkentette a munkanélküli segélyre fordítandó kiadásokat. A portugál pénzügyminisztérium szerint a gazdaság 2,7 százalékkal nőtt 2017-ben, a foglalkoztatottság 3,2 százalékkal nőtt, emellett erős volt az ingatlanpiac és a turizmus is.

Bankrendszer

A képet ugyanakkor árnyalja, hogy magas, 14,6 százalékos a rossz hitelek aránya a bankok portfóliójában, igaz, ez 17,7 százalék volt egy évvel korábban. A korábban csődbe ment Banco Espirito Santo működőképes eszközeiből létrehozott Novo Banco 1,4 milliárd eurós veszteséget termelt tavaly, ami tőkepótlást tesz szükségessé. Ez részben az állami kölcsönből fog megvalósulni, vagyis nem sikerült még teljesen eljutni odáig, hogy ne kelljen közpénzből finanszírozni a bankrendszert, noha ez elsődleges cél az eurózónában.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás