Friss árfolyamok >>

Kiderült: a kormány amerikai barátja bővít nálunk

2013. július 31. 16:43:00
Csúcsszínvonalat képviselő gyártóbázist épít ki a gáz- és gőzturbinás villamos erőművek központi vezérlő egységeinek előállítására a General Electric Fóton - jelentették be az új, 6 ezer négyzetméteres csarnok alapkőletételével egybekötött sajtótájékoztatón szerdán. A fóti gyárbővítéssel 114 munkahelyet teremtenek, ebből 40 mérnöki poszt.

Kitüntetett szerep

Szijjártó Péter szóvivője hétfőn jelentette be, hogy két amerikai cég fog bővíteni Magyarországon. Melyik a másik?

A projekt nyitó rendezvényén tartott köszöntőjében Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági ügyekért felelős államtitkára kiemelte: mivel a GE piacvezető az erőművek vezérlő egységeinek gyártásában, ezért ez a beruházás azt jelenti, a magyar mérnököknek és munkásoknak mostantól kezdve kitüntetett szerepük lesz a világ energiabiztonságának javításában.

Az államtitkár kijelentette: a szerdai alapkőletétellel a magyar-amerikai gazdasági együttműködés sikertörténetének újabb fejezete kezdődött el, az új gyártóbázis megépítése növeli Magyarország versenyképességét, s hozzájárul ahhoz, hogy Európa termelési központjává váljon.

Bár a GE-vel - a Magyarországon legnagyobb, több mint 12 ezer embert foglalkoztató amerikai befektetővel - folytatott tárgyalássorozatnak a fóti gyárbővítés a betetőzése, a tárgyalások nem érnek véget - hangsúlyozta Szijjártó Péter. Magyarázatképpen hozzátette: a kormány 2010-ben megfogalmazott gazdasági célkitűzésének megfelelően a keleti nyitás mellett a szövetségkötési versenybe való benevezést, illetve a stratégiai partnerek körének bővítését is fontosnak tartja."A GE nem véletlenül lett egyik stratégiai partnerünk. Hazánkban az Egyesült Államokból érkező cégek működtetik a harmadik legtöbb leányvállalatot, a Magyarországon foglalkoztatott munkaerő számát tekintve - a német és az osztrák leányvállalatok után - szintén az amerikaiak a harmadikok, míg a hozzáadott érték előállítása szempontjából a második helyet foglalják el" - sorolta az államtitkár.

Fóton "a most induló, energiabiztonságunkat is növelő beruházásnak köszönhetően 114 új munkahelyet teremtenek, az itteni gyár beszállítóinak 75 százaléka magyar" – emelte ki az államtitkár.

Az új műszaki megoldásokat is alkalmazó létesítmény szélesíti a termékkört, s hozzájárul Magyarország versenyképességének növeléséhez is – mondta Dave Cox, a GE Oil & Gas üzletág gyártásért felelős alelnöke.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás