Friss árfolyamok >>

Tényleg lesz belőle valami? Fura dologra akarják rávenni az adóhatóságot

2017. május 29. 17:33:00
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kezdeményezi, hogy a munkavállalókhoz hasonlóan a kisvállalkozások adóbevallását is az adóhatóság készítse el a jövőben, később pedig a nagyobb vállalkozásokra is kiterjedhetne ez a gyakorlat. Amikor az ötlet korábban felröppent, az adótanácsadói szakma csak fogta a fejét.

Ajánlatunk

Parragh László a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara küldöttgyűlését követően beszélt arról, hogy a javaslatuk szerint négy év alatt lehetne kiterjeszteni a kisvállalkozásokra, hogy az adóhatóságtól közvetlenül megkapják a bevallásukat. "Ez sokaknak nem tetszik, de klasszikusan ez a bürokráciacsökkentés" - fogalmazott az elnök.

A kisvállalkozásoknak nem kellene külön fizetniük a bevallás elkészítéséért, később ez a bevalláskészítési gyakorlat kiterjedhetne a nagyobb vállalkozásokra is - tette hozzá Parragh László.

A szakértők agyrémnek tartják

Az elképzelés egyébként már korábban is előkerült, akkor az Adótanácsadók Egyesületének elnöke a 24.hu-nak azt mondta: több okból sem járható út a vállalkozások bevallásának NAV-os elkészítése - leginkább azért, mert az adóhatóság még online bekötött számlázóprogaramok esetén sem láthat minden bevételt, és az áfánál sem megvalósítható a terv.

Az ötlet Zara László szerint nem egyszerűsítést, hanem egy sokkal nagyobb munkaigényt jelentene a vállalkozásoknál, ráadásul úgy, hogy nekik is el kellene készíteni az áfabevallást a saját nyilvántartásukból. Zara László szerint szerencsés lenne, ha az ilyen és hasonló, a vállalkozások idegeit borzoló elképzelések bejelentése előtt egyeztetnének a vállalkozói- illetve adózási- és számviteli szakmai érdekképviseletek szakértőivel.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás