Friss árfolyamok >>

Itt a lista: ennyi magyar dolgozik külföldön

2014. május 11. 16:39:00
Akár hatszázezeren is dolgozhatnak a határon túl. Részletes országlista készült arról, hol és hány magyar dolgozik Európában.

580 ezer magyar ember dolgozott tavaly végén más európai országokban - közölte a Privátbankárral a kftkreator.hu A német cégalapítással foglalkozó szervezet összegzése szerint idén szinte biztosan meghaladja a hatszázezret a hivatalosan is külföldön dolgozó és élő magyarok száma.

Az Egyesült Királyság mellett Németországban és Ausztriában dolgozik a legtöbb magyar, a többi ország messze leszakadva követi a vezető hármast.

A német statisztikai hivatal külföldi állampolgárokat nyilvántartó adatbázisa 135 614 magyar állampolgárságú embert tartott nyilván tavaly év végén. Ez közel 29 százalékkal több mint az előző évben.

Ausztria hasonlóan pontos adatokkal rendelkezik. Az osztrák társadalombiztosítási adatok szerint 63 251 magyar dolgozott hivatalosan Ausztriában.

Forrás: kftkreator.hu
Forrás: kftkreator.hu

 

A vezető hármas legvitatottabb tagja az Egyesült Királyság. A Nemzetgazdasági Minisztérium becslése szerint 300 ezer magyar dolgozik Nagy-Britanniában a nagykövetségek adatai alapján. Csak az uniós csatlakozás óta mintegy 130 ezer magyar kért hivatalos munkavégzéshez adószámot, így a minisztérium becslése nagyságrendileg helytálló lehet.

Több is lehet?

Az Eurostat adatai szerint a vezető hármas után a listában Szlovákia (9920), Hollandia (9245), és Spanyolország (8935) következik, de hasonló nagyságrendű a magyarok száma Belgiumban, Írországban, és Franciaországban is. További több ezer magyar dolgozik Svájcban, Svédországban és Dániában is.

Fontos megjegyezni, hogy az Eurostat adatok a németországi és ausztriai állami adatokhoz képest alulbecsülik a külföldön dolgozó magyarok számát, és egyes országokra nincsenek friss adatok, így a valós szám a fenti adatoknál akár magasabb is lehet. Ezek alapján nem túlzás azt állítani, hogy a külföldön élő és dolgozó magyarok száma meghaladhatja akár a hatszázezer főt is – összegzi a kftkreator.hu.

Torzító adatok

Természetesen az adatokban vannak jelentős bizonytalanságok is, elsősorban az Egyesült Királyságra vonatkozó számok kérdésesek. Figyelembe kell venni azt is, hogy a nem hivatalosan jelenlévő magyar munkavállalók nem jelennek meg a statisztikában, ez még tovább növelheti a számokat, de azt is, hogy a határon átnyúló ingázás, vagy a re-migráció éppen ellenkezőleg, csökkenti a számokat.

Összességében azonban az 5-600 ezres szám reálisnak tekinthető még a hivatalos statisztikai adatok alapján is.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás