Friss árfolyamok >>

Mostantól ő a pénzügyi világ új ura

2018. február 4. 12:43:00
Pénteken lejárt a Fed elnökének mandátuma.

Janet Yellen Fed-elnök, a háta mögött az amerikai államadósság mértéke 2015. július 15-én. Fotó: EPA/Michael Reynolds
Janet Yellen. Fotó: EPA/Michael Reynolds

Janet Yellen, az amerikai jegybank vezetőjének mandátuma pénteken lejárt, de nem hagy magának időt pihenésre, hétfőn máris belép új munkahelyére. Janet Yellen, követve elődei példáját, miután távozik a Fed éléről, nem marad a kormányzótanácsban sem, és teljesen kivonul a monetáris politika irányításából.

Janet Yellen, aki az első nő, aki a Fed élén állt, hétfőtől a washingtoni Brookings Intézet vezető gazdasági munkatársa lesz, az intézményen belüli, a pénzügyi és monetáris politikát tanulmányozó Hutchins Központban. Itt dolgozik egyébként korábbi hivatali elődje, Ben Bernanke is.

Csalódott Trumpban

Janet Yellen egy mandátumot töltött ki a Fed élén, és bár Donald Trump elismerően szólt a demokrata párti Barack Obama által kinevezett vezető eredményeiről, nem szavazott bizalmat neki újabb négy évre, helyette Jerome Powellt ajánlotta, aki hétfőn teszi le a hivatali esküt.

Yellen az utolsó, pénteki munkanapján készült televíziós interjúban először ismerte el, hogy csalódott, amiért Donald Trump elnök nem jelölte újabb négy évre. Így ő lett az első Fed vezető négy évtizeden belül, akinek nem adatott meg a második mandátum. 

Jogász, nem közgazdász

Utódja, Jerome Powell méltatásában kiemelte, hogy Yellen "a legszakképzettebb személy, aki valaha a Fed élén állt". A 64 éves Powell évek óta együtt dolgozik Yellennel, miután 2012 óta a Fed kormányzótanácsának a tagja. Power lesz egyébként az első Fed vezető, aki nem közgazdász.


Yellen és Powell a monetáris politika tekintetében egyaránt "galambnak" számít, a piacok az új Fed elnöktől a Yellen által lefektetett monetáris politikai irányvonal folytatását várják. 

Jön a kamatemelés

Janet Yellen irányítása alatt a Fed 2014 második felében felhagyott a gazdaságélénkítő állampapír-vásárlási programmal. Ezen kívül 2015 decemberében megkezdte az alapkamat igen lassú emelését, még hozzá úgy, hogy ez nem okozott feszültséget a pénzpiacokon és nem szabott gátat a gazdaság fokozatos erősödésének sem. A következő kamatdöntés egy évvel később, 2016 decemberében volt. Tavaly a Fed háromszor emelt kamatot. 

Janet Yellen pénteken azt mondta, hogy a stabil gazdasági növekedés, a bérek gyorsabb emelkedése és a mind kevesebb munkanélküli lehetővé teszi, hogy a Fed folytassa a fokozatos kamatemelést. A Fed az idei évre három újabb kamatemeléssel számol.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás