Friss árfolyamok >>

Új világ kezdődik a számlázásban - biztosan lesz, aki elvérzik

2018. június 13. 14:39:00 – Gáspár András
Július 1-jétől a legalább 100 ezer forintot elérő áfa-összeget tartalmazó számlákról adatot kell szolgáltatni a NAV felé. Ez a piacon meglévő számlázóprogram-szolgáltatók malmára hajthatja a vizet, de a programok kötelező online bekötése az adóhivatalhoz biztosan sok cégnek jelent majd megugorhatatlan akadályt. Az pedig tovább bonyolítja a képet, hogy az állam is indít egy saját, ingyenes számlázóprogramot - erről azonban egyelőre keveset lehet tudni.

Korábbi kutatások alapján az online számlakiállítás egyre népszerűbb a hazai kkv-k között, bár még bőven van tér a bővülés előtt. A folyamatnak lökést adhat, hogy július 1-jétől a legalább 100 ezer forintot elérő áfa-összeget tartalmazó számlákról adatot kell szolgáltatni a NAV felé, ezzel párhuzamosan pedig kötelező a számlázóprogramok online bekötése az adóhivatalhoz.

Ez egyrészt lehetőséget kínál a piacon jelenleg is szereplő online szolgáltatóknak az ügyfélszerzésre, másrészt viszont megjelenik egy új versenytárs is: a kormány avállalkozóknak ingyen biztosítja a NAV saját fejlesztésű online számlázó programját.

Jól járnak a piaci szolgáltatók az új szabály miatt vagy félhetnek az állami versenytárstól?

"Ismerjük a híreket az ingyenes online állami számlázóprogramról, de mivel magát a rendszert még nem láttuk, egyelőre véleményt sem tudunk alkotni róla. Ami biztos, hogy július 1-től a 100 000 Ft áfatartalom fölötti számlákat kell majd kiállításkor beküldeni a NAV-nak, nehezen tudjuk elképzelni azt a vállalkozót, aki az összes számláját azonnal láthatóvá szeretné tenni az adóhatóság részére" - válaszolta a Privátbankár.hu megkeresésére Stygár László, a piacon 13 éve jelen lévő Számlázz.hu  szolgáltatásfejlesztési vezetője.

Stygár László, a Számlázz.hu szolgáltatás-fejlesztési vezetője.
Stygár László, a Számlázz.hu szolgáltatás-fejlesztési vezetője. Fotó: Izsó Márton / Privátbankár.hu

Tény, hogy például a kézi számlatömbhöz képest az állami számlázó hatalmas ugrást jelent, de a profi vállalkozóknak, akiknek fontos, hogy a számlázáshoz kapcsolódó minden üzleti folyamatuk rendben legyen, biztos, hogy több szolgáltatásra, gazdagabb funkcionalitásra van szükségük, ezeket pedig továbbra is elsősorban nálunk találhatják meg - véli Stygár László. A szakember ezek közt a többletszolgáltatások közt a könyvelői adatkapcsolatot, a tömeges számlakiállítási lehetőséget, a bankszámlát és a számlákat szinkronizáló autokasszát vagy az online fizetési lehetőséget említette. (A Stygár László által említett szolgáltatások csak a fizetős csomagokban érhető el.)

Mit tud majd az állami szoftver?

A július 1-jén induló, ingyenes állami szoftverről még egy tesztverzió sem látott napvilágot. Varga Mihály pénzügyminiszter a napokban elárult pár részletet.

Az ingyenes program kínálta szolgáltatások közül a pénzügyminiszter kiemelte a számlák közti keresési lehetőséget, a partnerek speciális kezelését, például, hogy a szoftver automatikusan tölti be a vevő adatait. Tovább egyszerűsíti és gyorsítja a számlakiállítást a terméklistából a tételek gyors hozzáadásának lehetősége. A NAV programjának elmaradhatatlan kelléke a szakszerű segítségnyújtás, amely a program használata mellett a számlázási szabályokra vonatkozó tájékoztatásra is kiterjed - mondta Varga Mihály.

Jellemzően a piacon lévő online számlázóprogramoknak is van ingyenes verziója, míg a többletszolgáltatásokért fizetni kell - például az e-számla, a díjbekérő, az előlegszámla kiállításának lehetőségéért, vagy épp a több bankszámlaszám kezelésének lehetőségéért. A pénzügyminiszter által említett funkciók viszont általában az ingyenes csomagokban is elérhetőek a piaci szolgáltatóknál, így egyelőre úgy tűnik, ilyen versenyelőnye nem lesz az állami szolgáltatónak - persze véglegeset jelen állás szerint csak július 1-jén mondhatunk.

Nem kizárt, hogy ha az ingyenes állami számlázóprogram olyan funkciókat is kap, amelyek a piaci szolgáltatóknál csak fizetős csomagban érhetőek el, ez utóbbiak is rákényszerülnek az ingyenes csomagok tartalmának bővítésére. Ezzel kapcsolatos kérdésünkre Stygár László azt közölte: folyamatosan fejlesztik a számlázóprogramot, minden egyes funkció esetén alapos mérlegelés alapján dől el, hogy adott funkció fizetős vagy ingyenes csomagba kerüljön-e. Természetesen a NAV-megfelelőség ingyen van.

Biztosan nem fogja minden szolgáltató megugrani az új követelményeket

A Magyar Közlönyben nemrég jelent meg a Pénzügyminisztérium online számlázásra vonatkozó rendelete. A Mazars adótanácsadó arra hívja fel a figyelmet: a rendeletben semmilyen technikai specifikációt nem emeltek jogszabályi szintre. A számlázóprgramoknak tehát az adatokat a NAV közleményében meghatározott módon és adatszerkezetben kell majd elektronikusan megküldeni. Ebből viszont az is következik, hogy a jelenlegi specifikáció talán még nem is végleges. Az utóbbi hónapokban is számos módosítás történt - írják a Mazars szakértői. Jelenleg a 0.14-es verzió a legfrissebb a NAV honlapján, ám érdemes nyomon követni az oldal változásait, mert bármikor felkerülnek újabb verziók is.

A meglévő számlázóprogramok fejlesztése tehát nem egyszerű feladat elé állítja a szolgáltatókat. Arra a kérdésünkre, hogy ez milyen változásokat hozhat a piaci szereplők körében, várhatóak-e felvásárlások, összeolvadások, Stygár László azt mondta: megalapozott feltételezésük szerint sok szolgáltató nem tudja vagy nem akarja megugrani a NAV által támasztott követelményeknek való megfelelést. "Máris látjuk, hogy egyre intenzívebb az ügyfelek irányunkba való áramlása, de a jelenlegi pozíciónkból következően nem figyeljük a többi piaci szereplőt, sokkal inkább az a tapasztalat, hogy minket figyelnek a többiek."

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás