Friss árfolyamok >>

Tíz éve nem voltak ennyire kevesen nyelvvizsgázni

2018. január 3. 07:38:00
Tavaly 108 ezren mentek el nyelvvizsgázni Magyarországon, ami 26 ezerrel kevesebb, mint 2016-ban – ez derül ki a legfrissebb statisztikai adatokból, melyet az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központja hozott nyilvánosságra, és a Világgazdaság szemléz.

A sikerességi mutató 70,5 ezer volt, vagyis ennyien kaptak valamilyen nyelvvizsga-bizonyítványt is a nyelvtudásuk alapján, míg 37,5 ezer tanulónak nem sikerült a vizsgája. A nyelvtanulók többsége középfokú nyelvvizsga megszerzésével próbálkozott, a 108 ezer nyelvvizsgázó közül 88 ezren jelentkeztek a középszintű megmérettetésre, felsőfokra közel 14 ezren, alapfokra pedig 5600-an mentek el.

Az állam most ingyenes nyelvvizsgával pörgetheti fel a számot

Gyakorlatilag 2008 óta csökken a nyelvvizsgázók száma - írja a lap. Tíz évvel ezelőtt még 174 ezren mentek el valamelyik akkreditált nyelvvizsgaközpontba, azóta évről évre egyre kevesebben. Idén januártól már kifizeti az állam a 35 év alattiak sikeres nyelvvizsgáját az adott évre érvényes minimálbér 25 százalékának megfelelő összeghatárig – ez idén 34 500 forint. Az első sikeres vizsgát akkor is kifizetik, ha már egyébként van (akár több) nyelvvizsgája a fiatalnak.

A visszafizetés az első sikeresen teljesített komplex középfokú (B2) nyelvvizsgára vagy az ezzel egyenértékű emelt szintű idegen nyelvű érettségi vizsgára, valamint a komplex felsőfokú (C1) nyelvvizsgára vonatkozik.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás