Friss árfolyamok >>

Soha ennyi magyar cég nem készült még fizetésemelésre

2018. január 6. 17:15:00
Egy friss kutatásból kiderült: a hazai kkv-k többségének nem a tőke-, hanem a szakemberhiány okozza a legnagyobb gondot. A cégek háromnegyede szembesült már a munkaerőhiányra visszavezethető nehézséggel, így nem meglepő, hogy tavalyév elejéhez képest közel dupla annyi cég keres új dolgozókat. Iyen helyzetben a fizetésemelés sem maradhat el.

Ajánlatunk

A KSH legfrissebb adata szerint a harmadik negyedévben új csúcsokat döntöget az üres álláshelyek száma. A vállalati szektorban csaknem 53 600 betöltetlen pozíció volt, ami 30 százalékkal meghaladja az előző év azonos időszakában mért szintet, a teljes nemzetgazdaságban pedig több mint 70 ezer állás állt üresen idén július és szeptember között.

„A megfelelő szaktudású alkalmazottak megtalálása talán soha nem volt ilyen fontosés nehéz a vállalkozásoknak. Ezt mutatja a K&H kkv bizalmi index kutatásunk legutóbbi eredménye, amely szerint az elmúlt egy évben a vállalkozások kétharmada találkozott valamilyen, a munkaerőhiányra visszavezethető nehézséggel. Továbbá a vállalkozások megítélése szerint nem a tőke- vagy kereslethiány, hanem a munkaerő- és szakemberhiány okozza a legnagyobb gondot a cégek számára. A munkaerőpiac fontossága tehát egyre inkább felértékelődik” – mondta el Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

Munkaerő kerestetik

Tavaly év elejéhez képest közel dupla annyi (36%) cég tervez munkaerőfelvételt, minden tizedik kkv pedig 4-nél több fő alkalmazásában gondolkodik. Nem mindegy azonban, ki milyen szektorban keres állást. Míg a mezőgazdaságban és a kereskedelemben közel minden negyedik (26% és 27%), addig az iparban minden második cég tervez létszámbővítést.

Csúcson a béremelési szándék

Úgy tűnik, a cégek a munkabérrel is igyekeznek megtartani vagy éppen megnyerni a munkavállalókat, tavaly év elejéhez képest ugyanis jelentősen megugrott a fizetésemelésben gondolkodó cégek aránya.

„Idén a kkv-k 75 százaléka készül béremelésre, ami terveik szerint átlagosan 9,5 százalékos lesz. Mindkét adat az index történetében az eddigi legmagasabb érték, és azt mutatja, hogy a kkv-k már érdemben reagáltak a kormányzat minimálbér emelési szándékára” – mondta el Kovács Viktor Zoltán.

A fizetésemelési szándék a cég méretétől és tevékenységi körétől függetlenül egyaránt magas, de a mezőgazdaságban (88%) és a középvállalkozásoknál (86%) dolgozók számíthatnak legtöbben magasabb jövedelemre 2018-ban.

Tényleg mindenki dolgozik

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint 2017. szeptember–novemberben a foglalkoztatottak száma 4 millió 450 ezer fő volt, 36 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. A munkanélküliek száma egy évvel korábbihoz képest 30 ezer fővel, 178 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,7 százalékponttal, 3,8 százalékra mérséklődött.

Az ING Bank elemzése szerint továbbra is javulhat a munkaerőpiac helyzete, ugyanakkor úgy vélik, hogy egyre inkább a kínálati oldal lesz a szűk keresztmetszet. Tehát nem az üres álláshelyek hiánya, hanem a szabad munkaerő korlátossága miatt a munkanélküliségi ráta már csak csekély mértékben csökkenhet. 2018 végére 3,5 százalék körüli rátára számítanak az ING-nél.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás