Friss árfolyamok >>

Csőd felé tart a jónevű napelemgyártó, zsákolják Soros kedvencét

2015. május 20. 10:49:00 – Fellegi Tamás
Tegnap Amerikában voltak érdekes események, bár az indexek nem mozdultak. Kína szárnyal, Európában és főleg itthon pünkösdi a hangulat.

Az amerikai indexek tartják magukat az elért tetőkön, erősek a börzék. Két egyedi részvényben volt sztori tegnap: az egyik a kínai, de Amerikában forgó Yingli Green, amely valaha a napelemgyártás nagy reménysége volt. A cég azonban évek óta gondokkal küzd: 2011 óta nem termelt nyereséget. Márpedig, ahogy a mondás tartja, abból nem lehet megélni, hogy szombaton zárva tartunk: a cég a növekvő adóssághegy alatt összeroppanni látszik, és ezt be is jelentette.

Az árfolyam esett is 36 százalékot, záráskor 1 dollár alatt kereskedtek vele. Két éve még volt egy nagy nekilendülés: akkor 10 dollárig hajtották fel az árat az optimisták, de a csoda elmarad, és most közeleg a végjáték. A cég termelőkapacitása komoly: nem kizárt, hogy valaki átveszi majd és tovább működteti, de ez a jelenlegi részvényeseken már nemigen segít.

Hasít a gigászok harcáról elhíresült Herbalife. Most épp a shortoló Bill Ackman áll vesztésre (hacsak nem zárt közben kihasználva az alacsony árat), miután Soros és Icahn mellé meg beállt egy pár alapkezelő zsákolni. Tegnap 7 és fél százalékkal szaggatták meg a papírt.

Friss árfolyamok >>>
Friss árfolyamok >>>

Kínában az ún. B-részvények szárnyalnak továbbra is: ez a csoport 2 és fél százalékot emelkedett. Egyébként vegyesen zárt Ázsia. Európában és különösen itthon kitört a Pünkösd: senkit nem érdekelnek a részvények. Ami talán még megemlíthető, az a dollár ismételt erősödése az euróhoz képest: 1,10 az euró/dollár kereszt, miközben pár napja 1,14 is volt.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás