Friss árfolyamok >>

Kéne néhány dolgos kéz? Így kezeld a diákmunkásokat!

2017. június 9. 10:29:00
Lehet, hogy kisebbek és fiatalabbak, de a munkavégzés szempontjából felnőttnek minősülnek.

Ajánlatunk

Egy diákmunkás irodai kisegítő munkát végez a nyíregyházi önkormányzat hivatalában (Kép forrása: MTI Fotó, Balázs Attila)
Egy diákmunkás irodai kisegítő munkát végez a nyíregyházi önkormányzat hivatalában (Kép forrása: MTI Fotó, Balázs Attila)

Ahogy arról már korábban írtunk, a munkaerőhiány már a diákok által elvégezhető munkaterületekre is bekúszott, ráadásul a sok visszaélés elveszi a fiatalok kedvét a munkavállalástól. Pedig a nyári munkát vállaló diákok foglalkoztatására, bejelentésére, adózásukra épp ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalók esetében, ezt közölte a NAV a Privátbankár.hu-val. A diákok szülői engedéllyel már 16 éves koruktól dolgozhatnak, de szünidőben a 15 éves tanulók is vállalhatnak munkát, ha általános iskolába, szakiskolába vagy középiskolába járnak, arról, hogy a diákoknak mit érdemes tudniuk, korábban már itt írtunk. >>>

A diákmunkával szerzett jövedelem, akárcsak a felnőtteké, szintén adóköteles, a személyi jövedelemadó mértéke az ő esetükben 15 százalék, amit a munkaadó adóelőlegként von le a diák bruttó béréből. Ha munkaviszonyban, vagy biztosítást eredményező megbízási jogviszonyban dolgozik a tanuló, akkor egyéni járulékot is kell fizetnie. A foglalkoztatónak a jövedelemről és a levont közterhekről igazolást kell kiállítania, amire a diáknak jövőre szüksége lesz a NAV által készített személyijövedelemadó-bevallási tervezet ellenőrzéséhez. A diákok egyszerűsített foglalkoztatásban is dolgozhatnak, ebben az esetben nem kötelező az írásba foglalt szerződés.

Ha van szerződés, a minimálbér is kötelező!

Munkaviszony esetében azonban ragaszkodni kell az írásban megkötött – alapbért, munkakört, munkaviszony időtartamát, jellegét és a munkavégzés helyét tartalmazó – munkaszerződéshez, ez viszont csak a törvényes képviselő hozzájárulásával érvényes. A munkaviszony létrejöttét a munkáltatónak be is kell jelentenie a NAV-hoz.

A munkaszerződésben a felek megállapodhatnak havi, heti, napi vagy órabérben, vagy teljesítménybérben is. A munkavállalónak azonban mindenképp meg kell kapnia a minimálbért, ami 8 órás foglalkoztatásnál bruttó 127 500 forint.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás