Teljes Privátbankár.hu

Ingatlan

Közel 3500 embert tettek az utcára tavaly

A kilakoltatási moratórium lejártával drasztikusan megnőtt a szám.

Lesz hol lazítani: új aquapark épül az országban

Jóváhagyta a projektről szóló tervezetet a pécsi közgyűlés.

Bedobtak egy javaslatot: így adóztatnák meg az Airbnb-t

Csak az önkormányzathoz bejelentett apartmanokat kellene hirdetni a Magyar Apartmankiadók Egyesülete szerint.

Családi házat adnál el vagy vennél? Erre számíts most a piacon!

Egy friss elemzés szerint, bár a budapesti családi házak átlagos négyzetméterára mintegy 9 százalékkal nőtt egy év alatt, ennél sokkal nagyobb drágulásra is volt példa a fővárosi agglomerációban és vidéken is. Ezzel párhuzamosan az értékesítési idő nőtt a tavalyi évhez képest, a leggyorsabban a budapesti családi házak találnak gazdára, a leglassabban pedig a községbeliek kelnek el.

Öntsünk tiszta vizet a pohárba: hogy alakulnak idén a lakásárak?

Az elmúlt hetekben ahány ingatlaniroda, annyiféle elemzést lehetett olvasni arról, hogyan alakulhatnak az ingatlanárak idén. Volt, aki csökkenést, volt, aki további növekedést vizionált, így viszont nehéz döntést hozni. Mi megkérdeztük Balla Ákost, a Balla Ingatlanirodák vezetőjét és lapunk ingatlanszakértőjét a várható irányról, de beszéltünk az újlakás-piac alakulásáról is.

Öreg házban élsz? Így kaphatsz 10 milliót a felújításra

Ismét indul az OTP Társasházi Pályázata a társasházak és a lakásszövetkezetek üzemeltetőinek.

A vevők már kivárnak, de mikor lesznek olcsóbbak a lakások?

Visszaeső forgalmat hozott a tél a dél-budai ingatlanpiacon, egyedül a paneleknél maradt meg az érdeklődés. Ugyanakkor az árak emelkedése már itt sem jellemző, és akadnak vevők, akik az árak ereszkedésének reményében kivárnak. Árcsökkenés azonban az idei évben nagy valószínűséggel nem lesz.

Tényleg külföldi befektetők markában van a budapesti ingatlanpiac?

Szinte mindenhonnan azt hallani, hogy Budapest csak a helyi viszonyok között tűnik drágának, Európa más nagyvárosaihoz képest még mindig potom áron mennek el az ingatlanok, ezért előszeretettel vadásznak külföldi befektetők a fővárosban, ezzel tovább hajtva az árakat. Balla Ákost, a Balla Ingatlanirodák vezetőjét arról kérdeztünk, hogy a tranzakciók mekkora részéért felelősek ők.

Erőltetett menetelés vár az építőiparra

Az elemzők szerint is erős éve lesz a szakmának, de ki fog megbirkózni a szakemberhiánnyal?

Egymást ölik a vevők a lakásokért - ember legyen a talpán, aki talál olcsón

Egy évtizede nem látott lendületet vett 2016-ban a budapesti lakásépítési piac. Az OTP Budapesti Újlakás Értéktérképe szerint tavaly közel 350 új, kétlakásosnál nagyobb projekt értékesítése indult el a fővárosban 11 ezer új lakással. Egyelőre a kereslet is lépést tart a kínálattal: a tavaly eladott 6400 új lakás 50 százalékos emelkedést jelent egy év alatt.

A Nap Száma: 33,5 millió

Nagy a szórás a téglalakások árában, persze Budán a legdrágább.

Vérszemet kaptak a lakáseladók: ezért nem engednek az árból

Sokan még mindig abban reménykednek, hogy nem érte el a piac a csúcsot. Míg Budapesten egyenletesen növelik a kínálati árat az eladók, noha az áremelés mértékéből visszavettek az elmúlt három-négy hónapban. A vidéki nagyvárosokban viszont jobban alkalmazkodnak az eladók a kereslethez, ott inkább stagnálnak vagy enyhén csökkennek a kínálati átlagárak.

Hamarosan indulhat az első lakáslottó

Egy engedélyezési eljárás van a jegybank asztalán a nemzeti otthonteremtési közösség szervezéséhez.

Drágulás? Hol és mennyi? Megjött a teljes helyzetkép az ingatlanpiacról

Tavaly októberhez képest szinte alig változott a GKI legfrissebb ingatlanpiaci felmérése. Azok, akik akkor akartak építeni, most kicsit elbizonytalanodtak, a többség pedig további áremelkedésre számít a lakáspiacon. Az irodák kihasználtsága is nőtt kicsivel, az érdeklődés egyre nagyobb.

Régi házban, öreg lakók? Itt van, hogyan élnek a magyarok

Nincs összefüggés egy település lakásállományának és az ott élők korszerkezete között: fiatalok is laknak koros épületekben és a viszonylag új lakásokkal jellemezhető térségekben is meghatározó lehet az idősebb korosztály aránya. Ugyanakkor a főváros mellett Győr vagy Debrecen közelében fekvő települések vonzóak az aktív kisgyermekes korosztálynak és ez pozitív lendületet ad a lakásépítésnek ezekben a térségekben – nem véletlen, hogy az új lakások aránya Pest megyében a legmagasabb az országban.

Új vagy használt: ennyiért vennének lakást a magyarok

Jókora különbségek vannak az új és a használt lakást vásárlók között.

Megvan, ki csinálja majd a Kossuth tér további felújítását

Kezdésként 505 millió forintot kaptak.

Mit tegyek és mennyit fizessek, ha jön a kéményseprő?

Tegye fel a kezét, akit még sosem zavartak össze a kéményseprési szabályok! Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapjáról megnéztük azt, hogy pontosan mik a társasházban élők teendői, illetve, hogy mikor vagyunk kötelesek fizetni, és hogy miért fontos otthon lennünk, amikor a szakemberek érkeznek.

Vége az őrületnek: már nem lehet bepalizni a lakásvásárlókat

Kiegyensúlyozottabb éve lehet a magyarországi lakáspiacnak az idén részben a kínálatbővülés, és az új lakások számának növekedése miatt. Idén a lakáshitelezés és a csok is fontosabbá válhat a piacon, főleg az új lakásoknál. Ami viszont már most látszik: lassabban viszik a lakásokat, ez pedig már az árakon is megmutatkozik.

Nagyon drágák a lakások – a gazdagok kiváltsága lett a költözés?

A tavalyi év egyértelműen nem a fészekrakók éve volt, a második negyedéves lassulás után a harmadik negyedévben ismét durva áremelkedést láthattunk a lakáspiacon. Ennek köszönhetően ma már akár 20 millió fölött is fizethetünk egy átlagos lakásért Budapesten, aki azonban tud várni még egy-két évet, azok számára közeleg a kedvező fordulat. A Balla Ingatlanirodák ugyanis árcsökkenésre számít az idei évre.