Friss árfolyamok >>

Lakásvásárláson töröd a fejed? Ez jön jövőre

2017. december 20. 12:05:00
Az idei áremelkedés után jövőre se nagyon számíthatunk másra az ingatlanpiacon. A várakozások szerint 2018-ban a fővárosban a tégla és panellakásoknál 5-15 százalékos, családi házaknál akár 20 százalék is lehet a drágulás mértéke, vidéken 5-10 százalékosan drágulnak a lakóingatlanok. A beruházásoknál a nagy áttörés 2018-ban várható, az elmúlt 1-2 évben megkezdett fejlesztések jelentős részét ekkor adják át.

Az idei év előzetes adatai alapján az Otthon Centrum akár 150 ezret meghaladó számú lakáspiaci tranzakcióra számít az év végéig és ezt némileg meghaladó, akár 160 ezer adás-vételt várnak jövőre. Jövőre továbbra is Budapest, a fővárosi agglomeráció és az autópályák menti megyei jogú városok, kiemelten a régióközpontok lesznek fókuszban és ezek közvetlen szomszédságában található községek, Balaton térsége, ezen belül kiemelten a tóparti települések - közölte az ingatlanközvetítő a Privátbankár.hu-val.

Árak, árnövekedés

2017-ben is emelkedő árakkal találkoztak a vevők, de az árnövekedés mértéke eltérő volt 2016-hoz képest. 2017 január és november között megkötött tranzakciók adatai alapján az Otthon Centrum a fővárosban a XI. kerületen kívül (+21%) elsősorban a külső pesti kerületekben regisztrált 20 százalékot meghaladó mértékű árnövekedést a használt társasházi lakások körében. A fajlagos átlagár a XV. kerületben a tavalyi évben mért átlaghoz képest 22,7 százalékkal, a XVI. kerületben 25,4 százalékkal, a XVII. kerületben 25,6 százalékkal, a XIX. kerületben 22,7 százalékkal, míg Csepelen 28,6 százalékkal nőtt. Érdekes módon a XVIII. és XX. kerületben tavaly volt a nagyobb ütemű az árnövekedés (26,4% és 26,8%), idén csak 12-13 százalékos növekedést tapasztaltunk – mondta Soóki-Tóth Gábor az Otthon Centrum elemzési vezetője – ami a belvárosi kerületekben tapasztalt árnövekedés dinamikához volt hasonló.

Számolj velünk!

Segítünk megtalálni a legjobb lakáshitelt és lakástakarékot gyorsan és egyszerűen!
A bankok legjobb ajánlatait itt találhatod >>

2018-ban várhatóan tovább mérséklődik az áremelkedés mértéke. A fővárosban a tégla és panellakások esetében 5-15 százalékos emelkedés várható. A nagyobb mértékű, a frekventált, jó adottságú részeken, valamint a legolcsóbb külső kerületekben: XVII. XX. XXI. kerületekben várható. Családi házak esetében 1-20 százalék közé várható a drágulás mértéke.

Könnyebb lesz igényelni a csok-ot?

Rogán Antal éves meghallgatásán beszélt arról, hogy kezdeményezi a csok felvételének megkönnyítését, gyorsítaná az ügyintézést. További részleteket ebben a korábbi cikkünkben találsz >>>

Vidéken, Nyíregyházán 13 százalékkal, Szegeden 7 százalékkal, Debrecenben 3,5 százalékkal drágultak az idei évben a tégla lakások négyzetméterárai. Ellenben néhány kisebb és alacsonyabb árszinten lévő város jelentős árnövekedéssel zárhatja az idei évet. Kecskeméten 23 százalékos drágulás mellett a lakásárak elérték Debrecen árszintjét a 280 ezer forintot. Egerben a drágulás mértéke Kecskemét értékével azonos, azonban az árszint inkább csak Nyíregyháza 220 ezer forintos négyzetméterárait érheti el. Említést érdemel még Salgótarján is 20 százalékát meghaladó árnövekedés okán, azonban itt egy alacsony bázisról beszélünk és a drágulás ellenre a négyzetméterárak - a megyei jogú városok közül egyedüliként- nem fogják meghaladni a 100 ezer forintot.

Jövőre az áremelkedés mértéke a fővároshoz hasonlóan itt is mérséklődni fog, azonban a városok közötti különbségek megmaradnak. A tégla és panellakások átlagosan 5 százalékos mértékénél, az élénkebb piacú városok pl. Szeged, Székesfehérvár, Sopronban lehet nagyobb mértékű drágulásra számítani a társasházi lakások esetében. A családi házaknál az árszint még mindig elmarad a válság előttitől, így a legtöbb városban egységesen 5-10 százalékos áremelkedés valószínűsíthető jövőre.

Értékesítési idő, áralku

Az értékesítési idő kiegyenlítődni látszik a tégla lakások esetében; átlagosan 99 nap a fővárosban, míg az ország többi részén egy-két nappal hosszabb idő. A panellakásoknál az értékesítési idő átlag 70 nap, ami négy nappal kevesebb a fővárosban és kettő-négy nappal több az ország többi részén.Markánsabb különbséget a családi házak esetében mért az Otthon Centrum az ország különböző részei között. A 190 nap a fővárosban 2-3 héttel rövidebb, míg különösena tőle távoli községekben ugyanennyivel több időt jelent.

Az alku mértéke és az értékesítési idő várhatóan jövőre is az ideihez hasonlóan alakul majd. A panellakások esetében 5 százalék, míg téglalakások esetében 8 százalék körül alakul majd az alku, azonban a családi házaknál 1-2 százalékos csökkenés valószínűsíthető. Az értékesítési időben sem várható drasztikus változás: a panellakásokat bő két, a tégla lakások három hónap lehet majd eladni. Családi házak félévnyi értékesítési ideje azonban egy-két héttel tovább csökkenhet 2018-ban.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás