Friss árfolyamok >>

Nyakunkon a nagy panelbontás – de miért érdemes oda költözni?

2017. június 9. 13:19:00
Hatalmas a különbségek lehetnek egy tízemeletes és a panelházak között – nem csak árban.

Ajánlatunk

Ahogy arról már korábban írtunk, óriási állami program indul a panelek visszabontására és átalakítására. Ez a lakásállomány jelentős részét érintené, Magyarországon ugyanis jelenleg a teljes lakásszám 13 százaléka – több mint fél millió lakás – tartozik a panel kategóriába. Ezekből, nem meglepő módon, a fővárosban (189 ezer), illetve a megyeszékhelyeken (232 ezer) van a legtöbb, ezt közölte az Otthon Centrum a Privátbankár.hu-val.

Soóki-Tóth Gábor, Otthon Centrum vezető elemző szerint ugyanakkor az árat tekintve nem feltétlenül az épületek magassága a meghatározó, sokkal inkább a telep elhelyezkedése, valamint a környező városrészhez való viszonya. Egy homogén, 10 emeletes épületekből álló lakótelep is lehet vonzó (ld. a XI. kerületi Gazdagrét példáját), a lakótelep megítélésében számos tényező játszik szerepet, például az is, hogy milyen jó a tömegközlekedése, vagy milyen panoráma nyílik a felső szintekről (ld. II. kerület, Budakeszi úti magasházak vagy a XIII. kerületi Népfürdő utca 10 emeletes panelházait).

Miket kéne visszabontani?

Az elemző úgy véli, hogy a panelépületek visszabontása a legnagyobb és leginkább egysíkú, 1970-es években épült lakótelepek esetében indokolható, illetve ahol városképileg a történeti városszövetbe zavaró módon építették be ezeket az épületeket. Természetesen az is fontos, hogy épüljenek új lakások is. A meglévő, gyakran monoton, azonos méretű és beosztású lakásokból álló állomány egészüljön ki különböző igényekre szabott lakásokkal és alakuljon ki vonzó környezet a szolgáltatások, intézmények és a közterület vonatkozásában.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás