Friss árfolyamok >>

Putyin képtelen kiengedni kezéből a hatalmat

2017. december 7. 07:27:00
Az orosz elnök bejelentette: indul a jövő évi választáson.

Ajánlatunk

"Igen, jelöltetni fogom magam az Oroszországi Föderáció elnöki posztjára" - mondta az elnök.

A hivatalban lévő orosz államfő ezt a fennállásának 85. évfordulóját ünneplő GAZ autógyárban jelentette be.

Nincs vetélytársa

A 65 éves Putyinnak nagy az esélye arra, hogy a március 18-án megtartandó elnökválasztáson ismét fölényesen győzzön, közvélemény-kutatások szerint ugyanis a polgárok négyötöde támogatja annak ellenére, hogy Oroszország a gazdasági nehézségekkel küzd, konfliktusban áll a Nyugattal, és az államfő kormányzási módszereit a liberális ellenzék és külföld is bírálja - írja összefoglalójában az MTI.

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy katonai bázison (Kép forrása: MTI/EPA pool/Szergej Karpuhin)
Putyin orosz elnök egy katonai bázison (Kép forrása: MTI/EPA pool/Szergej Karpuhin)

Putyin gyakorlatilag 1999. december 31., vagyis Borisz Jelcin elnök lemondása óta irányítja az Oroszországot államfői vagy miniszterelnöki minőségben. A politikus negyedik alkalommal pályázik az elnökségre.

Putyint 2000-ban és 2004-ben négyéves időszakra választották meg államfővé, majd, mivel az orosz alkotmány nem enged meg kettőnél több egymást követő elnöki ciklust, távozott a tisztségből, amelyre Dmitrij Medvegyev addigi miniszterelnököt választották meg. Négyévi kormányfői tevékenység és az elnöki mandátum hat évre történő meghosszabbítása után Putyin 2012-ben ismét államfő lett, Medvegyev pedig visszakerült a kormányfői pozícióba.

Putyin Orbánnál Budapesten
Putyin Orbánnál Budapesten

Jelcin hívta, Jelcint váltotta

Az orosz elnök 16 évig hírszerzőként szolgált a KGB-nél, majd 1991-ben a szentpétervári önkormányzat helyettes vezetője lett. Jelcin 1996-ban szólította az apparátusába, ahol karrierje gyorsan ívelt felfelé, majd a reformer vezető távozása után ügyvezető elnök lett.

A hivatalos elnökválasztási kampány december 7. kezdődik majd.

Egyre magasabbra csapnak az orosz hullámok: már Trump bukása a tét

Trump rekordidő alatt megbukott nemzetbiztonsági főtanácsadója beismerő vallomást tett: tényleg hazudott az FBI-nak. Az is kiderült, hogy Trump is tudott a hazugságokról, ezért is rúgta ki tanácsadóját - szerinte viszont a hazugságok semmi törvényelleneset nem akartak leplezni, nem játszott össze az oroszokkal. Vajon miért akarta akkor leállítani az FBI vizsgálatát? Részletek >>>

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás