Friss árfolyamok >>

Nagyot spórolhatunk a lakásvásárlásnál, de nem sokáig - áttörés jön az ingatlanpiacon

2017. december 26. 08:59:00
Egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy az előzetes várakozásokkal ellentétben a kormány nem hosszabbítja meg az újépítésű lakások áfakedvezményét, a program kifut 2019-ben - a szakértők ezért nagy robbanást várnak jövőre a piacon. Az árak emelkedése közben lassul, de lesz olyan piac, ahol még 2018-ban is 20 százalékkal mennek feljebb az árak.

Ajánlatunk

Az épülő Dóczy-lakópark Debrecenben. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Az épülő Dóczy-lakópark Debrecenben. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Még két évig lehet nagyot spórolni a lakásvásárlásnál

Az Otthon Centrum szerint az új lakások értékesítésében a nagy áttörés 2018-ban várható, mert az elmúlt másfél-két évben megkezdett fejlesztések jelentős részét ekkor adják át. Az új lakásokra érvényes áfakedvezmény (27 helyett csak 5 százalékot kell fizetni) 2019 végén lejár, és az eddigi nyilatkozatok alapján a kormány nem tervezi meghosszabbítani az intézkedést - a szakértők szerint ez is tovább pörgeti a vevők vásárlási kedvét.

A beruházók is figyelik a naptárat, ezért az év második felétől várhatóan csökkenni fog az új beruházások indítása - ekkortól ugyanis már nem valószínű, hogy egy újonnan kezdett építés 2019 végéig értékesíthető állapotba kerül.

Mekkorát emelkednek az árak jövőre?

Az OC előzetes adatai alapján egyébként az idei lakáspiaci adásvételek száma meghaladhatja a 150 ezret, és még jövőre is tovább emelkedhet a szám, elérheti a 160 ezret is. Eközben az áremelkedés tempója tovább lassul 2018-ban. Budapesten a tégla és panellakásoknál 5-15, a családi házaknál 1-20 százalék közötti lehet a drágulás, a legtöbb vidéki városban pedig átlagosan 5-10 százalékkal emelkedhet a lakóingatlanok ára.

Továbbra is Budapesten és a fővárosi agglomerációban, az autópályák menti megyei jogú városokban, illetve az ezek közvetlen szomszédságában található községekben, valamint a Balaton térségében, főként a tóparti településeken számítanak jelentős számú adásvételre.

Az értékesítés átlagos időtartamában nem várnak jelentős változást, a paneleket bő két hónap, a tégla lakásokat három hónap alatt lehet majd értékesíteni, a családi házak félévnyi értékesítési ideje azonban egy-két héttel csökkenhet.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás