Friss árfolyamok >>

Rossz hír jött a magyar földekről: emiatt drágulhat a búza

2017. június 13. 12:16:00
Nem esett elég eső, így az aszálytól való félelem mozgatja a búzaárakat.

Búzát kaszál egy férfi a Hármas kerületi kézi aratóversenyen Kunhegyes határában, 2014. július 5-én.
MTI Fotó: Bugány János
Búzát kaszál egy férfi a Hármas kerületi kézi aratóversenyen Kunhegyes határában, 2014. július 5-én. MTI Fotó: Bugány János

Országosan mintegy 100 mm csapadék hiányzik a talajból, ami nem túl jó hír a búzának, de hosszú távon a kukoricának sem. Ha nem változik az időjárás, idén korábban kezdődik az aratás és kevesebb termény kerül a magtárakba. Európában máshol (elsősorban Franciaországban) is hasonló gondok adódnak és ez az aszálytól való félelem mozgatta felfelé a búzaárakat az elmúlt hetekben. Azért ez a drágulás nem foga végtelenségig tartani, akármilyen idő is legyen, így az árszintek a közeljövőben valószínűleg stabilizálódni fognak. A Magro Gabonaindex (MGX) aktuális értéke a cikk írásának idején 8275 ponton állt. Részletesebb adatokért és a legfrissebb MGX- értékekért kattintson ide>>.

A kukorica hazai tőzsdei ára továbbra is meglehetősen stabil. Március elejétől - egy áprilisi apró ingadozástól eltekintve – tartósan 44 ezer forintért lehet jegyezni a terményt. És hasonló képet mutat a fizikai piac is. A Magro.hu piactéren a 13. héttől átlagosan 42 ezer forint felett adják-veszik a kukorica tonnáját. Hétről-hétre csak apró változások vannak az árakban.

Párizsban újra 175 euró környékén jár a legközelebbi lejáratú jegyzés. Ezzel együtt még mindig mintegy 6 százalékkal alatta vagyunk a 12 hónappal ezelőtti áraknak. 175,75 eurós szintről kezdtük az új hetet.

A múlt héten olyan magasságokba ért a kukorica fronthavi jegyzése Chicagóban, ami már sokak érdeklődését felkeltette és ezért duplájára emelkedett a forgalom nagysága. Ez a lélektani határ 150 USD-nál volt megfigyelhető és az erősödő forgalom immár 152,65 USD-ig repítette a jegyzést a tengerentúlon.

Jelenleg 6 ezer tonna kukorica keresi új gazdáját a hazai piactéren, viszont óriási mennyiséget, 160 ezer tonnát vennének, meglehetősen jó áron.

Mi a helyzet a búzával?

A hazai árutőzsdén továbbra sincs érdeklődés a búza iránt. A fizikai piac sem pezseg, de azért él és működik. Az étkezési búzával hozzávetőlegesen 46 ezer, a takarmánybúzával pedig 42 ezer forint környékén kereskednek.

Lassú, de emelkedő trendben mozog a búza jegyzése a párizsi árutőzsdén, bár mintha az utóbbi hetekben kifogyott volna a szufla az erősödésből. A múlt heti záróár, a 169,50 euró annak a sávnak a teteje, amiben a fronthavi jegyzés március végétől mozog. A kitörésre mégis kevés az esély.

Hasonlóképpen, lassú tempóban erősödik a búza ára Chicagóban is. Az elmúlt 30 napban 3,5%-ot, az elmúlt negyedévben 6 százalékos és majd 10százalékot drágult 6 hónap alatt. Meglátjuk tartósan 165 USD fölé tud-e menni a jegyzés. Mindenesetre június első hetében erősödött a forgalom, ami kellő muníciót adhat ehhez.

Jelenleg 1 ezer tonna búza keresi új gazdáját a hazai piactéren és 50 ezer tonnára van vevő.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás