Friss árfolyamok >>

Kínzóan drága lakások – jövőre se lesz jobb a helyzet?

2017. december 27. 18:02:00
Nem volt könnyű éve a hazai ingatlanpiacnak.

Idén tovább élénkült a lakáspiac, országszerte nőttek az árak és az adásvételek száma, jövőre tovább tart a bővülés, az áremelkedés üteme azonban lassul, az új lakások piacának élénkülése várhatóan 2019 végéig kitart - írta az Ingatlan.com éves összefoglaló elemzésében.

Egy év alatt a fővárosi téglalakások átlagos négyzetméterára 16 százalékkal, 543 ezer forintra emelkedett, míg a fővárosi panellakásoké 19 százalékkal 405 ezer forintra nőtt.

Számolj velünk!

Segítünk megtalálni a legjobb lakáshitelt és lakástakarékot gyorsan és egyszerűen!
A bankok legjobb ajánlatait itt találhatod >>

Az elemzés szerint 2017-ben az új lakások vásárlására vonatkozó előszerződések figyelembevételével akár 160 ezer tranzakció is sor lehet. Idén már megkezdődött új lakások tömeges átadása, jövőre pedig akár 15-20 ezer eladási céllal épült új lakás készülhet el. Az új és a használt lakások árai 2018-ban sem csökkenek, de a drágulás várhatóan 5-10 százalék közé mérséklődik település- és ingatlantípustól függően - közölte az ingatlan.com.

Két jelentős változás

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint idén két fontos változás is érintette a lakáspiacot: a kereslet egyre nagyobb részét hitelből finanszírozzák a vevők annak köszönhetően, hogy 2017-ben minden eddiginél alacsonyabb kamattal lehetett lakáshitelt felvenni. A másik komoly változás, hogy a fővárosban már nem növekszik az adásvételek száma, amely jövőre véget vethet a dinamikus áremelkedésnek is. A lakáspiaci növekedés motorja folyamatosan átkerül a vidéki városokba, ugyanakkor a vidék felzárkózása mellett az országon belül továbbra is nagyon jelentős különbségek vannak.

Balogh László szerint az új lakások tömeges átadása, az olcsó lakáshitelek és csok lendületben tarthatják a lakáspiacot, az új lakások piacának élénkülése pedig várhatóan 2019 végéig kitart.

Lakásvásárláson töröd a fejed? Ez jön jövőre

A várakozások szerint 2018-ban a fővárosban a tégla és panellakásoknál 5-15 százalékos, családi házaknál akár 20 százalék is lehet a drágulás mértéke, vidéken 5-10 százalékosan drágulnak a lakóingatlanok. A beruházásoknál a nagy áttörés 2018-ban várható, az elmúlt 1-2 évben megkezdett fejlesztések jelentős részét ekkor adják át. Részletek >>>>

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás