Friss árfolyamok >>

Nem tudod kivenni a szabadságod? Bajba kerülhet a céged

2018. június 22. 16:35:00
Az első félév végéhez közeledve a tapasztalatok szerint főleg a kisebb cégek vannak elmaradva a szabadságok időarányos kiadásával. Jogszabálysértésnek számít, ha a munkáltató nem adja ki az adott évre járó szabadságot.

Résztvevők az I bike Budapest civilszervezet Piknik a lezárt Szabadság hídon elnevezésű rendezvényén 2016. június 20-án.
(Kép forrása: MTI Fotó, Kallos Bea)
(Kép forrása: MTI Fotó, Kallos Bea)

A nyári időszakban nem csupán az elmaradások pótlásáról célszerű intézkedni, hanem lehetőség szerint az éves szabadságkeretek minél nagyobb mértékű további csökkentéséről is – figyelmeztet a Trenkwalder.

A Munka Törvénykönyve (Mt.) csupán az életkor szerint járó (a kortól függően 1-10 napnyi) pótszabadságot engedi átvinni korlátozások nélkül a következő évre, és ezt is évente külön megállapodásban kell lefektetnie a feleknek. Ezért a cégeknek már most célszerű átvilágítania, melyik munkavállalójuk hol tart az idei szabadságkeretének felhasználásában.

A munkaerőhiány is bezavar

Az év végéhez közeledve különösen azoknál a cégeknél okozhat problémát a szabadságok bennragadása, amelyek időszakos csúcsszezonja éppen az év utolsó hónapjaira esik. Ilyen a kereskedelmi, szállítmányozási, de a termelő cégek jelentős része is. Kiemelten érintettek a kisebb vállalkozások, ahol a munkavállalók kisebb létszáma miatt nehezebb is megoldani a szabadságolások miatt szükségessé váló helyettesítéseket. A munkaerőhiány súlyosbodása miatt ugyanakkor a nagyobb vállalatoknál is könnyen okozhat az év végére problémát a szabadságok kiadása miatt szükséges helyettesítések megoldása" – magyarázza Hujber Tibor, a Trenkwalder ügyvezető igazgatója.

Nem te döntöd el, mikor mész el szabira

A munkavállalónak szintén érdeke, hogy folyamatosan nyomon kövesse, mennyi kivehető szabadsága maradt. A szabadságkeretéből ő ugyanis mindössze 7 munkanapról rendelkezhet szabadon, a többiről a munkáltató dönti el, mikor adja ki azt. Év közben pedig a munkáltató rugalmasabban dönthet a munkavállaló egyéni igényei szerint, mint az év végi hajrában. Bármelyik fél is kezdeményezi azonban a rendelkezési körébe tartozó szabadság kivételét, szándékáról a másik felet a jogszabály szerint legalább 15 nappal korábban tájékoztatnia kell.

A munkavállalóknak fontos tény, hogy a természetben ki nem adott szabadság nem vész el, annak kiadását a munkavállaló a munkaviszony tartama alatt követelheti. Igaz, a szabadság pénzben ekkor sem váltható meg – arra csak a munkaviszony megszűnése esetén van lehetőség.

Egy hónapra vágynak a családosok

Egy korábbi felmérés szerint a kisgyermekes szülők leginkább 20, 15, vagy 10 napot, majdnem minden második szülő pedig még ennél is kevesebbet tud kivenni idén nyáron szabadságként. A vágyott állapot egyébként kb. dupla ennyi, 20, 30 vagy 15 szabadnap, de legalább otthon töltött idő lenne a megkérdezettek részéről. A nyári gyermekfelügyelet közel minden második családban kisebb-nagyobb nehézségek árán oldható csak meg, legtöbben a nagyszülőkre, a másik szülőre vagy családtagokra számíthatnak a 11 hetes szünetben.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás