Teljes Privátbankár.hu

Ingatlan

Robbanás előtt a lakáspiac – ez fog komoly felfordulást okozni?

Egy friss elemzés szerint a lakossági megtakarítások bővülése, az alacsony hozamkörnyezet miatt jelentős összeg köthet ki a lakáspiacon. A lakáskiadás vonzó hozamokkal kecsegtet, de a megtakarítások mellett a legolcsóbb törlesztést garantáló lakáshitelek is élénkíthetik a lakáspiacot. Az albérletárakat pedig valamelyest mérsékelheti a kínálat bővülése, ami egyben stabilizálhatja is a piacot.

A frászt hozta a magyar ingatlanos cégekre a bíróság

2009-ben a Legfelsőbb Bíróság egyértelműen kimondta, hogy az ingatlanfejlesztésekhez kapcsolódó közcélú beruházások áfája levonható, ha ezek nélkül a fejlesztés nem lenne megvalósítható. A közelmúltban azonban nem várt izgalmakat okozott az Európai Unió Bírósága főtanácsnokának egy hasonló, bolgár ügyben adott előzetes véleménye, amely megtiltotta volna az adólevonási jogot - ez számos ingatlanprojektet rendkívül nehéz helyzetbe hozhatott volna. Bár a Bíróság múlt hét közepén közzétett ítéletében végül nem követte a főtanácsnoki véleményt, azonban komoly feltételekhez szabta az adólevonási jog érvényesítését.

Elszálló lakásárak: hogyan kezdenek a fiatalok önálló életet?

A lakásárak emelkedése még mindig megállíthatatlan, a KSH statisztikái szerint Budapesten március végén átlagosan 700 ezer forinttal került többe egy ingatlan, mint 2016 decemberében. Tovább nyílik az olló a főváros és a vidéki települések között. A különbség mértékét jól mutatja, hogy míg egy budapesti fiatal átlagosan közel 18 millió forintért, addig községben élő kortársa 4,2 millió forintért juthat hozzá első ingatlanához.

Árulod a lakásod? Ennyi idő alatt találsz rá vevőt

Egy friss elemzés szerint kettősség rajzolódik ki a lakáspiacon, ami az értékesítési időt illeti: az elmúlt 2 évben gyorsabban keltek el a lakások és a családi házak mint az idén, de nyár végére lerövidült az eladási idő januárhoz képest. Az országos átlagban az idén 110 nap kell egy lakóingatlan eladásához, de nagy különbségek vannak a különböző régiók és lakástípusok között. A leggyorsabban a panelek találnak gazdára.

Egész Európa irigyelheti a magyar lakástulajdonosokat

A lakásbérleti hozam a fővárosban és több egyetemi városunkban is meghaladta a bruttó 7%-os hozamszintet 2016-ban, ami nemcsak a többi régiós fővároshoz viszonyítva magas érték, hanem európai összehasonlításban is kiemelkedő. Bár úgy tűnhet, hogy elszálltak nálunk a lakásárak, még mindig a legolcsóbbak között vagyunk még a régióban is.

Rég láttunk ilyet a Parlamentben – megújult egy nagyterem

Elkészült egy felújítás az Országházban.

Még nincs víz- vagy áram az új lakásodban? Van egy jó hírünk

Egyszerűbb lesz elintézni a közművek bekötését.

El akarod adni a lakásod? Ne ess ebbe a hibába!

Albérlet-keresésnél vagy lakásvásárlásnál gyakorlatilag elengedhetetlen, hogy az érdeklődő alaposan megnézze magának a kiszemelt ingatlant, mielőtt leteszi a voksát. A magyarok különösen türelmesnek bizonyulnak ezen a téren: átlagosan 15 lakást tekintünk meg, mire elszánjuk magunkat valamelyik mellett. De hogyan zajlik egy ilyen bejárás, és mire érdemes ügyelni, ha biztosan el akarjuk adni a lakást?

Hatalmas felfordulás jöhet az építőiparban - ezeket a kiadásokat már nem sokáig bírják

Túl gyorsan nőnek a költségek, a vállalkozók erre nem készülhettek fel.

Tévhitben a vásárlók: nem is drágák a magyar lakások?

A régiós országokban nagyjából egy időben indultak emelkedésnek a lakásárak és azóta folyamatos a drágulás. Rossz hír ugyanakkor a vevőknek, hogy az elmúlt években Magyarországon volt a legnagyobb az áremelkedés. Viszont a környékbeli országok jövedelmeit is figyelembe véve még mindig Magyarországon lehet a legolcsóbban ingatlanhoz jutni.

Ők azok a külföldiek, akik miatt nem jutunk lakáshoz

A magyarok 90 százaléka társasházi lakást vagy családi házat keres. Elsősorban a nagyobb, 2-3 szobás ingatlanokra lenne igény, többségünk pedig a fővárosban próbálna szerencsét. Külföldiekből kevés van a piacon, de a legnagyobb arányban épp egy szomszédos országból próbálnak Magyarországra költözni. Az Otthon Centrum elemzéséből kiderül, kicsodák.

Ez nagyot fog szólni! Rengeteg lőteret épít a kormány

Megjelent a lőtérfejlesztési program indításáról szóló kormányhatározat.

Őrültek háza az ingatlanpiacon – hasonló árak mellett ember legyen a talpán, aki talál lakást

Nagyjából tizedével nő az ingatlanpiaci forgalom az iskolakezdés idején, derül ki az egyik legnagyobb piaci ingatlanközvetítő statisztikáiból. Ősszel hagyományosan megnő az érdeklődés a lakások iránt, az élénkülés fokozottan érinti a felsőoktatási intézmények közelében fekvő ingatlanokat.

Régóta bajlódsz a lakáseladással? Ezért kérj szakmai segítséget

Hosszabb ideig tartó ingatlanügyleteknél érdemes közjegyzőhöz fordulni!

Ennyivel olcsóbb a felújítandó lakás: megéri a macerát?

Egy friss elemzés szerint rákapott a piac a felújítandó lakásokra. Az elmúlt években kicsit háttérbe került felújítandó házak és lakások egyre népszerűbbek, az idén több mint 29, illetve 43 százalékkal nőtt a kereslet irántuk. A felújítandó lakások az országos átlagot nézve közel 20 százalékkal olcsóbbak, mint a felújítottként hirdetettek. A családi házak esetében a felújítandókat közel 50 százalékkal alacsonyabb négyzetméteráron kínálják.

Gondoltál már arra, hogy vályogházat vegyél? Elmondjuk, mennyibe kerül

Átlagosan negyven százalékkal olcsóbban lehet lakáshoz vagy házhoz jutni, ha valaki a tégla helyett a vályogot választja. A legolcsóbban a keleti megyékben juthatunk vályogházhoz, egy 90 négyzetméteres ingatlant, akár 5 millió forintért is meg lehet kapni, megfelelő szigeteléssel pedig növelhető az ingatlan értéke

Kihirdették a nyerteseket: ezekre vágynak a társasházak

10 millió forint vissza nem térítendő támogatást ítélt oda a nyerteseknek az OTP Bank Társasházi Pályázatának zsűrije.

Hirtelen megugrottak az albérletárak – eláruljuk, miért!

Jócskán megnőtt a kereslet albérletek iránt a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése után.