Friss árfolyamok >>

Téged hogyan akarnak kinyírni a munkahelyeden? Ez derült ki a magyar cégekről

2017. május 28. 09:05:00
Alig volt javulás a munkavédelmi szabályok betartásában az első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest Magyarországon, az ellenőrzött 3853 munkáltató 77 százalékánál találtak szabálytalanságot az ellenőrök. A Nemzetgazdasági Minisztérium munkafelügyeleti főosztálya a tárca honlapján tette közzé a legfrissebb adatokat.

Rengetegen dolgoznak súlyosan szabálytalan körülmények között

Az ellenőrök 80 esetben összesen 38,27 millió forint munkavédelmi bírságot szabtak ki az első három hónapban. Az egészséget nem veszélyeztető és a biztonságos munkavégzésre vonatkozó szabályok betartásának ellenőrzésénél 59 330 munkavállaló munkavégzési körülményeit vizsgálták, és az ellenőrzött dolgozók 69,5 százalékánál tapasztaltak szabálytalanságot. Ez az arány szinte megegyezik az előző év azonos időszakában mért adattal, amikor 64,2 százalékánál találtak rendellenességet - derül ki a jelentésből.

A munkavédelmi hatóság megállapította, hogy a szabálytalan körülmények között foglalkoztatott munkavállalók 30,7 százalékának súlyos szabálytalanságok mellett kellett dolgoznia. Ez az arány is alig tér el a 2016 első negyedévében mért 30,3 százaléktól.

Az áramütés fenyegeti leginkább a magyar dolgozókat

Az ellenőrzések elsősorban a feldolgozóipar, az építőipar, a gépipar, a mezőgazdaság, az egészségügyi, szociális ellátás és a bányászat területére irányultak, ahol a munkavállalók egészségének, biztonságának veszélyeztetése gyakoribb és súlyosabb is. Az összes intézkedés 58 százaléka munkavédelmi, 27,8 százaléka munkabiztonsági, 14,2 százaléka pedig munkaegészségügyi intézkedés volt - ismertették.

A jelentés szerint a munkáltatói mulasztások 7,8 százaléka a villamosbiztonsági hiányosságokból, 7,3 százaléka pedig a nem megfelelő munkaeszközök biztosításából adódott. Intézkedniük kellett a felügyelőknek még a veszélyes anyagok alkalmazásából eredő kockázatok becslésével, értékelésével kapcsolatos szabályok megszegése és a munkavédelmi ismeretek hiánya miatt is, az összes eljárás 6,3 százaléka, illetve 5,8 százaléka volt ilyen.

Ők jártak a legrosszabbul

Az I. negyedévben 64 – közúti baleseti eseményeket is tartalmazó – súlyos munkabaleseti eseményt jelentettek a területileg illetékes munkavédelmi hatóságnak. A 64 bejelentett súlyos munkabaleset közül 35 halálos, 18 életveszélyes, 7 súlyos csonkolásos, valamint 4 egyéb súlyos baleseti esemény volt.

A munkavédelmi hatóságra történő bejelentés a munkáltatók kötelezettsége, melynek az esetektöbbségében eleget is tettek. Előfordult azonban, hogy – főként fekete foglalkoztatás esetén – a bejelentés a rendőrség részéről érkezett.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás