Friss árfolyamok >>

Nagyot spórolhatott Magyarország a példátlan lépéssel

2017. okótber 5. 07:45:00
Sokat spórolhatott az állam a példátlan húzással: rövid lejáratú, magasabb kamatozású dollárközvényeinket hosszabb lejáratú, alacsonyabb kamatozású eurókötvényekre cseréltük.

Ajánlatunk

A magyar állam 1,2 milliárd dollár névértékű, dollárban jegyzett államkötvényt vásárolt vissza, ennek fedezetére pedig 1 milliárd euró névértékű eurókötvényt bocsátott ki. Ezt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter közölte az MTI-vel.

A miniszter kifejtette: az ügyletnek köszönhetően olcsóbbá vált az államadósság finanszírozása, az azt övező nagy érdeklődés pedig arra utal, hogy tovább nő a bizalom Magyarország iránt.

A tranzakció részleteiről csütörtökön reggel részletes tájékoztatást ad a minisztérium, így ekkor derülhet ki, milyen árfolyamon vettük vissza a dollárkötvényeket és milyen feltételekkel vitték el az eurós papírokat. A jelentős érdeklődés mindenesetre biztosan lejjebb nyomta a hozamot.

Mi értelme volt a cserének?

A dollárkötvények lejárat előtti visszavásárlása egyszeri nagy kiadást jelent, ám a vásárlás után az ÁKK eurókötvényt bocsát ki, amivel ugyanannyi forrást gyűjt be - az új kötvények után viszont alacsonyabb kamatot kell majd fizetnünk a befektetőknek, és a futamideje is hosszabb lesz. Az ügylet pozitív hatása lesz, hogy csökken a következő évek kamatkiadása és a devizaadósság átlagos hátralévő futamideje emelkedik, ami a finanszírozás biztonságát javítja - írta korábban az ÁKK.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás