Friss árfolyamok >>

Működik a NAV csodafegyvere: megbízhatóbbak a cégek

2017. június 14. 10:21:00
Könyörtelenül kiszórja a nem fizető és az alvó cégeket a NAV új rendszere.

Az első negyedévben több mint félmillió adózót minősített a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, és jelenleg 210 587 vállalkozó mondhatja el magáról, hogy megfelelt a megbízhatóság valamennyi feltételének. Decemberhez képest így húszezerrel több a megbízható minősítésű cég, az új rendszernek köszönhetően pedig további fehéredést várnak, ezt közölte a NAV a Privátbankár.hu-val.

Januártól új feltételként jelent meg, hogy a megbízható minősítéshez a vállalkozás adóteljesítményének pozitívnak kell lennie, így ezentúl az „alvó cégek” is fennakadnak a rostán. Idén már a jövedéki bírság adóteljesítményhez viszonyított arányát is vizsgálnia kell a NAV-nak, emellett 5 év helyett már csak 4 évre visszamenőleg figyeli az adóhatóság, hogy a vállalkozással szemben volt-e végrehajtás.

Megéri megbízhatónak lenni!

A megbízható minősítést elnyerő gazdálkodóknak bizonyos mulasztásoknál nem kell bírságot fizetniük, máskor csak az általános bírság felével kell számolniuk. Emellett ellenőrzésük maximum 180 napig tarthat, és évente egyszer automatikus fizetési könnyítést kaphatnak. A visszaigényelt áfát a megbízható nyilvánosan működő részvénytársaságnak 30 napon belül, más megbízható adózónak 45 napon belül utalja ki a NAV.

A kockázatos adózókra vonatkozó feltételek is bővültek. Már az a cég is kockázatosnak minősül, amelynek székhelye székhelyszolgáltatóhoz van bejegyezve, illetve, ha adóigazgatási eljárás akadályozása miatt jogerősen mulasztási bírságot szabott ki rá a NAV a minősítés évében vagy az azt megelőző három évben. Emellett azok is kockázatosnak minősülnek, akik nem jelentik be az alkalmazottaikat. Ezzel kapcsolatban lehet fellebbezést is benyújtani, ám a korábbi 6 hónap helyett immár csak 3 hónapon belül.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás