Friss árfolyamok >>

Betelt a pohár: diákok szerveznek tüntetést a Parlament elé

2018. január 6. 15:16:00
Nem tetszik nekik a rendszer. A demonstrációra több ezer résztvevőt várnak.

MTI Fotó: Kovács Tamás
2016 februárjában a pedagógusok tüntettek a Kossuth térnél. (MTI Fotó: Kovács Tamás)

"Ne menj suliba!" címmel szerveznek diáktüntetést január 19-ére a Parlament elé, hogy a gyenge oktatási rendszer ellen demonstráljanak -  szúrta ki az Index.

Az atv.hu szerint a demonstrációt diákok kezdeményezték, ők fordultak a Független Diákparlamenthez, akik szervezésbe fogtak. Gyetvai Viktor, a tiltakozás szervezője a portálnak azt mondta, bár felesleges tudás nem létezik, mégis úgy gondolják, racionalizálni kell a tanítást.

A tüntetés szervezői a Facebookon azt írták:

Elegünk van, hogy a 19. századi egyetemes anyagot olyan részletezve tanuljuk, mintha tegnap történt volna és, hogy ezt 7, 8 vagy 9 órában kell megoldani. Igenis fontos tanulni a múltat, de ahogy telik az idő, bővülnek az ismeretek, velük együtt a tananyag, és ez egy idő után borzalmasan felhalmozódik. A fiatalságunk siralmasan nagy része telik a felesleges anyagok túlrészletezésével, miközben tanulhatnánk ugyanezeket az ismereteket lényegre törően, miközben egy tantárgyi óra különböző összefüggésekre is rámutat a modern világgal kapcsolatban. A fiatalságunk siralmasan nagy része telik a felesleges anyagok túlrészletezésével, miközben tanulhatnánk ugyanezeket az ismereteket lényegre törően, miközben egy tantárgyi óra különböző összefüggésekre is rámutat a modern világgal kapcsolatban.

A finn példa

Az esemény leírásában a szervezők a finn oktatási rendszert is említik, ahol nincs osztályzás az első években, ezáltal nem alakul ki stressz a gyerekekben, rövid a napi tanítási idő, ezáltal nem fáradnak el a diákok és jobban tudnak koncentrálni. Szerintük ott a szakértelemre, a kutatásokra és a gyermekpszichológusok véleményére is ad az oktatási miniszter. "Magyarországon nem. Még csak szakértő oktatási minisztérium sincs, aki odafigyelne a diákokra" - írják.

A szervezők szerint a tüntetés teljesen független és csak diákoknak szól. (Bár az esemény 15 órakor kezdődik, így a demonstráció címe aligha lesz kivitelezhető, talán az utolsó óráról el lehet még lógni...)

Mindenesetre a szervezők azt írják az eseményben, hogy céljuk:

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás