Teljes Privátbankár.hu

Ingatlan

Dübörög az építőipar és az áfa-para - gond lehet a magyar lakásépítésekkel

Tovább hasít az építőipar, de a 30 százalékos növekedés mögött óvatosságra intő folyamatok állnak. A megrendelések száma az épületek esetében már csökken; ha tényleg kifut az új lakások kedvezményes áfája, akkor kemény lesz a földetérés a szakember szerint. Most mindenesetre mindenki rohamtempóban építkezik, hogy 2019 végéig át tudják adni a kulcsot a vevőknek. 2017 összességében kiemelkedő év lesz, a kormány pedig 20 milliárdos pályázati programmal is megtolja az ágazatot jövő héttől.

Összeomlott egy tőzsde épülete

Ezúttal tényleg szó szerint kell érteni a tőzsdei összeomlást.

Világörökséget vennél? Lecsaphat rá az állam

Új törvényt fogadtak el a világörökségi területen álló egyes ingatlanokra.

Nagy fordulat az ingatlanpiacon - új kedvence van a vásárlóknak

Messze nem csak a belvárosi lakásokat keresik már a vevők, egyre népszerűbbek a főváros pesti oldalának külső kerületei. Az északi Újpest-Megyertől a keleti Rákosligeten át a déli Soroksárig tartó félkaréjban látványosan élénkül az ingatlanpiac.

Hova költözzünk, ha megfizethetetlenül drága a lakás?

A téglából épült új vagy újszerű lakásokat keresik a leginkább a vásárlók, de továbbra is sokan vennének jó állapotú panelt - derült ki egy friss felmérésből. Ugyanakkor a rendkívül magas lakásárak miatt növekedhet azon családok köre, amelyek inkább az olcsóbb, külterületi kertes házak között fognak válogatni.

Ez már nagyon kellett Ferihegyre: átadták az új hotelt – ilyen lett

A 127 szobás szálloda alig 200 méterre van a termináltól.

Kigyulladt Trump legendás felhőkarcolója

Trumpnak a saját háza tája miatt kell aggódnia, ég a tornya.

Nagyot kaszálni vagy nagyot aludni – népszavazás a részeg turistákról

Február 18-án tartják azt a népszavazást Erzsébetvárosban, amely a szórakozóhelyek nyitvatartásáról dönt majd. A polgárok arról döntenek, hogy bezárjanak-e a kocsmák a bulinegyedben éjfélkor. A döntés 400-500 szórakozóhelyet érint; ha tényleg le kell húzni a rolót éjfélkor, akkor egy csapásra rengeteget veszíthet vonzerejéből a fiatal külföldiek körében nagy népszerűségnek örvendő Belső-Erzsébetváros.

Új korszak köszönt be a kiadó lakásoknál – idén minden megváltozik?

Idén több új, az ingatlanpiacot érintő szabály lépett életbe, amelyek a lakások kiadását és megvásárlását is könnyebbé tehetik, valamint fehéríthetik a szektort. Ezentúl a lakáskiadóknak nem kell ehót fizetni, változnak az illetékszabályok, és nagyobb támogatást is lehet adni az albérletekre.

Lakást vennél? Eljött a te időd

Nagyon alacsony kamatokra adnak lakáshiteleket

Kinyitották a pénzcsapot: most erre adnak milliárdokat

Újra lehet pénzt nyerni munkásszállások építésére az önkormányzatoknak.

Azt hitted, Budapest drága? Szétnéztél már Európában?

Budapest lakásárai kifejezetten olcsónak számítanak az európai fővárosok között. A magyar fővárosnál csak a horvát, a szerb, a bolgár, a ciprusi és a román számít olcsóbbnak. Ugyanakkor a budapesti lakásár kevésbé megfizethető az itt élők számára, mint a prágai vagy varsóiak számára. Nálunk a használt lakásokért 884 ezret, az újakért akár 1,4-1,8 millió forintot fizetünk négyzetméterenként - ez ugyanakkor harmada, negyede Európa pénzügyi és gazdasági fővárosaiban tapasztalható árainak.

Kínzóan drága lakások – jövőre se lesz jobb a helyzet?

Nem volt könnyű éve a hazai ingatlanpiacnak.

Új világ jön a családi házban élőknek

Megszűnik a kémények kötelező ellenőrzése.

Nagyot spórolhatunk a lakásvásárlásnál, de nem sokáig - áttörés jön az ingatlanpiacon

Egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy az előzetes várakozásokkal ellentétben a kormány nem hosszabbítja meg az újépítésű lakások áfakedvezményét, a program kifut 2019-ben - a szakértők ezért nagy robbanást várnak jövőre a piacon. Az árak emelkedése közben lassul, de lesz olyan piac, ahol még 2018-ban is 20 százalékkal mennek feljebb az árak.

Nagy változások jönnek - végre sokkal könnyebb lesz lakást bérelni

A jövő évi adóváltozások további lendületet adhatnak a lakás-bérbeadás már így is pörgő piacának. A hosszú- és a rövid távú bérbeadásokat terhelő adók jövőre érezhetően mérséklődnek, így egyre többen vághatnak majd bele az ezzel kapcsolatos terveikbe.

Lakásvásárláson töröd a fejed? Ez jön jövőre

Az idei áremelkedés után jövőre se nagyon számíthatunk másra az ingatlanpiacon. A várakozások szerint 2018-ban a fővárosban a tégla és panellakásoknál 5-15 százalékos, családi házaknál akár 20 százalék is lehet a drágulás mértéke, vidéken 5-10 százalékosan drágulnak a lakóingatlanok. A beruházásoknál a nagy áttörés 2018-ban várható, az elmúlt 1-2 évben megkezdett fejlesztések jelentős részét ekkor adják át.

Megvan a magyarázat - itt van, miért kezdtek el építkezni a magyarok

Megint nagyot ment a hazai építőipar, újabb masszív pluszt ért el a Központi Statisztikai Hivatal jelentése alapján. Az októberi adatok szerint az ágazat termelése 38,1 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához viszonyítva, de a szerződések száma is növekedett.

Kegyetlenül elszálltak a lakásárak - nem is hinnéd, hogy miért

Az utóbbi években felgyorsult a munkaerő vándorlása Magyarországon. Egyre többen költöznek olyan városokba, ahol válogathatnak a munkalehetőségek között. A legnépszerűbb célpontok: a Dunántúl, Nyugat-Magyarország és Budapest. Van azonban egy bökkenő, lakást találni olykor nehezebb, mint munkahelyet.

Megszűnhet a lakásáfa: elszállnak a lakásárak?

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szavai szerint nem várható, hogy a 2019. december 31-e után meghosszabbítanák az újépítésű lakóingatlanok értékesítésére vonatkozó 5 százalékos áfakulcsot. A kedvezményes lakásáfa megszűnése több szektorban is komoly negatív hatással járhat.