Teljes Privátbankár.hu

Ingatlan

Mindenki ide akar költözni? Óriási a tülekedés ebben a kerületben

Rendkívül élénk az érdeklődés az újépítésű lakások iránt a XIII. kerületben, de szerencsére a kínálat is tudja követni ezt. Mivel a használt lakások szinte azonos árban vannak az újakkal, így az átadások szaporodásával várhatóan beindul az árcsökkenés a használt ingatlanok piacán. A Balla Ingatlanirodák ez alapján jósolt a jövőre.

Kiderült, milyen otthonra vágynak a magyarok

A magyarok nagy része 100 négyzetméteres, legalább háromszobás családi házban szeretne lakni, a lakások átlagos alapterülete azonban ennél 15 négyzetméterrel kisebb – derült ki a CIB Bank megbízásából készült reprezentatív felmérésből.

Tarlósék hamarosan dönthetnek – miket alakítanának át az olimpia miatt?

A 2024-es budapesti olimpiai pályázat alapját képező helyszínkiválasztási javaslat végleges változatáról is dönthet a Fővárosi Közgyűlés.

Ember legyen a talpán, aki ma Magyarországon olcsón lakást talál

Magyarország 11,6 százalékos drágulással a legjelentősebb áremelkedést érte el Európában a múlt év harmadik negyedében az Eurostat friss adatai szerint. A kimagasló drágulás kivételes piaci helyzetben, a kínálat bővülése mellett ment végbe - derül ki az ingatlan.com elemzéséből.

A Nap Száma: 368 ezer

Ennyi a legdrágább budapesti lakótelepen egy panellakás négyzetméterára.

Mennyiért lehet panellakást venni? Itt vannak az árak

Mialatt az elmúlt években egyre inkább kapóssá váltak a panelek, ez az árakban is jócskán megmutatkozik: országszerte mindenhol tovább nőttek az árak tavaly. Míg vidéken néhány tízezer forintnyi eltérések mutatkoznak az egyes megyék között, addig Budapesten akár százezer forintnyi különbségek is vannak az egyes lakótelepek négyzetméteráraiban. Azok a társasházak, akik felújításban gondolkodnak, jobban teszik, ha sietnek, jövőre komoly szigorítás jön.

Fellélegezhetnek a román munkanélküliek?

A magyarhoz hasonló lakbértámogatási rendszer bevezetését kezdi el a román kormány.

Nagyon pörög az ipari ingatlanbérlés

Brutálisan emelkedett a bérlői kereslet az ipari ingatlanok iránt.

Nehéz dolguk lesz azoknak, akik idén nem vágnak bele a panelfelújításba

Már csak egy évük van az energetikai felújításokra a társasházaknak a szigorítás előtt.

Energiafaló magyar lakások: ezzel az egy papírral rengeteget spórolhatsz

Az elmúlt napok extrém időjárásban megugrott a lakások gáz- és áramfogyasztás. Ennek apropóján egy elemzés most azt vizsgálta, hogy a lakóingatlanokról tavaly készült energiatanúsítványok alapján milyen osztályzattal rendelkeznek a magyar lakások. Ami az adatokból látszik: a lakások kevesebb mint 20 százaléka számít korszerűnek vagy annál jobbnak a tavalyi energiatanúsítványok alapján.

Nem áll az alku: vannak, aminek már nem dőlnek be a vevők

Az elmúlt egy évben rendkívül erős kereslet alakult ki a Budapesten és agglomerációjában fellelhető eladó építési telkek iránt. Az áfacsökkentés és a csok hajtotta a vásárlásokat. De mi a helyzet ma? Talál még eladó telket a fővárosban és környékén az, aki most vágna bele egy építkezésbe?

Látszik a fény az alagút végén? Végéhez közeledhet az építőipari katasztrófa

Még mindig pocsék helyzetben van a hazai építőipar, de az előző hónaphoz képest van egy kis javulás.

Kész: ennél olcsóbban biztos nem találsz házat

Két gombóc fagylalt áráért kelt el egy ház az ohiói Akronban.

Új időszámítás kezdődik az ingatlanpiacon

Az elmúlt évekhez képest nem csak nagyobb árbevételre, de kevesebb cégfelszámolásra is számítanak az Opten szakemberei.

Hirtelen elkezdtek összemenni a lakások – mennyibe kerül most egy újépítésű?

Ahogy egyre erősebb a kereslet, a beruházók úgy próbálják a lehető legtöbb lakást besűríteni egy társasházba - emiatt csökken az átlagos alapterület, pedig ha újépítésűről van szó, egész sokan szeretnének nagyobb ingatlant vásárolni. Budapesten bőven félmillió fölött van az átlagos négyzetméterár, vidéken pedig két kelet-magyarországi városban adják a legdrágábban az új lakásokat.

Nem lesz vége? Ennyit drágultak a lakások

Kereken 8 500 ingatlan adás-vételt becsült a Duna House decemberre, ami a 2016-os év legalacsonyabb, szezonalitással is magyarázható forgalma volt. Tavaly ugyanekkor 10 ezer fölötti tranzakcióval számolt az ingatlanközvetítő, ami 18 százalékkal erősebb piacra utal. A teljes tavalyi év forgalma így 128 386 adás-vételt jelent, amely 5 százalék körüli elmaradás a 2015-ös évhez képest. Ez az elmaradás azonban nem egy gyenge piac jele, hanem az újépítésű ágazat fellendülésével magyarázható – közölte elemzésében a Duna House.

Lakást adsz el? Ezekre találhatsz pillanatokon belül vevőt

Jelentős előnye van annak, aki a fővárosban akarja értékesíteni a lakását: leggyorsabban a családi házak mennek el, de a téglaépítésűek vevőire sem kell sokkal többet várni. Idén az új lakások piacán gyorsulhatnak fel a dolgok, nagy átlagban viszont már nem számítanak a szakértők az értékesítési idő csökkenésére.

Belenéztünk a varázsgömbbe - milyen év vár a lakáspiacra?

Nem volt egyszerű dolga annak, aki tavaly akart költözni, a horribilis árakat nem csak nálunk, de világszerte megszenvedte a lakosság. Számos intézkedés született azonban, amiktől remélhetjük, hogy olcsóbb lesz új életet kezdeni. Megtörhet-e végre a drágulás? Milyen eredménye lesz a kormány intézkedéseinek, és mikor vehetjük birtokba az új lakásokat? Ezekről faggattuk Balla Ákost.

Nemsokára mindenkinek jut majd lakás? Viharfelhők gyülekeznek az Airbnb felett

Az elmúlt két évet a befektetők rendkívül erős jelenléte határozta meg a budapesti belvárosban. A növekvő kereslet és az emelkedő ingatlanárak mögött elsősorban a rövid távú lakáskiadás, mint üzleti lehetőség állt. A helyzet azonban változóban van. Érdemes még egyáltalán a belvárosban újépítésű lakást venni befektetési szándékkal, vagy akadnak ma már jobb helyszínek is, ha a befektetés a cél?

Szokatlan dolog történt a lakáspiacon – vagy nincs min meglepődni?

Kevesebb ingatlan cserélt gazdát tavaly, mint korábban.