Teljes Privátbankár.hu

Kultúra

Szombaton meghalt a rock'n'roll - gyászol a világ

Szombaton holtan találták St. Louis-i otthonában Chuck Berryt. Nem a r'n'r apja volt, hanem ő maga volt a rock and roll.

Új magyar filmes díjakat osztanak idén

Két évvel az indulása után mérföldkőhöz érkezett a legnagyobb hazai filmadatbázis - a MAFAB idén először díjakat is oszt.

Valami egészen szokatlan dolog történik Párizsban - egy magyar szupersztárral

A kurtizánok tündöklése és nyomorúsága című Balzac-regényből Luca Francesconi által írt librettóval és zenével mutatja be a Trompe-la-Mort című operát a Párizsi Operaház március 13-án és tartja azt műsoron április 5-éig. Ez így önmagában is bőven elég lenne ahhoz hogy nagy izgalommal írjunk az előadásról, ugyanakkor a hab a tortáról még csak most jön: az egyik főszerepet nem más alakítja, mint Komlósi Ildikó.

Filmre viszik Trump trágárkodását

Minisorozatot forgat az HBO a 2016-os amerikai elnökválasztásról, Donald Trump és Hillary Clinton vetélkedéséről.

Ez kínos: újabb durva baki az Oscar-gálán

Nem elég, hogy felcserélték a borítékokat, összecserélték az „in memoriam” kategória díjazottját – egy élő emberrel.

Magyarázkodnak: ezért volt óriási baki az Oscar-átadón

Összecserélték a borítékot, keresik a felelőst.

Óriási magyar siker és egy példátlan baki: Oscar-díjat kapott a magyar kisfilm!

Deák Kristóf rendező és Udvardy Anna producer kapta a Mindenki című alkotásért a legjobb rövidfilmnek járó díjat a 89. Oscar-gálán, amin egyébként a világ többi részének legfontosabb díjat először nem a győztesnek adták át tévedésből.

Nagy bajban az európai film - miért nem tesz senki semmit?

Elindult a filmes díjszezon Európában, rögtön egy óriási magyar sikerrel. Beszélnünk kell azonban az európai film helyzetéről és fontosságáról, az Európai Unió tétlenségéről és az Európai Filmakadémia szégyenletes teljesítményéről. Miért nyom le minket az amerikai piac, miért értéktelenedik el a vászon és van-e ebből kiút?

Van élet 77 év fölött is: már megint kitalált valamit a Rock Oma

Tina Turner, a világ egyik leghíresebb európai művésze életében először színházi projektbe kezd. A művész, aki egy ideje gyerekeket tanít, lelki gyakorlatokat tart, egy időre Londonba költözött, hogy megörvendeztessen bennünket egy általa készített előadással - aminek témája mi más is lehetne, mint maga Tina Turner.

Az erő legyen velünk – hamarosan Star Wars múzeum nyílik

A csillagromboló alakú építmény egymilliárd dollárból valósul meg.

"Az óceán kékje mindenhol más"

Egy selyemfestő, egy fotóművész és egy akvarellfestő közös kiállítást rendez, amelynek középpontjában mindhármuk szerelme, Portugália áll. Az ország, ahol minden más innen nézve: a reggeli kávé, az utcák zaja, a halászok és az óceán is. A Living Gallery megpróbálta Budapestre csempészni a mediterrán érzést a művészeten keresztül.

Kincset rejt a Lupa-sziget, amely befektetésnek sem utolsó

Már két éve nyújt inspiráló és nyugodt környezetet a Lupa-szigeten lévő művésztelep, a LuppArt. A többnyire festőművészekből álló, nyárra újra és újra visszatérő csapat a természetben, távol a város zajától új erőre kap: több mint 140 festmény készült a legutóbbi együttműködés alkalmával. Célokról és lehetőségekről kérdeztük a művészeket, és a nekik otthont adó Farmosi Gábort.

Új gazdára lelt egy híres Da Vinci kép

Magángyűjteményből a lengyel állam kezébe került a világhírű Hermelines hölgy.

A mese, amit minden gyerek ismer - de inkább nélkülük nézzük meg

Európa kultúrfővárosában forr a levegő Robert Wilson körül, ezért ebben az évadban mindenképp érdemes a Das Berliner Ensemble előadásait látogatni - lehet, hogy a maestro előadásait egy darabig nélkülöznünk kell majd. A Pán Péter tulajdonképpen egy kissé félelmetes sztori, főleg ha megtaláljuk a történet mögött húzódó igazságot, mely napjainkra hatványozottan érvényes.

Döntöttek: ezúttal nem lesz magyar Oscar-díj

Till Attila Tiszta szívvel című filmje nem jutott tovább.

Te is énekelsz a születésnapi bulikon? Jogdíjat fizettél?

Jövő évtől szabadon felhasználható lesz a Happy Birthday to You című dal, és számos más művészeti alkotás.

A legjobb orvosság másnaposságra - egymilliárd ember nem tévedhet

Van, aki a karácsony miatt várja az év végi ünnepeket, van, aki a szilveszteri mulatozás miatt - másoknak viszont a Bécsi Filharmonikusok tradicionális, újévet köszöntő koncertje jelenti az év csúcspontját - rögtön az első órákban. Jövőre a venezuelai Gustavo Dudamel vezényli Rácz Ödönt és társait.

Fiatalok, szépek, a világ csúcsára értek - és nagyon megérdemlik

Van remény: a világ csúcsára úgy is oda lehet érni, ha az ember tehetséges, rengeteget dolgozik és valódi értéket képvisel - és közben egyébként még boldog is. Két gyerekkori barát uralja a világ legmenőbb színpadait és koncerttermeit, akik ráadásul nem New Yorkból, hanem Grúziából indultak el. December közepén a milánói Scalában adnak koncertet.

Új világrekord - milliárdokért ment el a magyar műalkotás

A Sotheby's hétfői árverésén 6,1 millió dollárért kelt el Moholy-Nagy László alkotása, ami a magyar származású művészek aukciós világrekordja.