Friss árfolyamok >>

Ingatlan

Hol szálltak el legjobban az ingatlanárak Magyarországon?

Az elmúlt bő négy esztendőben Budapest belső városrészeiben és jellemzően Nyugat-Magyarország megyeszékhelyein növekedett a legjobban a lakóingatlanok értéke. Az OTP Ingatlanpont felmérése szerint a lakóingatlan helyzetén spekulálók rengeteget nyerhettek az üzleten – emellett azonban érdekes jelenség, hogy az egykori uralkodókról elnevezett kerületekben magasabbak az árak, mint máshol.

Még nem látszik a csúcs – még mindig megéri lakásba fektetni?

A Raiffeisen szerint még mindig megéri lakást venni, már ha meg tudjuk fizetni.

Jön a szigor a lakáshiteleknél - mi változik októbertől?

A Magyar Nemzeti Bank hétfőn bejelentett jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatóra vonatkozó szabálymódosítása a stabil, kiszámíthatóbb fix kamatozású hitelek felé tereli az ügyfeleket. A szabályozás hatásairól megjelent vélemények után a Duna House megvizsgálta, hogy a Hitelcentruma által közvetített hitelek vizsgált mintájára hogyan hatna az új szabályozás, és jelenleg a kamatperiódusok szerint milyen összetételű a piac.

Hány évig kell gürizni egy átlagos lakásért?

Egy friss elemzés arra kereste a választ, hogy az egyes megyékre jellemző nettó átlagfizetések alapján hány havi keresetre van szükség egy átlagos 100 négyzetméteres családi ház vagy egy 50 négyzetméteres lakás megvásárlásához. Hiába a fővárosban a legmagasabb a nettó fizetés, mégis itt kell a legtöbbet dolgozni egy 50 négyzetméteres lakásért: 113 havi, azaz közel 10 évi fizetés kell hozzá.

Irodaház mellett van a lakásod? Nem lehet okod a panaszra

Két év alatt 25-30 százalékot nőtt a legfontosabb magyarországi irodanegyed, a Váci út körzetében található lakások átlagára. Az Árpád híd pesti lábához közeli lakásoknál ennek duplája, 50 százalékot meghaladó volt a drágulás, így nem csoda, hogy ott a legtöbb befektető is – derült ki egy friss elemzésből.

Ingatlant vennél? Ebben a tengerparti városkában mindenképp érdemes körülnézni

Egyre több magyar vásárol ingatlant a Szlovéniával szomszédos, Budapesttől öt és fél órás autóútra lévő észak-olasz Friuli régióban.

Végleg elszálltak az albérletárak? Csődöt mondott a kormány terve

Még 2015-ben dobta be Heiko Maas igazságügyi miniszter, hogy féket tesznek az albérletárakra, ez a piacon frissen megjelenő ingatlanoknál azt jelentette volna, hogy a helyi átlag 10 százalékánál magasabbra nem lehetett volna emelni a díjakat. Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy a német kormány nagy ötlete egészen kínosan csődöt mondott.

Ölik egymást a vevők a panellakásokért

Az idén tovább csökkent a panellakások forgási ideje. A 2018-ban értékesített házgyári technológiával épült lakások átlagosan 66 nap – alig több, mint két hónap - alatt keltek el, mely mindössze négy nappal több, mint a 2015-ben mért rekord alacsony átlag. Ugyanakkor jelentős különbségek vannak még a fővároson belül is.

Elszabadult árak a lakáspiacon – kik jártak a legjobban?

2017-re lezárult a ciklikusan működő lakáspiac meredek fellendüléssel jellemzett, nagyjából négyéves időszaka. Ha sikerül a piaci túlfűtöttséget elkerülni, ez a fázis még hosszan elnyúlhat. A vásárlói kör átrendeződésével, a befektetési célú vásárlások kisebbségbe kerülésével párhuzamosan a forgalom egyre nagyobb része irányul az olcsóbb térségek felé.

Tágas terek, szűk lehetőségek – ilyet alig találsz a magyar lakáspiacon

A lakberendezési magazinok kedvence a loft-lakás – a hatalmas terekben szabadon szárnyalhat a belsőépítészek fantáziája. Ugyanakkor az ilyen lakásokból szűk a kínálat a fővárosi ingatlanpiacon, és ezeket jellemzően csak tehetős ínyencek engedhetik meg maguknak.

Ház épül a szomszédban: egyre többen perelik be az építtetőket

Nem csak az építőipari, hanem a bírósági statisztikákban is jól látszik, hogy felpörögtek a lakásépítések. A Kúria most igyekszik egységesíteni a bírói gyakorlatot abban, hogy mi minősül a szomszédok szükségtelen zavarásának.

Kiderült, hogy mérgező-e a leégett raktár füstje

Még mindig dolgoznak a katasztrófavédők.

Tényleg olcsón lehet lakást szerezni a banki árverésen? Most kiderül

Ismét online ingatlanárverést indít a CIB Csoport visszavett ingatlanok értékesítésével foglalkozó leányvállalata.

Rendőrség is nyomoz a raktártűz miatt – Sesztákhoz közeli cégé az épület

Az oltási munkálatok még tartanak, a tűzben nem sérült meg senki.

Indul a harc: kegyetlen nehéz lesz albérletet találni a diákoknak

Az utóbbi években átalakult az albérletpiac Budapesten és a nagy egyetemvárosokban: garzonlakásokat nem csak a diákok, hanem a nagyvárosokba költöző munkavállalók is keresik. A nagy egyetemvárosok közül Miskolcon lehet találni legolcsóbban garzonlakásokat, 55 ezer forintért, míg Budapesten 110 ezer forintot is kell értük adni.

Épül az új híd a Dunán – a világon csak még egy ilyen létezik

Ha elkészül, ez lesz Szlovákia második legnagyobb hídja.

Nem jókedvükben maradnak a fiatalok a mamahotelben

Van olyan kerület a fővárosban, ahol csak egy év alatt több mint 30 százalékkal növekedtek az ingatlanárak. A lakásvásárlás előtt a fiatalok 62 százaléka szerint az anyagi körülmények jelentik a legnagyobb akadályt. A válaszadók 40 százalékának semmilyen lakáscélú megtakarítása sincs.

Hogyan vesznek lakást a magyarok? Különös dolgok derültek ki

Az ár mellett a környék és a ház vagy lakás mérete számít leginkább, amikor ingatlant keresünk – derül ki egy friss felmérésből. Az otthonkeresés főleg online felületeken történik, átlagosan 3 platformon kutatunk új otthon után. Sokan tartózkodnak attól, hogy hitelt vegyenek fel.