Friss árfolyamok >>

A te lányod is megalázzák majd a munkaerőpiacon? Erre is van ellenszer

2017. június 14. 11:53:00
Az első generáció a 2020-ban diplomát szerzőké lehet, de még így is legalább 40 évet kell várni, mire a bérkülönbségek eltűnnek az egyenletből.

A cég Getting to Equal 2017 című felmérését összesen 29 országban, 28 ezer ember bevonásával készítették el, ami továbbra is szomorú hírt jelent a nők számára. Jelenleg ugyanis egy nő keresetének 100 dollárjára átlagosan 140 dollár jut, ha ugyanazt a munkát egy férfi végzi el. Ráadásul a felmérésből kiderül, hogy a nők kisebb eséllyel találnak fizetett munkát, így a tényleges különbség ennél jóval nagyobb: a rejtett hátrányokat is számolva 100 dollár női keresetre 285 dollár férfi-fizetés jut, ezt közölte az Accenture a Privátbankár.hu-val.

Amennyiben nem teszünk semmit, úgy a jelenlegi munkaerő-piaci trendeket folytatva ezek a különbségek a fejlődő országokban legkorábban 2168-ra, míg a fejlett országokban 2080-ra szűnhetnének meg. Szerencsére azonban vannak olyan tényezők, amik felgyorsíthatják ezt a folyamatot, és évtizedekkel korábban felszámolhatják az egyenlőtlen állapotokat. Ezekkel a változásokkal a nemek közötti díjazásbeli különbségek a fejlett piacokon 2080 helyett 2044-re szűnhetnének meg, a fejlődő országokban pedig 100 évvel rövidülhetne le ez az időszak, 2168 helyett 2066-ra teljesítve a nemek közötti egyenlő bérezést.

Súlyos döntés a gyerekek vállán

A generációknak három tényező segíthet áthidalni a bérproblémát, a döntést pedig még az egyetemen, de inkább az előtt kell meghozniuk a fiataloknak. Az ugyanis, hogy hogyan tervezik el a jövőjüket, alapvetően határozza meg, hogy végül lesz-e egyáltalán munkájuk, és ha igen, sikeresek lesznek-e benne. Jelenleg az egyetemi alapképzésben férfi társaikhoz képest a nők kisebb valószínűséggel választanak olyan tanulmányi területet, amelyről azt gondolják, hogy magas jövedelmi potenciált kínál (27, illetve 40 százalék), kisebb arányban van mentoruk (45, illetve 58 százalék) vagy törekszenek felsővezetői pozíciókra (41, illetve 51 százalék).

Ezen felül a férfi társaikhoz képest a fiatal nők kisebb valószínűséggel fogadják el gyorsan az új technológiákat (45, illetve 63 százalék) és vesznek fel programozói vagy informatikai tárgyakat (68, illetve 83 százalék). Ezeken a pontokon tehát mindenképp változást kell elérni annak érdekében, hogy a nők bérezését felzárkóztassák a férfiakéhoz.

A megoldás már most rendelkezésünkre áll

Van három fontos tényező, amit érdemes szem előtt tartani, ezek ugyanis alapjaiban határozhatják meg a későbbi kereseteket. Az első és legfontosabb, hogy az embernek folyékonyan kell „beszélnie” a digitális nyelvet, vagyis a napról-napra változó és fejlődő technológiát tudatosan kell használni mind a kapcsolatépítésben, a munkában és a tanulásban is. A második javaslat szintén a technológiához kapcsolódik: egész egyszerűen szükség van a digitális képességek tudatos fejlesztésére és naprakésznek kell lenni az új megoldásokkal, máskülönben az ember – nemektől függetlenül – lemarad a versenyben.

Végezetül pedig fontos, hogy legyen az embernek egy karrierstratégiája – a nőknek ebben a tekintetben magasra kell tenniük a lécet, tájékozott döntéseket kell hozniuk és proaktívan kell menedzselniük saját magukat a szakértők szerint. A sikerhez az is kell, hogy az üzleti, kormányzati és tudományos körök megadják ehhez a létfontosságú támogatást. Ha azonban ezeket a „karriergyorsítókat” tudatosan alkalmazzák, ötvözve a külső, állami segítséggel, úgy már 2030-ra 35 százalékkal csökkenhetnek a díjazásbeli különbségek – ez összességében 3,9 milliárd dollárral növelné a dolgozó nők jövedelmét az Accenture számításai szerint.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás