Friss árfolyamok >>

Alig vannak albérletek – a luxuslakást is pillanatok alatt elviszik

2017. június 12. 12:41:00
A budapesti lakások alig 10 százaléka tartozik a luxus kategóriába, mégis maximum 1-3 hónapot kell várniuk a tulajoknak, amíg sikerül bérlőt találniuk. Márpedig ezek az ingatlanok nem olcsók, átlagosan 400 ezer forintot is elkérhetnek értük havonta. Akinek azonban költöznie kell, azok bármennyit képesek kiadni egy szabad lakásért, derült ki az Otthontérkép.hu felméréséből.

Ajánlatunk

A magyar albérlethelyzetről már korábban is rengeteget írtunk, ennek köszönhetően ma már egy átlagos, nettó 200 000 forintos fizetésből szinte képtelenség lakást bérelni, úgy, hogy a bérleti díj kifizetése után még maradjon is valamennyi költőpénz a bérlő zsebében. Ennek ellenére a kínálat egytizede több mint 4000 forintos négyzetméteráron várja a bérlőjelölteket. Ezek a luxus kategóriásnak számító otthonok átlagosan havi 400 000 forintos áron bérlehetők ki, ezt közölte az Otthontérkép.hu a Privátbankár.hu-val.

Viszik, mint a cukrot

A magas ár ellenére mégsem telik el túlságosan hosszú idő a bérlő betoppanásáig, átlagosan 1-3 hónap alatt kiadhatóak ezek az ingatlanok. A luxus árkategóriájú budapesti lakásokat általában 260-600 000 forintos havi díj ellenében lehet kibérelni (ez nagyjából a jelenlegi átlag kétszerese!), nem ritka azonban a 800 000 forintos ár sem. A jellemző méret 80-130 négyzetméter, de persze vannak 200-300 négyzetméteres vagy ennél is nagyobb lakások is.

Ebben a kategóriában egyébként relatíve fix árakkal tudnak számolni az érdeklődők. A cég vezető elemzője, Mester Nándor szerint a nagy tetőteraszos vagy penthouse lakások díjai 2016 közepéig bőven az átlagot meghaladva emelkedtek, de a drágulás az elmúlt egy évben már csak kb. 5-10 százalékos volt, és a következő egy-két évben is hasonló mértékre számítanak.

Felejtsük el Budát – most Pest a luxusbirodalom

A felső kategóriás kiadó lakások legnagyobb arányban a belvárosban, az V. és a VI kerületben fordulnak elő, áruk pedig bőven meghaladja az 5000 forintos négyzetméterárat – ezek teszik ki a jelenlegi állomány 45 százalékát. Ez követi a II. és az I. kerület, melyek szintén kedvelt célpontjai a tehetősebb közönségnek. Érdekes ugyanakkor, hogy a luxusárú otthonok csupán pár százalékos arányban vannak jelen a IX. kerületben, mégis ott az ár alulról erősen megközelíti a már említett 5000 forintos szintet. Ennek oka feltehetően a nagy erőkkel épülő és a jómódú közönséget célzó új építésű projektekben keresendő.

A szakértő utalt rá: a kiadásra szánt luxus lakások egy része az új lakóparki kínálatban is megjelenik, de ezek értékesítési ideje kissé hosszabb, mint egy évvel ezelőtt, a kisebb és közepes árú lakások sokkal gyorsabban találnak gazdára egy-egy projekten belül. Várható, hogy az új építésű beruházásokban kibérelhető luxus otthonok száma el fog törpülni a tágabb belvárosban felújítással vagy átalakításokkal kialakított szuper kényelmes és kiemelkedő szolgáltatásokat nyújtó lakások számától, utóbbi egyre nagyobb üzlet a befektetőknek.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás