Friss árfolyamok >>

Hirtelen több tucat kihívója akadt Putyinnak

2018. január 2. 15:59:00
64 jelölt jelentette be, hogy indulnia az orosz elnökválasztáson.

Vlagyimir Putyin beszáll autójába görögországi látogatása során, 2016. május 26-án. Fotó: EPA / Yannis Kolesidis
Vlagyimir Putyin. (Fotó: EPA / Yannis Kolesidis)

Ella Pamfilova, az orosz Központi Választási Bizottság elnöke szerint a bizottsághoz benyújtott dokumentumok alapján 21 párt- és 43 független jelölt kíván megmérkőzni az elnöki posztért. A jelölés határideje a választási törvény alapján hétfőn járt le.

A független jelölt-aspiránsoknak - ilyen minőségben pályázik Vlagyimir Putyin is - január 7-ig kell beterjeszteniük a választási bizottsághoz a jelöltségüket támogató gyűlések határozatát. A pártok esetében a határidő január 12.

Mi kell ahhoz, hogy valaki Putyin kihívója legyen?

A független aspiránsok hivatalos elnökjelöltté minősítéséhez 300 ezer támogatói aláírás szükséges. A parlamenti pártok mentesülnek az aláírás-gyűjtés kötelezettsége alól, a parlamenten kívüli pártoknak 100 ezer támogató aláírást kell igazolniuk.

Tizenhárom párt már regisztráltatta az elnökségre jelölt aspiránsát, ezek közül hét már megnyitotta kampányszámláját. A pártpolitikusok közül eddig Vlagyimir Zsirinovszkijt, a parlamenti képviselettel rendelkező liberális demokraták vezetőjét jegyezte be hivatalos jelöltként a választási bizottság.

Hogy miért lesz nehéz legyőzni Putyint, arról itt írtunk korábban>>>

A legnagyobb vetélytárs máris elbukott

Az orosz legfelsőbb bíróság szombaton helybenhagyta a Központi Választási Bizottságnak azt a döntését, hogy Alekszej Navalnij ellenzéki politikus nem indulhat amárcius 18-ra kitűzött oroszországi elnökválasztáson. A választási bizottság arra hivatkozva utasította el a 41 éves politikus bejegyzési eljárásának megkezdését, hogy gazdasági bűncselekmény miatt 2017-ben próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kapott, ezért tíz évig nem indulhat jelöltként választásokon. Navalnij ezzel szemben azzal érvelt, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága neki adott igazat az elítéltetése ügyében, és nem vesztette el passzív választójogát.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás