Friss árfolyamok >>

Napi hárman állnak határvadásznak - hol tart a kormány nagy terve?

2018. január 4. 14:43:00
Több mint két éve már annak, hogy napi szinten a Magyarországra érkező menekültek áradatával foglalkoztunk. Akkoriban a lelkes kormányzati kerítésépítés mellett a katonákra, és a rendőrség által frissen képzett határvadászokra is nagyobb feladat hárult. Azóta eltelt nem kevés idő, az átlag magyar továbbra sem látott menekültet, azonban a határvadászok képzése továbbra is pörög.

Orbán Viktor miniszterelnök a határvadászképzés második és harmadik ütemében kinevezett tiszthelyettesek ünnepélyes eskütételén. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Orbán Viktor miniszterelnök a határvadászképzés második és harmadik ütemében kinevezett tiszthelyettesek ünnepélyes eskütételén. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Annak apropóját, hogy kérdéseinkkel megkerestük az Országos Rendőr-főkapitányságot, az adta, hogy a police.hu oldalon most is hatalmas bannerben keresik a további határvadászokat, holott az elmúlt egy hónapban alig 50 elfogott migránsról számolt be a rendőrség - a válsághelyzet csúcsán, a kerítés felépítése előtt, 2015 szeptemberében volt olyan nap, amikor 24 órán belül több mint 10 ezer illegális bevándorló szerepelt a rendőrségi statisztikában.

A határvadászok képzése ezzel együtt sem lassul, az ORFK válasza szerint a Készenléti Rendőrség hivatásos állományának létszámbővítése érdekében szervezett határvadász-képzés iránt folyamatos az érdeklődés.

Több mint 15 ezer érdeklődő, de kevés jelentkező

Az ORFK Országos Toborzó Központjánál 2016. augusztus 25-től 2017. december 21-ig összesen 15 101-en érdeklődtek (telefonon, e-mailben, SMS-ben, határvadász-képzés Facebook oldalán).

A Privátbankár.hu-n sokat foglalkoztunk a menekültválsággal, cikkeinket itt és itt lehet megtalálni. >>>

Ugyan az érdeklődés hatalmas, a lelkesedés sokszor elapad, ugyanis kicsit több mint ötödük, 3884 fő nyújtotta be pályázatát a vizsgált időszakban. A felvételi eljárások eredményeként 1478 fő vett, illetve vesz részt az iskolarendszeren kívüli képzésben. Mivel ez 16 hónap alatt jött össze, ez azt jelenti, hogy átlagosan naponta hárman állnak határvadásznak.

A Készenléti Rendőrség még 2016 szeptemberében kezdte meg a határvadász-képzésre a toborzást, a tervezett 3000 fős állománybővítésből a toborzás eredményeként felvett közel 1500 fő mellett sokakat át is helyeztek a határvadászokhoz. A létszámfejlesztés keretében állományba vett, illetve áthelyezett létszám mindösszesen 2743 fő, amely a létszámkeret 91,4 %-a. (Cikkünk korábbi verziójában az áthelyezéseket nem vettük figyelembe, így a létszámkeret feléről írtunk - a pontosítást köszönjük az ORFK-nak.)

Jelenleg egyébként 3020 fő hivatásos állományú lát el határrendészeti feladatokat.

Főleg fiatal férfiak

Talán nem meglepő, hogy a határvadászat egy erősen férfi szakma, míg a határvadász-képzés keretein belül felvett munkatársak átlagéletkora 28 év, a nemek szerinti megoszlás alapján 85 százalék férfi, 15 százalék nő, addig a teljes határvadász-állomány átlagéletkora 34 év, a nemek megoszlási aránya 83 százalék férfi, 17 százalék nő.

A határ mellől jönnek

Az ORFK válasza szerint alapvetően az egész országból érkeznek jelentkezések a képzésre, de kiemelkedő a lelkesedés Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Békés, Csongrád megyékben.

De kiből lehet határvadász?

A határvadásszá válásnak egész komoly követelményei vannak, kizáró ok például nőknél 160 cm, férfiak esetében 165 cm-nél alacsonyabb a testmagasság. De nem kerülhet be cukorbeteg, gyomorfekélyes, szívbeteg és elhízott sem.

Érdekesség, hogy a túlzott pollenallergia is kizáró ok, valamint a pikkelysömör is. Az sem mindegy, hogy a jelentkezők fogazata rendben van-e, az elülső fogak hiánya és szuvasodása is elutasítást jelent. Nem lehet színvaknak és túlzottan rövidlátónak lenni (-4.0-es dioptriánál rosszabb), de a kancsalság is kizáró ok.

Leendő határvadászok 2017. január 27-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Leendő határvadászokat oktatnak 2017. január 27-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Az alkalmassági vizsgához pszichológiai teszt is tartozik, öngyilkossági kísérletek, alkohol, drog és gyógyszerfogyasztás, depresszió, szorongásos kórképek, és kezelés utáni állapotok mind kizáró okok.

Emellett az alacsony önkontroll, a határozatlanság, a túlzott agresszió, az alacsony felelősségtudat és az alkalmazkodási készség hiánya is azonnal kizáró ok. De a rossz kommunikációs képességek és az IQ-teszten elért gyenge eredmény is nem alkalmassá tehet valakit.

A fizikai felkészültség is fontos, az erőnléti alkalmassági vizsgán egyebek mellett fekvőtámasz, hajlított karú függés, fekve-nyomás, távolugrás és síkfutás is a feladatok között szerepel.

Az érettségizett közmunkásokat bevették

Ahogy arról korábban is szó volt, a megyei rendőr-főkapitányságok toborzó csoportjai az illetékességi területükön működő kormányhivatalokkal együttműködve tartottak tájékoztatókat a határvadász program iránt érdeklődő, érettségivel rendelkező munkanélküliek számára is. Ezek során közmunkások jelentkezése is biztosított volt a képzésre, és az alkalmas pályázók állományba kerültek.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás