Friss árfolyamok >>

Végre jönnek az uniós pénzek – ez menti meg az építőipart?

2017. június 15. 14:42:00
Ugyan most megtorpant a szektor teljesítménye, de jók a kilátások az elemzők szerint.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Ahogy arról már korábban írtunk, áprilisban az építőipari termelés volumene 22,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi, egyébként rendkívül alacsony szintet. Ezzel ugyan a 2010-es szintet már elértük, de az előző hónaphoz képest csökkent a termelés. Az elemzők ugyanakkor optimistán tekintenek a jövőbe, a Takarékbank elemzője, Horváth András szerint az idei év egészét tekintve biztosan meghaladja a 20 százalékot az építőipar teljesítménye. Ez elsősorban a magán- és állami beruházásoknak köszönhető, a 2019 végéig érvényben lévő 5 százalékos újlakás-áfa pedig további ösztönzőként hat, tudta meg a Privátbankár.hu.

A Market Építő Zrt. vezérigazgatója, Scheer Sándor szerint a magán mellett a vállalati szint is pörgött, itt az irodai, logisztikai és raktár építések nagyobb létszámban jelennek majd meg, de továbbra is jelentős mértékűek a sportberuházások. A minőségi munka iránt azonban továbbra is elköteleződést vár a szakma képviselőitől, így óva inti az építőipari vállalatokat, beleértve az építőipari anyagok gyártóit is, hogy az elmúlt szűk évek kiesett bevételeit nagyon gyorsan, hisztérikus módon, azonnal akarják behozni.

Közrejátszott a naptárhatás

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője kitért arra is, hogy a jelentős éves növekedést csökkentette az egy plusz munkaszüneti nap, a nagypéntek idei bevezetése. Az elemző a rendelésállomány jelentős emelkedésével összefüggésben kérdésesnek tarja, vajon lesz-e elég kapacitás a szektorban. A kapacitás- és a munkaerőhiány ugyanis drágítja az építkezéseket.

Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője szerint a teljes fordulatszámon pörgő nagyobb kivitelezők továbbra is stabilan nézhetnek a következő egy-két év elé, mert a lakásépítés mellett a mezőgazdasági épületek és az ipari csarnokok építése iránt is egyre nagyobb igény mutatkozik. Ugyanakkor továbbra is feszítő gond azonban, hogy az építőipari vállalkozások derékhadánál felgyorsult a fluktuáció, a szakmunkások elvándorlását a magasabb bérekkel sem tudják fékezni, erről korábban itt írtunk bővebben. >>>

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás