Friss árfolyamok >>

Te is gazdagabb vagy, mint a miniszterelnök? Megkaptuk a szokásos gumicsontunkat

2018. február 1. 11:52:00 – Gáspár András
Országgyűlési képviselőink, a kormány tagjai ismét közzétették vagyonnyilatkozataikat. Ahogy minden évben, idén is a vicc kategóriába tartozik az egész eljárás.

A Parlament ködben 2017. február 3-án. (Kép forrása: MTI Fotó, Mohai Balázs)
A Parlament ködben. (Kép forrása: MTI Fotó, Mohai Balázs)

Első hallásra igazi civilizált, demokratikus megoldásnak hangzik, hogy a képviselők, a kormánytagok, a vezető állami tisztségviselők minden évben közzéteszik, hogy hogyan változott a vagyoni helyzetük, miközben az ország hajóját kormányozták. Ha azonban megnézzük, ezt milyen formában és milyen tartalommal teszik, rögtön nyilvánvalóvá válik, hogy az egész ügy nem az átláthatóságról szól, hanem csak simán hülyének nézik a választópolgárokat.

Harc az átláthatóságért, a korrupció ellen - képként beszkennelt, kézzel kitöltött pdf-ekkel...

Ami a formai részt illeti: a vagyonnyilatkozatoknak akkor lenne bármi értelme, ha jól áttekinthető, kereshető, összehasonlítható, elemezhető formában tennék közzé azokat az érintettek. Ehhez képest a gyakorlatban ez úgy működik, hogy az Országgyűlés honlapján, a parlament.hu-n az egyes képviselőkre keresve az adatlapjuk Javadalom, vagyonnyilatkozat fülére kattintva találjuk a beszkennelt dokumentumokat. Ezeket a képviselők kinyomtatták, jellemzően kézzel kitöltötték, majd szorgos kezek képként beszkennelték és feltöltötték a honlapra. Innentől a szövegek nem kereshetőek, nem jelölhetőek vagy másolhatóak ki, az egyes évek nyilatkozatait is csak úgy lehet összehasonlítani, ha előtte kézzel kigyűjtjük az adatokat.

Bár az alapdokumentum egységes, a kitöltés módszertana szinte képviselőnként változik: van, aki egy mikrosütőt is bevall, más kihúzza a juttatások rovatot. Van, aki az ingatlanok felsorolásánál beír egy évszámot és egy alapterületet, más azt is beírja, hogy 20 éve vette lerobbanva, aztán felújította. Természetesen ettől még fogalmunk sincs arról, mekkora lehet az ingatlan értéke.

Az sem segít sokat a tájékozódásban, ha valaki a "lakáshasználat" juttatáshoz értéknek annyit tüntet fel: "a törvény szerint meghatározott mértékben". Ha annyira tudni akarja a tisztelt választópolgár, hát nézze meg A Törvényben, mennyi az.

Kvízkérdés: mennyi egy vízforraló törvény szerint meghatározott értéke?
Kvízkérdés: mennyi egy vízforraló törvényben meghatározott értéke?

Családban marad

Ezek a dokumentumok semmilyen szempontból sem közelítik meg egy kkv-tól vagy egy egyéni vállalkozótól elvárt kimutatás minőségét vagy mélységét, lehet rajta csámcsogni pár napot, aztán ennyi. Egy dolog biztosan nem derül ki: a jogszabályokra, a gazdasági-vállalkozási környezetre, a közbeszerzési szabályokra közvetlen ráhatással bíró személyek vagyoni helyzetéről továbbra sem lesz halványlila gőzünk sem.

Bár a házastársak, gyermekek vagyonnyilatkozatát is leadják a képviselők, azok már nem nyilvánosak, így fogalmunk sem lehet, hogy esetleg háztartásbeli párjuk nem vett-e mostanában nagy értékű ingatlant, ingóságot, sertéstelepet vagy akármit. Azért mindenki megnyugodhat, nem maradunk le semmiről: borítékolható, hogy összességében a családtagok nyilatkozatai is hasonló minőségűek, főleg hogy érdemben nem is látja őket senki a nyilvánosság részéről.

Mi van, ha valami kimarad? Semmi

Marad hát a végtelen bizalom, el kell hinnünk a honatyáknak, hogy tényleg annyi az annyi, cserkész/úttörő-becsszóra. Következmények nincsenek, ha véletlenül megnő valakinek a lakása, vagy később beugrik egy elfeledett cég vagy valami kis mellékes (mondjuk azért, mert megírja az újság), legfeljebb javítják utólag a vagyonnyilatkozatot a képviselők, már ha veszik a fáradságot. Hiába kezdeményezhet bárki vagyonnyilatkozati eljárást az Országgyűlés mentelmi bizottságánál, valahogy nincsenek tele a lapok ilyen ügyekkel az elmúlt évtizedekben. Vannak viszont ismeretlen hátterű, magánszemélytől kapott milliós kölcsönök, magánszemélyek felé fennálló milliós kintlevőségek, valamint milliós jövedelmekből vérrel-verítékkel összekuporgatott néhány tízezres megtakarítások.

Te is gazdagabb vagy, mint a miniszterelnök?

Gazdagabb vagyok, mint a miniszterelnök - ocsúdhat fel sok százezer magyar állampolgár, aki azt látja: Orbán Viktornak 993 ezer forintja van, az is a feleségével közös számlán. És bár ingatlanokkal nem áll rosszul a kormányfő, egyszerű állampolgárként 16 éve törleszti 20 milliós jelzáloghitelét (feleségével közösen), és még mindig van belőle 4,7 millió forintnyi tartozás. Mindezt az Országgyűlés Hivatalától kapott, "törv. szerint" forintnyi havi fizetéséből. A miniszterelnök anyagi helyzetében egyéb változás nem történt - közölte a miniszterelnök sajtófőnöke, és hogy ha a kétkedés szikrája bárkiben felmerülne, akkor jobb ha tudják: Havasi Bertalan azt is előre jelezte, Orbán Viktor vagyonnyilatkozata törvényes, teljes és hiteles, aki mást állít, hazudik.

Tavasszal jönnek a választások - pártállástól függetlenül sokan aggódnak a kimenetelt illetően, pedig a vagyonnyilatkozatok alapján mind a kormány, mind pedig az ellenzék körében a képviselőknek lenne okuk aggódni: tele van az Országház olyan, esetenként nagycsaládos képviselővel, akiknek messze nincs meg a vészhelyzetre ajánlott 3 havi jövedelemnek megfelelő megtakarítása, nincs saját tulajdonú ingatlana, és bizony sokan megfelelő munkaerőpiaci tapasztalattal sem rendelkeznek, amit beírhatnának CV-jükbe, ha esetleg kiesnének a versenyszférába, több ciklusnyi képviselősködés után.

Akinek van kedve, böngéssze a vagyonnyilatkozatokat az alábbi linken >>

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás