Friss árfolyamok >>

Ezt az építkezést tényleg a pincétől kezdtük - megtorpant az építőipar

2017. június 15. 09:17:00
2017 áprilisában az építőipari termelés volumene 22,1%-kal meghaladta az egy évvel korábbi, egyébként rendkívül alacsony szintet. A 2010-es szintet már elértük, de az előző hónaphoz képest csökkent a termelés - a további bővülésnek gátat szabhat a munkaerőhiány.

Bár a növekedés robusztusnak tűnik, fontos hozzátenni: rendkívüli mélységbe ereszkedett tavaly az építőipari teljesítmény, így éves összehasonlításban a kétszámjegyű növekedés gyakorlatilag elvárás 2017-ben. A képbe azonban belerondít, hogy az előző hónaphoz képest áprilisban az építőipar termelése 2,6%-kal csökkent - az új szerződések azonban biztatóak (lásd lentebb).

Mindkét építményfőcsoport termelésének volumene nőtt, az épületeké 11,9, az egyéb építményeké 40,2%-kal. Az épületek építésének növekedése áprilisban is elsősorban az ipari és raktárépületek, kisebb mértékben a sportlétesítmények és oktatási épületek építésének az eredménye. Az egyéb építmények esetében a termelés – az alacsony bázis mellett – az út- és vasútépítési munkák következtében bővült.

Ha az első négy hónapot egyben nézzük, az építőipari termelés volumene 23,9%-kal bővült az egy évvel korábbihoz mérten.

Van még benne kraft - jönnek a megrendelések

Csak legyen, aki megépíti a házakat

Rengeteg a megrendelés az építőiparban, ezek teljesítéséhez azonban 10-15 ezerrel több szakmunkásra lenne szükség, véli az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége, ahol egyébként idén 15 százalékos termelés-növekedésre számítanak >>

A kilátásokat tekintve örvendetes hír, hogy a megkötött új szerződések volumene az előző évihez képest 30,6, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 6,2, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 53,1%-kal emelkedett. Az egyéb építményeknél a növekedés a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére kötött szerződések eredménye.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene összességében április végén 92,4%-kal meghaladta az egy évvel korábbi szintet - itt is figyelembe kell venni azonban, hogy rendkívül alacsony volt a tavalyi bázis.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás