Friss árfolyamok >>

Már ég a gyújtózsinór: igazi robbantásra készülnek a magyar cégek

2017. november 27. 10:55:00
Tízből csak egy magyar középvállalat nem készül beruházásra, a többiek mind terveznek valamilyen fejlesztést - néhány hónap alatt négyszeresére nőtt az ingatlanfejlesztésre készülő cégek aránya.

Három és fél éves csúcson van a vállalkozások beruházási hajlandósága, jelenleg a cégvezetők 62%-a tervez valamilyen fejlesztést a K&H kkv bizalmi index kutatás adatai szerint. A középvállalkozásoknál még ennél is jobb az arány, ugyanis 91%-uk tervez beruházni (az előző negyedévben még 73 százalék volt a ráta). A mikrovállalkozások ennél jóval visszafogottabban terveznek, egy negyedév alatt 57%-ról 54%-ra mérséklődött a fejlesztési kedvük.

Óriási ugrás az ingatlanberuházásoknál

A következő egy év beruházásait elsősorban a gépek, berendezések (34%) és az informatikai fejlesztések (33%) pörgethetik fel. A gépjárműpark korszerűsítése (26%) stabilan tartja harmadik helyét, de egyre többen készülnek ingatlan beruházásokra is. Az ebben gondolkodó cégek aránya év elejéhez képest közel négyszeresére nőtt (19%) - úgy tűnik tehát, hogy még jobban felpöröghet az építőipar.

Az iparban jöhet a legtöbb beruházás

A különböző ágazatok közül az ipari, építőipari cégek az átlagnál magasabb arányban készülnek fejleszteni (71%), miközben a többi szektor közel azonos mértékben terveznek beruházást. A szolgáltató szektorban ez az arány 60%, a kereskedelemben 58%, a mezőgazdaságban pedig 57%.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás