Friss árfolyamok >>

A nap képe: befeketedett a Kossuth tér

2019. november 30. 15:36:00 – Valkai Nikoletta
Ismét a Parlament előtt demonstráltak a tanárok.

Három évvel ezelőtt, 2016. szeptember 9-én a szakadó esőben tüntetést tartottak a pedagógusok a budapesti Kossuth téren. A mostani demonstráción nem esett az eső. Sütött a nap és fújt a szél, így ezúttal szimbolikus momentuma lett az eseménynek, hogy a demonstrálók egy percre a magasba emelték a magukkal hozott fekete ernyőket:

(Fotó: Privátbankár.hu)
(Fotó: Privátbankár.hu)

Miért? Több szakszervezet is tiltakozott szombat délután a jelenlegi oktatási rendszer miatt - nem először.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) által szervezett mai tüntetésen is rengetegen jelentek meg. A PSZ-en kívül ott volt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezete, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, a Magyar Szakszervezeti Szövetség, valamint  a Európai Oktatási Szakszervezetek Tanácsa.

Frissítés: az eredeti cikkben tévesen írtuk, hogy a demonstrációt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szervezte. A hibáért elnézést kérünk!

A felszólalók többek között:

(A PSZ követeléseivel, további terveikről korábban ebben a cikkben részletesen is írtunk.)

Mit mond a kormányzat?

Érdekesség: a mai tüntetésre már az esemény előtt reagált az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). Egy közleményt jutattak el az MTI-nek, amelyben olyan hangzatos mondatok találhatók, mint például:

"A kormány megbecsüli a pedagógusokat és kész megvizsgálni további bérigényeiket"

"A pedagógusok voltak az elsők, akik számára életpályaprogram és átfogó béremelési program indult".

A közlemény nem feledkezett emlékeztetni arról sem, hogy:

"a pedagógusok bére az elmúlt években átlagosan 50 százalékkal emelkedett, amelynek hatására jövőre már legalább 390 milliárddal többet költünk a pedagógusbérekre, mint 2010-ben. A béremelés jövőre is folytatódik: mintegy 17 ezer kolléga bére a minősítésnek köszönhetően emelkedik, a szakképzésben dolgozó pedagógusok bére pedig júliustól átlagosan 30 százalékkal nő, és már tárgyalja a kormány az iskolaigazgatók béremelésének előterjesztését is".

Hangsúlyozta azt is az Emmi, hogy:

a minisztérium eddig is nyitottan állt a már hónapok óta zajló tárgyalásokhoz, és ezután is nyitott, kész megvizsgálni a további bérigényeket."

A régi mantra: Soros, Gyurcsány

Rámutattak arra is a tárca közleményében, miszerint:

"a pedagógusok nem a kormány ellen, hanem a még magasabb bérekért tüntetnek, ezért felháborító, hogy a szombati rendezvényre az ellenzék és a Soros-hálózat is rátelepedett, és megint csak saját politikai céljaikhoz akarják felhasználni a pedagógusokat. Teszik ezt úgy, hogy amikor Gyurcsány Ferenc és a szocialisták kormányoztak, akkor több ezer pedagógust tettek utcára, elvettek tőlük egy havi bért, és az elmúlt években sem szavazták meg a pedagógus-béremeléshez szükséges pénzügyi forrásokat" - idézte fel a minisztérium.

A demonstráción elhangzott beszédeket itt lehet megtekinteni:

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás