Friss árfolyamok >>

Erős évet várnak a bankok – mindenki ráharap a csokra?

2017. május 31. 17:41:00
Az első négy hónap igénylései alapján mindenki idén költözik.

Tovább nőtt az érdeklődés a családi otthonteremtési kedvezményre, így a bankok várakozásai szerint az idei igénylések száma és a folyósított összeg is emelkedik majd. A legtöbben továbbra is használt lakást akarnak venni a támogatáson, de egyre több az új lakásokra igényelt csok is. A számok így gyakorlatilag minden banknál emelkedést mutattak.

Így például az UniCredit Banknál éves szinten 40 százalékkal emelkedett a csok-kérelmet benyújtó ügyfelek szám az év első négy hónapjában, jelenleg a hétszázat közelíti. Április végéig több mint1 milliárd forint támogatást folyósítottak, ez szintén emelkedés tavalyhoz képest. A támogatást elsősorban már családosok igényelték, elsősorban használt lakás vásárlására.

A Takarékbank tájékoztatása szerint a takarékok és az FHB Bank fiókjaiban az első négy hónapban összesen 1535 sikeres csok-igényt regisztráltak, ez több mint háromszor annyi, mint tavaly. A folyósítás összege az elmúlt évhez képest megötszöröződött, és elérte az 5,2 milliárd forintot. Ide az elmúlt két évben 8160 csok-kérelem érkezett, és a szerződések öszértéke elérte a 23,5 milliárd forintot.

Az MKB Banknál tavaly április végéig 240 csok-igénylést fogadtak be, idén ugyanebben az időszakban pedig 370-et. A folyósítások összege a tavalyi első négyhavi 214 millió forinttal szemben idén április végéig 937,5 millió forint volt (ez a korábban befogadott ügyleteket is tartalmazza). Itt  58,8 százalék használt lakásra, 12,5 százalék újépítésűre, 28,7 százalék pedig építésre és bővítésre adott be csok-igénylést.

Az OTP Banknál is használt lakásra vették fel eddig a legtöbben (76,5 százalék), amit az építés követ 16 százalékkal, majd az új lakás-vásárlás 6 százalékkal, míg bővítésre mindössze 1,5 százalék igényelte a támogatást.  A CIB Banknál 52 százalék a használt lakás vásárláshoz, bővítéshez és 48 százalék az új lakáshoz csokot igénylők aránya. Eddig átlagosan 3,2 millió forint csok-támogatást vettek igénybe új és használt lakásra együttesen, kamattámogatott hitel nélkül.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás