Friss árfolyamok >>

Hova költözzünk, ha megfizethetetlenül drága a lakás?

2018. január 11. 21:02:00
A téglából épült új vagy újszerű lakásokat keresik a leginkább a vásárlók, de továbbra is sokan vennének jó állapotú panelt - derült ki egy friss felmérésből. Ugyanakkor a rendkívül magas lakásárak miatt növekedhet azon családok köre, amelyek inkább az olcsóbb, külterületi kertes házak között fognak válogatni.

Ajánlatunk

Magyarországon a legtöbb ember az új és újszerű ingatlanokat keresi, 18 százalék, illetve 20 százalék vásárolna jó állapotú és felújított otthont, valamivel több mint 10 százalék pedig közepes állapotút vagy felújítandót  – világított rá az Otthontérkép.hu január elején készült elemzése, amelyet a Privátbankár.hu-val közölt.

A többség a lakásra voksol

Az Otthontérkép.hu keresési adatai szerint a vásárlásra készülők 65 százaléka lakást keres, 30 százaléka házat, 2 százalék nyaralót, 2 százalék telket, 1 százalék pedig garázst. Ennek hátterében egyfelől a Budapest-centrikusság, illetve az új építésű társasházak népszerűsége lehet.

Ingatlanok állapot szerinti keresettsége (Grafikonok forrás: Otthontérkép)
Ingatlanok állapot szerinti keresettsége (Grafikonok forrás: Otthontérkép)

"A következő 2-3 évben a családi házak népszerűsége tovább növekedhet, mivel várhatóan egyre több fiatal családban döntenek úgy, hogy a számukra megfizethetetlenül drága lakás helyett - ugyan külső kerületekben vagy az agglomerációban - inkább kertes házat vagy sorházat vásárolnak" - véli Mester Nándor, az Otthontérkép. hu vezető elemzője.

A szakértő szerint egyes kiemelt nyaralóövezetekben (Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó) a nyaralóvásárlás aránya is emelkedhet, mivel ezek egy része közel fekszik a nagy iparvárosokhoz,  és nem ritkán teljesítik az állandó lakás összes feltételét, viszont olcsóbban megszerezhetők, mint a vezető nagyvárosok központjában a lakások. A fiatal családosok egy része ilyen ingatlant vásárolva bátran vállalhatja az ingázást.

Népszerű a panel

Egyértelműen a tégla a legnépszerűbb építési alapanyag, a keresettségi részaránya 67 százalék. Ott van azonban a panel is, csaknem 15 százalékos részaránnyal. 10 százalék alatt van a zsalu, a könnyűszerkezetes, a kő és a fa alapanyagból készült házak.

Ingatlanok típus szerinti keresettsége
Ingatlanok típus szerinti keresettsége

Az ingatlanpiac tovább élénkülésére enged következtetni egy korábbi kérdőíves felmérés is, amelyből világosan kiderül, hogy a kitöltők 84 százalék tervezi, hogy elköltözik abból az ingatlanból, ahol jelenleg él, 28,5 százalékuk már most keresi jövőbeni otthonát, 27,6 százalék pedig néhány éven belül tervezi a költözést.

Az Otthontérkép.hu egy másik elemzéséből az is kiderül, hogy a csok-hatásnak köszönhetően 2016 és 2017 között megnövekedett a 75 négyzetméternél nagyobb alapterületű otthonok iránti kereslet, ár tekintetében pedig a drágább ingatlanok irányába érezhető az eltolódás. Míg 2016-ban a keresők 30 százalék-a 7-12 millió forint közötti ingatlant szeretett volna vásárolni, addig 2017-ben ez 22 százalékra csökkent. A 12-20 milliós és a 20-35 milliós ingatlanok keresettsége azonban növekedett, 2 százalékkal illetve 5 százalékkal.

A korábbi keresési statisztikákból kiolvasható a „lakópark” szó keresési népszerűség is. Ez, hasonlóan az ingatlantematikához, az utóbbi években vált igazán favorittá. Különösen 2015-2016 fordulóján, a csok kiterjesztésének időszakában ugrott meg a lakópark szó keresettsége.

Ingatlanok építési anyag szerinti keresettsége
Ingatlanok építési anyag szerinti keresettsége

Mikor költöznénk?

Az ingatlan tematika népszerűsége a Google szerint 2014 óta trendszerűen emelkedik. Általánosságban elmondható, hogy a lakáspiaci folyamatoknak van egyfajta szezonalitása, ilyen például, hogy a téli hónapok jellemzően csendesebbek, míg például az augusztus kifejezetten aktív a tranzakciók szempontjából. A nagy ingatlanpiaci boom egyértelműen 2016-ban robbant, ez az ábrán is jó látható a szélsőséges értékeknek köszönhetően. Tavaly egy lecsillapult roham szemtanúi lehettünk, 2018-ra pedig további racionalizálódás várható - jósolják az elemzés készítői.

Számolj velünk!

Segítünk megtalálni a legjobb lakáshitelt és lakástakarékot gyorsan és egyszerűen!
A bankok legjobb ajánlatait itt találhatod >>

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás