Friss árfolyamok >>

Ez az egyetlen dolog, ami megfékezheti az árfolyamok száguldását

2017. szeptember 21. 18:30:00
Csúcson, mármint csúcs alacsonyan áll a hazai államkötvények hozama. A részvényárfolyamokról minden nap megemlékezik a sajtó, a kötvényekről szinte soha, pedig a magyar befektetőknek is sokkal több van belőlük, mint részvényekből. Régen várnak a szakemberek egy kötvénypiaci fordulatra, amely azonban nem akar megérkezni.

Ajánlatunk

Egy híres, sok milliárd dollárt kezelő befektetési guru, Bill Gross már 2011-ben az amerikai állampapír-hozamok emelkedését várta, alaposan meg is járta vele, amint akkor írták, sokáig csendben búsongott a sörébe. Valamivel később állást is változtatott. A kötvénypiacokon sokkal régebben van emelkedő trend, mint a részvénytőzsdéken. Egyesek szerint lényegében már a nyolcvanas évek, az utolsó nagyobb olajár-sokk óta.

Ebből egyébként a magyar befektetők is nagyban profitálnak, a kötvényalapokon, illetve a jelentős részben kötvényeket is vásároló vegyes alapokon, abszolút hozamú alapokon keresztül. A magyar állampapírok hozama is rekord alacsony szint közelében van, a tíz éves referenciahozam ma 2,65 százalékra süllyedt. Ebben jelentős szerepe lehet az MNB keddi, újabb lazító intézkedéseinek. (Erről itt írtunk.)

A Fed bekeményít

A hozamcsökkenés komoly árfolyamnyereséget jelenthet azoknak, akik korábban magasabb hozammal vásároltak. A 2011-es év végén, 2012 elején még évi tíz százalék környékén is megfordult a magyar hozam (amikor elzavartuk, majd gyorsan visszahívtuk az IMF-et). (A csökkenő hozam növekvő árfolyamot, a növekvő hozam csökkenő árfolyamot jelent a kötvény lejárata előtt.) Azóta a magyar kötvényeket vásároló alapok nagyon jó hozamokat értek el.

Mihez kezdjünk a megtakarításunkkal a minikamatok világában?

Meddig emelkednek még a részvénypiacok?

Hogyan spórolhatunk a befektetési költségeken?

Ingyenes befektetői szeminárium szeptember 25-én - a helyek száma korlátozott, regisztráljon most! >>>

A napokban a nagyvilágban vegyes folyamatok zajlanak, a Fed szerdai ülése nyomán az amerikai és például német állampapír-hozamok hullámvasutaznak. Ma az amerikai hozam csökkent, a német emelkedett. Az amerikai Fed ugyanis újabb kamatemelésekről beszélt, a kamatemelési várakozások nőttek. (Az európai EKB ugyanakkor egyelőre nem siet a laza politikájának felülvizsgálatával.)

Kötvény-apokalipszis?

Kötvénypiaci fordulatot vártak például nagyon már Donald Trump elnök megválasztásakor is, tavaly év végén, mert a gazdaságélénkítés, további eladósodás elvileg az infláció felpörgését jelenthetné. Alaposan meg is lódultak az amerikai hozamok akkor, de azóta inkább lefelé csorognak, mert az intézkedések zöme ígéret maradt.

Mi történne, ha a kötvénypiaci fordulat bekövetkezne, és a világ sok országában történelmi mélyponton levő kötvényhozamok tartós emelkedésbe fognának? Sokak apokalipszistől tartanak, mások szerint jótékony hatású lenne. Sok intézményi befektető például óriási veszteséget szenvedne el kötvényportfólióján, sok befektetési alap, nyugdíjpénztár, biztosítás hozama menne át negatívba.

Sokan bajba kerülhetnek

Vállalatok, a feltörekvő régiókban egész országok finanszírozása drágulna meg jelentősen. Sok kisember, nyugdíjas megtakarítása kerülhet bajba. A hazai, kötvényező befektetési alapok egy részének talán szerény, de kiegyensúlyozott hozama is mínuszba válthat, bár lehet, hogy csak egy rövidebb időre, esetleg 1-2 évre. Attól is sok függ ugyanis, milyen futamidejű a kötvényportfólió, és nálunk a rövidebb, biztonságosabb a jellemző.

Magyar tíz éves államkötvény-hozam (Investing.com)
Magyar tíz éves államkötvény-hozam (Investing.com)

Mikor jön tehát a fordulat? A Seekingalpha érdekes cikke szerint amilyen tényezőktől tartani szoktak – például a jegybankok kamatemelései és más szigorításai, vagy a költségvetési hiány emelkedése – valójában nem jelentenek veszélyt. Például, meglepő módon, az utolsó amerikai könnyítési program, a QE3 idejének kétharmadában a kötvényhozamok esés helyett emelkedtek. (Azért lett volna logikus az esés, mert rengeteg friss tőke került a piacra, ami növeli a kötvények iránti keresletet.)

Ez lehet az egyetlen ok

Jelenleg pedig a Fed visszaveszi a korábban kiöntött pénzeket, szigorít, QE helyett már QT van (csökkenti mérlegfőösszegét és kamatot emel, quantitative tightening van), tehát kevesebb a kötvényekre fordítható pénz a piacon. Ennek ellenére az év eleje óta az amerikai kötvényhozamok inkább lefelé morzsolódtak.

Szóval akkor mikor lesz fordulat a kötvénypiacon? A cikk szerint, amit egy ábrán be is mutatnak, az egyetlen dolog, amivel a kötvényhozamok hosszú távon markánsan együtt mozognak, az az infláció. Az pedig egyelőre meglehetősen szerény. Ha megindul, az bizonyára véget vet majd a kötvénypiacok több évtizedes száguldásának.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás