Friss árfolyamok >>

A Nap Száma: hozzájuk került 860 milliárd forint

2017. június 14. 15:06:00
Az MNB összesítése szerint a mikrovállalkozások vették fel a legtöbb hitelt a növekedési hitelprogramban.

Fotó: Eidenpenz József
Fotó: Eidenpenz József

A darabszámokat tekintve a mikrovállalkozások vették fel a legtöbb hitelt a növekedési hitelprogramban (nhp)– derült ki a Magyar nemzeti Bank elemzéséből. A jegybank adatai szerint a hitelek csaknem kétharmadát a kereskedelemben, a mezőgazdaságban és a feldolgozóiparban tevékenykedő vállalatoknak nyújtották.

A tájékoztatás szerint a mikrovállalkozások aránya folyamatosan nőtt a 2013 júniusa és 2017 márciusa között megvalósított program során, a szegmensnek több mint 46 ezer ügylethez csaknem 860 milliárd forint kölcsönt adtak a hitelintézetek, főleg beruházásra. A kisebb vállalkozások térnyerésével csökkent a jellemző hitelkeret is. Ennek medián értéke az első szakaszban még 21 millió forint, majd a második szakaszban 9 millió forint, a kivezető szakaszban pedig 7 millió forint volt.

Jót tett a kamatmarzs

A jegybank szerint a 2,5 százalékban limitált kamatmarzs viszonylag széles kör finanszírozására nyújtott lehetőséget. A program egészét tekintve az általános hitelösszeg 36 millió, a medián pedig 9,9 millió forint volt. Az átlagos hitelméret a Közép-Magyarország régióban a legmagasabb, mintegy 52 millió forint, miközben a medián érték itt a második legalacsonyabb, 8,5 millió forint.

A NHP

A növekedési hitelprogramban csaknem 40 000 mikro-, kis- és középvállalkozás jutott kedvező finanszírozáshoz több mint 2800 milliárd forintért. Az MNB becslései szerint az nhp 2 százalékponttal járulhatott hozzá 2013 és 2016 között a gazdasági növekedéshez, a foglalkoztatottak számát pedig mintegy 20 ezerrel növelhette.

A program eredményeivel kapcsolatban elmondták: a növekedési hitelprogram csökkentette a hitelek regionális koncentrációját. Indulása előtt a kkv-hitelállomány több mint fele közép-magyarországi székhelyű vállalatokhoz kapcsolódott, a növekedési programban megkötött hitelszerződések összegének viszont csak több mint harmada köthető ehhez a régióhoz.

A programban résztvevő, hitellel rendelkező vállalkozások több mint 90 százaléka nyereséges volt 2015-ben, szemben a társas vállalkozások 60 százalék körüli arányával. A veszteséges vállalkozások kisebb arányt képviselnek az nhp-s hitelt felvett vállalkozások között, mint általában a társas vállalkozások vagy a beruházási hitellel rendelkező vállalkozások esetében. A közlemény szerint ez vélhetően a kamatmarzs felülről való korlátozásának is köszönhető a közlemény szerint.

Bedobtak egy javaslatot: így venné elejét a jegybank a rossz hiteleknek

Új ajánlásokat adott ki a késedelmes vállalati hitelek rendezésére az MNB. Az ajánlásokat idén november végétől kell alkalmazni, céljuk az, hogy a hitelek megegyezéses átalakításával a késedelmes vállalkozások fizetőképessége – a folyamatos működés fenntartása mellett – mielőbb helyreállítható legyen. A jelenlegi követelések egyébként megközelítik a hatszáz milliárd forintot, ezt közölte a jegybank a Privátbankár.hu-val. További részeletek >>>

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás