Friss árfolyamok >>

Nagy változás közeleg mindenkinek, aki szokott számlázni - komoly bírság fenyeget

2018. január 8. 12:12:12
Július elsejétől kötelező lesz meghatározott formátumban adatot szolgáltatni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé minden olyan, belföldi adóalanyok felé kiállított számláról, amelynél az áthárított áfa összege eléri vagy meghaladja a 100 ezer forintot. A legfrissebb hírek szerint ráadásul a számla kiállítása után azonnal, automatikusan kell ezt megtenni - aki elmulasztja, számlánként félmilliós bírságra készülhet.

Ajánlatunk

Közeledik a valós idejű számlaadat-szolgáltatási kötelezettség bevezetésének kezdő dátuma, a változtatás célja a gazdaság további fehérítése és az adócsalások visszaszorítása. A 2018. július 1-jétől érvénybe lépő szabályok értelmében a belföldi adóalanyok kötelesek lesznek meghatározott formátumban adatot szolgáltatni egy webes felületen keresztül a NAV számára az általuk más belföldi adóalanyok felé kiállított számlákról, amennyiben az áthárított áfa összege eléri, vagy meghaladja a 100 ezer forintot. (Az adózók egyébként dönthetnek úgy is, hogy az összes kiállított számlájuk adatait jelentik, az áthárított áfa összegétől függetlenül.)

Azonnal jelenteni kell az adóhatóságnak

A legfrissebb hírek szerint az adatokat a számlakiállítás után automatikusan kell továbbítani, ami egyben azt is jelenti, hogy az adatszolgáltatásra rendelkezésre álló – jelenleg még a jogszabálytervezetben szereplő – 24 órás határidőt eltörlik – mondta el Tancsa Zoltán, a Deloitte Magyarország adó- és jogi osztályának igazgatója.

A számlatömbösöknek még macerásabb lesz az élet

Számlatömböt használni egyébként is körülményesebb, mint számlázóprogramot - a nyilvánvaló nehézségek mellett (mindig minden adatot kézzel kell kitölteni, nincsenek elmentett partnerek, tételek, áfatartalmat magunknak kell számítani stb.) a balkezeseknek különösen macerás a tömb töltögetése.

Az adatszolgáltatási kötelezettség ráadásul kiterjed a számlatömbön kibocsátott számlákra is. Akik nem számlázóprogramot, hanem számlatömböt használnak, azok egy erre a célra kialakított NAV-weboldalt használhatnak majd, itt kell feltölteniük a 100 ezer fölötti áfatartalmú számláikat.

Érdemes is lesz nagyon odafigyelni: az adatszolgáltatás elmulasztása vagy nem megfelelő teljesítése esetén akár félmillió forintos bírság is kiróható, ráadásul a büntetés számlánként is kiszabható.

Az adatszolgáltatáshoz használható NAV-felület egyelőre még nem érhető el. A NAV Külső Online Bejelentő és Adatszolgáltatási Keretrendszere, azaz a KOBAK egyelőre tesztüzemben működik, de már elérhető a rendelettervezetben szereplő séma, amelyben az adatokat be kell nyújtani. A Deloitte szerint a NAV online rendszere, ahova az adatokat fel kell tölteni, előreláthatóan januárban lesz elérhető, míg a jogszabály véglegesítése a tavasz folyamán várható

Részben kiváltja a belföldi összesítőt

Az új követelmény a kimenő, értékesítési számlák tekintetében ki fogja váltani az áfa-bevallás részét képező, belföldi összesítő jelentés elkészítésére vonatkozó kötelezettséget, mindazonáltal a bejövő számlákra továbbra is el kell készíteni a jelentést.

Azonban az online adatszolgáltatás bevezetése nem érinti azt a követelményt, hogy a számlázó-programoknak rendelkezniük kell adatexport funkcióval, tehát az adatexportot továbbra is biztosítani kell. Továbbá, a NAV portálján elérhető lesz egy olyan funkció, amely lehetőséget ad arra, hogy a számla befogadója lekérdezhesse azon számlák adatait, amelyekről a számla kibocsátója adatszolgáltatást teljesített.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás