Friss árfolyamok >>

A fegyveres idegrendszer: hogy néz majd ki az amerikai hadsereg a közeljövőben?

2018. január 12. 08:48:00
Minden egyes fegyver és eszköz adatot oszt meg és tudatában van a másik eszköz helyzetének - egy valódi globális hálózat részeként. A cél egy jobban koordinált, gyorsabb és halálosabb műveleti rendszer létrehozása a levegőben, a földön, a tengeren és a kibertérben. A Pentagon cáfolni próbálja, hogy a végén a Terminátor filmből megismert Skynet rendszerhez jutunk el.

Ajánlatunk

Eric Fanning, az Amerikai Egyesült Államok hadseregéért felelős államtitkár (nevezzük így magyarul, egyébként Secretary of the Army - nincs jó fordítása a pozíciónak) látogatást tesz a Dél-Koreában állomásozó katonáknál. A háttérben Patriot PAC-3 rakétarendszer.
Eric Fanning, az Amerikai Egyesült Államok hadseregéért felelős államtitkár (nevezzük így magyarul, egyébként Secretary of the Army - nincs jó fordítása a pozíciónak) látogatást tesz a Dél-Koreában állomásozó katonáknál. A háttérben Patriot PAC-3 rakétarendszer.

Az amerikai vezérkar múlt ősszel állította össze az új Nemzeti Katonai Stratégiát. Ellentétben a korábbi évek verzióival, a legújabb anyagot letitkosították. De egy stratégia kivitelezéséhez a különböző fegyvernemek együttműködésére és jóváhagyására van szükség, így a főbb irányvonal fokozatosan világossá vált.

Az új hálózat

A légierő, a haditengerészet és a szárazföldi erők vezetői egyetértenek az új vízióban, amely szerint a globális harcmezőn minden egyes eszközt össze kell kötni. Ez azt jelenti, hogy a fejünk felett repülő F-35-ös ötödik generációs vadászgép össze lesz kötve a tengeren cirkáló rombolókkal és a sárban küszködő M1 Abrams tankokkal. Minden egyes fegyver és eszköz adatot oszt meg, egyben tudatában van a másik eszköz helyzetének - egy valódi globális hálózat részeként.

A végeredmény egy elképzelhetetlenül nagy idegrendszer, amelyet a világ legfejlettebb fegyverrendszere támogat. Az elmúlt hónapokban több vezető előadásából is következtetést lehet levonni az új irányvonalról. A légierő főnöke, David Goldfein szeptemberben kifejtette, hogy a légierő jövője hasonlatos egy bizonyos elektromos-autógyártó céghez.

Egy önálló háló

„Minden egyes Tesla autó össze van kötve az összes többi Tesla autóval. Ha egy Tesla belehajt egy kátyúba, mindegyik önvezérelt Tesla mögötte már ki fogja azt kerülni.” Goldfein szerint, ha a világot hálózatok szemszögéből nézzük és nem különálló egységek szempontjából, akkor például az elektronikus zavarást azonnal meg lehet osztani a többi repülőgép felé és automatikusan ki lehet védeni.

Az egyes eszközök csupán csomópontok a hálózatban. A Pentagon tehát újra felmelegített egy évtizeddel ezelőtt ötletet, a „hálózat központú hadviselést”. De a mai rendszer már nagyságrenddel kiterjedtebb: ez már nemcsak egy stratégia, amely hatékonyabban integrál hálózatokat, hanem már minden hálózatot összeköt, egy önálló hálóvá. A cél egy jobban koordinált, gyorsabb és halálosabb műveleti rendszer létrehozása a levegőben, a földön, a tengeren és a kibertérben.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Sodródás a Skynet felé

Tavaly a tengerészgyalogság már gyakorolt egy partraszállást, ahol a robotok, a hajók, a műholdak és a partraszálló eszközök össze voltak kötve és megosztották célzott információikat. Olyan „reaktív páncélzatot” is vizsgálnak, amely azonnal információt küld az őt ért támadás irányáról más egységeknek és a parancsnokságnak. A gyors reagálás lehetővé teszi a támadó azonnali hatástalanítását.

A Pentagon szerint ezzel a hálózatosodással megnyerheti a globális versenyt. Az egységek összekapcsolásával a fejlődés mértéke ugyanis nem exponenciális, hanem faktoriális ütemben növekszik. A Pentagon minden esetre cáfolni próbálja, hogy a végén a Terminátor filmből megismert Skynet rendszerhez jutunk, ahol a teljes amerikai arzenált egy mesterséges intelligencia egység ellenőriz. A Pentagon emlékeztet arra, hogy a hivatalos politika szerint embereknek kell megőrizniük a parancsnoki posztokat és dönteniük élet és halál kérdésében. Nos, akkor meg is nyugodhatunk.

Káncz Csaba jegyzete.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás