Friss árfolyamok >>

A horvátok magyarázkodnak amiatt, hogy keresztbe tettünk nekik

2017. szeptember 12. 17:12:00
Nem zsarolás, csak üzleti ügy - igyekszik nyugtatni a kedélyeket a horvát államfő azzal kaocsolatban, hogy bejelentettük: nem támogatjuk az OECD-tagságukat.

Ajánlatunk

Áder János köztársasági elnök virágcsokorral fogadja Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfőt a Sándor-palotánál 2017. szeptember 12-én.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Áder János köztársasági elnök virágcsokorral fogadja Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfőt a Sándor-palotánál 2017. szeptember 12-én. MTI Fotó: Illyés Tibor

Magyarország nem akarja zsarolni Horvátországot azzal, hogy nem támogatja csatlakozását az OECD-hez, és a döntésnek nincs köze Szlovénia hasonló döntéséhez - ezt nem a magyarok mondják, hanem Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő, miután egynapos munkamegbeszélésen vett részt Magyarországon. Fogadta Orbán Viktor és Áder János is.

A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium pénteken közölte, hogy Magyarország nem támogatja Horvátország OECD-csatlakozási kérelmét a Mol magyar olajipari vállalat horvátországi beruházása körül kialakult helyzet, valamint a Mol vezetőjével szembeni horvát magatartás miatt.

Ha nem zsarolás, akkor csak az INA lehet

A horvát államfő szavai szerint a magyar miniszterelnök és az államfő biztosította őt arról, hogy "nincs szó zsarolásról, csupán a befektetői környezet védelméről". Magyarország nem elégedett a Mol-INA-ügyben kialakult helyzettel, habár történtek előrelépések - magyarázta.

Grabar-Kitarovic hangsúlyozta: Magyarország csak saját üzleti érdekeit védi, mert az OECD nem politikai, hanem gazdasági szervezet.

Az INA-ügy dióhéjban

Zágráb 2014 elején fordult nemzetközi döntőbírósághoz. A horvát álláspont szerint a Mol korrupció révén szerezte meg az INA irányítását, és elmaradtak a részvényesi szerződésben vállalt, a horvát olajfinomítókban eszközlendő Mol-befektetések, továbbá a magyar befektető megsértette a kereskedelmi társaságokra vonatkozó horvát törvényeket. A genfi döntőbíróság Horvátországnak a vesztegetésre, a társaságirányításra, valamint a 2003-as részvényesi megállapodás állítólagos megszegésére vonatkozó valamennyi kérelmét elutasította.

A döntőbírósági határozat után Plenkovic 2016. december 24-én rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a horvát állam kivásárolja a Mol Nyrt. részesedését az INA-ból.

Az INA 49,08 százaléka a Molé, és a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a társaságban. A cég 44,84 százaléka a horvát államé.

Azért nem segíti a kapcsolatok javulását

"Nagyon fontos volt számomra az elmúlt években, hogy megkönnyítsem a kommunikációt Horvátország és Magyarország között, ezért megjegyeztem magyar barátaimnak, hogy az ilyen helyzetek nem segítenek a nyitott kérdések megoldásában" - hangsúlyozta Grabar-Kitarovic, hozzáfűzve: reméli, hogy a tárgyalások a megbékélés szándékának szellemében folynak majd.

A szlovénok tényleg politikai okból tesznek keresztbe

Szlovénia ezt megelőzően az EU-tagországok uniós nagyköveteinek ülésén jelentette be, hogy nem támogatja Horvátország OECD-tagságát, válaszul arra, hogy Zágráb nem hajlandó végrehajtani a nemzetközi döntőbíróságnak a szlovén-horvát határvita rendezéséről hozott júniusi ítéletét. Karl Erjavec szlovén külügyminiszter szerint ezzel Horvátország megsérti a jogállamiságot és a nemzetközi jogot. "Ezért nem felel meg az OECD-felvétel követelményeinek" - szögezte le.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás