Teljes Privátbankár.hu

Ingatlan

Jövő héten kezdődik az őrültek háza az albérletpiacon

Az egyetemi ponthatárok kihirdetésével pörög fel igazán az egyetemvárosi lakások és albérletek piaca. Az ingatlanok tovább drágultak, az elmúlt évben a frekventált fővárosi kerületekben átlag 25-30 százalékos, az érintett vidéki városokban átlag 10-12 százalékos volt az áremelkedés.

A társasházak is ráharaptak az új őrületre

Évente több mint 10 százalékkal nő azoknak a társasházaknak és lakásszövetkezeteknek a száma, amelyek lakástakarékpénztári megtakarítást indítanak korszerűsítési és felújítási terveik finanszírozásához.

Örülhetnek a költözők: véget ér az esztelen drágulás?

Igaz, még mindig Európa hatodik legdrágább ingatlanpiaca a magyar, a tavalyi év végéhez képest azonban idén már csak 1,9 százalékkal drágultak a lakások. Ennek a mértéke egy évvel ezelőtt még nagyjából kétszer ekkora volt. Bár még mindig szemfülesnek kell lenni, a trend azt sugallja, hogy hamarosan megtorpanhat a mértéktelen drágulás a piacon – kérdés az, hogy mikor.

Apró lakások és kacsalábon forgó paloták: itt vannak a legdrágább és legolcsóbb ingatlanok

Több mint százszoros árkülönbség van egy budapesti luxus ingatlan és egy vidéki 20 négyzetméteres családi ház között. Az Otthon Centrumnál a legdrágább, 100 millió forint feletti ingatlanok mind Budapesten és Pest megyében keltek el, a listavezető egy 400 milliós széchenyihegyi villa. Ezzel szemben a másik véglet egy borsod megyeivályogház, amely telekkel együtt csupán 650 ezer forintért cserélt tulajdonost.

Jó üzlet nyaralót venni – ennyiért már simán kapsz

Akár már hárommillió forintért lehet üdülőt vásárolni a Kőrösök és Tisza mentén. A víkendház befektetésnek sem utolsó, vannak olyan települések, ahol az ingatlanok ára egyetlen év alatt a duplájára emelkedtek. A versenybe már a külföldiek: szerbek, románok, ukránok és oroszok is beszállnak. A vevőknek a fürdőhely közelsége a leginkább meghatározó.

Valami nagyon beindult az ipari ingatlanok piacán

Jócskán nőtt ezek iránt a kereslet a második negyedévben.

Családi házat vennél? Itt van minden, mire figyelj!

A lakásokhoz képest bonyolultabb ügy egy családi ház megvétele vagy eladása, ugyanis sokkal több tényezőre kell figyelni. Bár négyzetméteráruk alacsonyabb a lakásokénál, de a nagyobb alapterület miatt nem feltétlenül jelentenek kisebb kiadást. Cserébe viszont jobb körülményeket nyújtanak.

Minden második magyar lakásra gyűjt – te is köztük vagy?

Aki nem költözni akar, az felújít vagy a gyerekének gyűjt saját lakásra. De mennyit tudunk félretenni?

Lakást adnál el vagy vennél? Erre készülj most az ingatlanpiacon

Egyelőre hullámzó képet mutat az idei forgalom az ingatlanpiacon, de így is az elmúlt évek egyik legerősebb félévét produkálta. A júniusi adás-vételek száma megközelítette a 13 ezret, de 12 százalékkal elmarad az egy évvel ezelőtti rekordhónaptól. Budapesten megállíthatatlannak tűnik a panelek árának emelkedése.

Tényleg elbontják magyarok tízezreinek feje fölül a házat?

A rövid válasz: nem. Az OTP Ingatlanpont közleményében ír arról, hogy bár létezik a német példán alapuló terv, attól a közeljövőben még nem kell senkinek sem tartania, ugyanis nálunk a panelházak egyáltalán nem népszerűtlenek, sőt. De akkor mi lesz a lakótelepekkel?

Komoly gondok vannak az építőiparban

Anyagra és kivitelezőre is rengeteget kell várni.

Kezdődik az őrültek háza az albértpiacon - mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki jót akar

A hamarosan kezdődő albérleti roham előtt egyértelmű, hogy a tavaly nyárinál közel 10 százalékkal magasabb, átlagosan 155-160 ezer forintos havi lakásbérleti díjakra kell számítania a diákoknak Budapesten. Sokan választják az új építésű lakásokat, ők átlagosan 16 ezer forinttal kevesebbet fizetnek, mint azok, akik használt bérleményt vesznek ki.

Fordulat a lakáspiacon: itt van, mit keresnek mostanában a vevők

Visszafogottabb lett a drágulás az ingatlanpiacon, amit a KSH adata is jól mutat: 13 százalékról 8 százalékra csökkent az áremelkedés mértéke éves szinten. Budapesten tovább emelkedtek az átlagos négyzetméterárak, de január óta csak 7,5 százalékos volt az áremelkedés, ami szintén az áremelkedés lassulására utal. A lakáspiacnak a hitelezés felpörgése adhat újabb lendületet.

Felemás képet mutat a hazai ingatlanpiac

Csaknem 75 ezer lakóingatlan-adásvétel történt az idei év első felében.

Végre eltűnik Budapest szégyenfoltja

Napokon belül megkezdik az életveszélyes műszaki állapotú egykori SZOT-üdülő elbontását, illetve újraépítését - több mint 20 éve csúfítja a budai panorámát.

Lakást keresel? Mintha nem is egy országban élnénk

Továbbra is óriási különbségek jellemzik a magyarországi lakáspiacot. Győr-Moson-Sopron megyében 11 új lakás jutott tízezer lakosra az első negyedévben, ez pedig messze a legjobb érték az összes megye és Budapest eredményeit nézve - ez az országos átlagnak az ötszöröse. Nógrádban 4 darab új lakás épült 3 hónap alatt. Az ingatlan.com a lakáspiacon fennálló területi különbségeket elemezte.

3 gyerekkel nagyobb lakásba költöznél? Mire elég az állami támogatás?

Jelenleg több mint 27 ezer új építésű társasházi lakást építenek, illetve terveznek a fővárosban, ami 15 százalékkal haladja meg az idén márciusban mért értéket.

Eddig minden megvizsgált angol ház elbukott a tűzvizsgán

Immár 95-re emelkedett azoknak a toronyházaknak a száma, melyeken éghető külső borítás van. Jó eséllyel mind a 600 elbukik a vizsgán, jöhet a nagy átépítés.

Nyaralni mész? Ne hagyd, hogy a betörők prédájává váljon az otthonod!

Kezdődik a nyaralási szezon, egyre többen hagyják üresen otthonukat napokra, akár hetekre.

Tovább szárnyal a építőipar, de legfőképp nálunk

Csaknem 15 százalékos teljesítmény-növekedéssel számolnak itthon a következő két évre.