Teljes Privátbankár.hu

Viszik, mint a cukrot: ez a magyarok kedvenc állampapírja

2017. május 12. 12:53:00
Az első négy hónapban elérte az ezermilliárd forintot az állampapírok teljes állománya.

Összesen 1002 milliárd forinttal nőtt a forint lakossági állampapírok teljes állománya, amely az előző év azonos időszakához mérve 37 százalékos növekedést mutat - közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). Áprilisban közel 170 milliárd forint összegben vásároltak az új kétéves állampapírból, ez adta a 259 milliárd forintos havi lakossági állampapír-állomány növekedés 65 százalékát.


A kétéves állampapír mellett a prémium magyar államkötvények (pmák) értékesítése volt kiemelkedő az év negyedik hónapjában, és kevesebb fogyott az eddig népszerű féléves és kamatozó kincstárjegyekből. Összességében a hosszabb futamidejű állampapírok vásárlásával javul az adósságszerkezet, a mennyiségi növekedési időszak után egy minőségi javulás következhet - írta az ÁKK. 

Az ÁKK adataiból kiderül: 2017 április végén a lakosság kezében 6189 milliárd forint összegű forint- és devizakötvény volt, ezen belül a forint állomány 6070,4 milliárdot tett ki. 

A lakossági állampapír állomány legnagyobb részét, 2960,7 milliárd forintot a kamatozó kincstárjegyek teszik ki, második legnépszerűbb a prémium kötvény, ezek állománya 1461,9 milliárd forint. Babakötvényből 31,2 milliárd forintnyit birtokoltak április végén.

Legfrissebb


Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás