Friss árfolyamok >>

Megvan, mikor csökkentik a sógorok a segélyt – csúcsközelben az Ausztriában dolgozó magyarok száma

2018. január 16. 16:48:00 – Eidenpenz József
Az Ausztriában dolgozó magyarok száma megugrott decemberben, nem sokkal marad el az eddigi rekordtól, így valószínűleg az idei téli síszezonban is megdől majd az eddigi rekord. Az osztrákok közben a választási ígéretek alapján dolgoznak azon, hogyan csökkenthetnék a külföldieknek járó segélyeket. Ugyanakkor javítanának a nők és az egyetemisták helyzetén.

Bécsi karácsonyi vásár (Fotó: Wikimedia Commons)
Bécsi karácsonyi vásár (Fotó: Wikimedia Commons)

Decemberben 88 322 főre nőtt az Ausztriában dolgozó magyarok száma, ami 4470 fős növekedés egy hónap és 7193 fős emelkedés egy év alatt – derül ki a Hauptverband.at adataiból. Az eddigi, augusztusi rekordtól azonban még elmarad, ám sok év tapasztalatai azt mutatják, hogy majdnem minden nyáron és télen, a két ausztriai idegenforgalmi szezonban új csúcsok jönnek.

Valószínű, hogy januárban-februárban újabb több ezer magyar lesz majd állásban az alpesi országban, és új rekord fog dőlni. Amint grafikonunkon is látszik, 2012 óta majdnem minden évben ez történt, egyedül 2015-ben maradt el az új téli rekord, akkor is csak kicsi hiányzott.

Az osztrák munkaerőpiac egyébként jól teljesít. Igaz, hogy novemberről decemberre 36 500 állás szűnt meg, de ez is inkább szezonális hatás lehet. Egy év leforgása alatt, decembertől decemberig ugyanis 81 ezer állás keletkezett, pár ezerrel még több is, mint 2016 novembere és 2017 novembere között. Ebből a 81 ezerből 51 600 helyet külföldiek kaptak, tehát a helyieknek is maradt.

Hazamentek a románok, lengyelek

A kelet-európai munkavállalókon belül meglepő módon szinte minden más nemzet fiainak száma jelentősen csökkent. A horvátok 700 fővel többen lettek ugyan, de a román állampolgárok 5600, a lengyelek 5900 fővel lettek kevesebben. A két utóbbi ország dolgozóinak száma egyébként tavaly decemberben is jelentősen, több ezer fővel csökkent. Lehet, hogy azért, mert sokan a télen takarékon levő építőiparban dolgoznak, nem az idegenforgalomban?

Még több lett a német

A magyarokon kívül még a németek száma nőtt, 2600 fővel, ezzel elérte számuk a 100 ezret. A részben keletnémet területekről érkező német dolgozók hosszú ideje a legnagyobb létszámú vendégmunkás-csapatot képezik Ausztriában. Valamiért most sok, 2250 holland is érkezett.

Az Ázsiából és Afrikából érkező, jórészt vélhetően menekült munkavállalók száma is visszaesett pár százzal, egy év alatt azonban 7600 fővel nőtt a létszámuk.

Egy év múlva segélycsökkentés?

Amint arról beszámoltunk, az őszi választásokon nyertes osztrák kereszténydemokrata párt és szélsőjobbos szövetségese jelentős részben bevándorló-ellenes ígéretekkel került hatalomra. Az ígéreteket itt az ideje megvalósítani, hozzá is kezdenek.

Az egyik ilyen ígéret az volt, hogy az Ausztriában dolgozó külföldieknek, akiknek gyermekei nem élnek az országban, csökkentik a szociális juttatásait, indexálják a segélyeket. Pár napja Juliane Bogner-Strauß nő– és családügyi miniszterrel készült egy interjú a Kleine Zeitungnál, amelyben azt mondta, az ígért változtatások 2019 januárjában léphetnek életbe.

Egyetemistáknak és nőknek

Hogyan lesz ez Európa-konform? – kérdezte az újságíró. Az intézkedést a miniszter szerint Európai Uniós szinten is megpróbálják elfogadtatni, ehhez állítólag már nyertek szövetségeseket, mint Németország, Írország, Dánia, Hollandia. Az ötlet egyébként a brit David Camerontól származott eredetileg, ám ő nem tudta azt keresztül vinni.

Ami viszont pozitív, hogy az eddig 18 éves korig járó, gyermekenként 1500 eurós családi adókedvezményt (Familienbonus) ki akarják terjeszteni a fiatalok felsőfokú tanulmányainak idejére is. A miniszterasszony céljai közé tartozik a nők és férfiak közötti bérolló megszüntetése is.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás