Friss árfolyamok >>

Ilyet vennél? Kicsit elkéstél, egyre kevesebbet fizetnek az államkötvények

2017. május 15. 17:26:00
Új inflációkövető államkötvényt bocsátottak ki az eddigi öt éves sorozat helyett, az új sorozat újabb negyed százalékponttal alacsonyabb kamatprémiumot fizet, mint az előző. Ez előtt két nappal 175 milliárd forint értékű hasonló kötvény járt le, aki nem sietett, valamivel rosszabbul jár.

Új 5 éves futamidejű inflációkövető államkötvényeket bocsátanak ki holnaptól, ezzel párhuzamosan az előző, 2022/I jelzésű papírok értékesítése megszűnik. Minden bizonnyal az élénk kereslet miatt, hiszen február óta többször is emelték az eladni tervezett mennyiséget, és végül 230 milliárd forintért vásárolták ezt az értékpapírt a befektetők. Ezzel ez volt az egyik legnagyobb összértékben leadott lakossági kötvény.

Május 16-tól a 2022/J sorozatú Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK) kapható, amely a kamatbázis felett 2 százalékpont kamatprémiumot fizet. Az előző sorozatnál ez 2,25 százalék volt, de már az is egy erősen csökkentett érték, hiszen február végéig még sokkal jobb feltételekkel lehetett papírt kapni, infláció felett 3,25 százalékos prémiummal. A kibocsátó először vélhetőleg az emelkedő infláció miatt rontotta a feltételeket.

Negatív lesz a reálkamat

Az új papírnál 2017. május 16. napjától 2018. november 22. napjáig tartó első kamatperiódusra a kamat mértéke évi 3,8 százalék, a kifizetendő időarányos kamat 5,78 százalék. Május 10-én egyébként 185 milliárd forint értékű Prémium államkötvényt járt le, a 2017/L és 2017/K, akii nem sietett azonnal újra befektetni, az most csak valamivel rosszabb feltételekkel tudja.

Az előző inflációkövető lakossági kötvények iránt megnövekedett keresletnek számos oka lehet. Egyrészt az egy éves Kamatozó Kincstárjegyek kamatát is csökkentették februárban, 2,0 százalékra, ami már sokak számára valahol a tűréshatár körül lehet. A reálkamat ugyanis várhatóan negatív lesz majd.

A reálkamat a fontos

Másrészt a most megszűnt 2022/I névleges kamata 4,05 százalék volt – sok kisbefektető, tévesen ugyan, de erre a nominális értékre figyel elsősorban, nem a reálkamatra. Pedig a pénz értékének megőrzése lenne az elsődleges, amit a reálkamat, tehát az inflációkövető kötvényeknél a kamatprémium biztosít. Ennek csökkenése rontja az elérhető feltételeket, ugyanakkor javítja az államháztartás helyzetét és az adófizetők összességének igazságérzetét. (A lakosság nagy részének nincs érdemleges megtakarítása, de ők is fizetik a többieknek a magas kamatokat.)

Kiskapuk kiskapuk hátán

A kötvények népszerűségét emelheti, hogy év elején 2-ről egy százalékpontra csökkentették a visszavásárláskor alkalmazott árfolyammarzsot. (Prémium és Bónusz kötvények egyaránt.) Míg korábban 100 százalékon adták és 98-on vették vissza, azóta 99-en veszik. Mi is, sok más blog és weboldal is megírta, hogy ezzel érdemesebbé vált Kamatozó Kincstárjegyek helyett is, egyfajta nyílt végű befektetésként 2022/I-t venni. Az évi 4,05 százalék kamat az egy százalékos visszaváltási veszteséget levonva is több volt, mint a fél-egy éves befektetések kamatozása.

Sőt, a piaci pletykák szerint ennél is jobban torzult a piac a túl jó feltételek következtében. Egyes bankok elkezdtek olcsó hiteleket adni tehetős ügyfeleiknek a 2022/I vásárlására. Mivel még jutalékot is kaptak a kötvények eladása után az államtól, így is megérte az ebben részt vevőknek.

A múltban, már a kilencvenes években is az volt a jellemző a magyar befektetési piacon, hogy ha valaminek nagyon eltérítették az árát a piaci viszonyoktól, vagy például túl nagy adókedvezményeket adtak, akkor azzal kiskapuk nyíltak, és megindult az arbitrázs, ha úgy tetszik, az ügyeskedés.

(Az áprilisi eladási adatokról itt írtunk.)

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás