Friss árfolyamok >>

Örülsz, hogy ilyen meleg telünk van? Jobb, ha ezt átgondolod

2017. december 15. 10:44:00
Sokan örülnek az enyhe télnek: bár voltak hideg napok, decemberben egyáltalán nem megszokott a 15-16, sőt néhol majdnem 19 fokos napi csúcshőmérséklet, ami a közelmúltban előfordult. A mezőgazdaságnak ez nem jó hír: a gabonakártevők ilyen körülmények között jobban szaporodnak, rövid idő alatt az egész betárolt termésben elterjedhetnek. Bár lehet védekezni ellene, de ha vegyszer marad a betakarított termésben, az pont úgy mehet a kukába, mintha kártevőkkel lenne fertőzött.

Ajánlatunk

A védekezéssel legalább akkora kárt lehet okozni, mint a figyelmetlenséggel

A Concordia Közraktár összeállításában felidézi: december első felét eddig jellemző meleg, párás időjárás nagyon kedvez a raktári gabonakártevőknek. Egy felszaporodott rovarállomány akár a teljes készlet minőségét is leronthatja, aminek megőrzése alapvetően a raktározó és a tulajdonos elemi érdeke és feladata. Ráadásul ha egyszer felszaporodtak a kártevő rovarok, már hiába lesz újra hideg, a gabonában élő egyedek csak ettől már nem pusztulnak el.

A gondot elsősorban gázosítással lehet megoldani, melynek időpontja meghatározó az áru minősége és értékesítése szempontjából. A raktári készleteket folyamatosan ellenőrizni kell, és időben elkezdeni a kezelést, ellenkező esetben a tulajdonos kellemetlen meglepetésekre számíthat – hívja fel a figyelmet Dr. Halmos Gábor.

A vevő simán visszautasíthatja az árut, ha nem megfelelő

A Concordia Közraktár Zrt. 100% állami tulajdonban lévő, 150 főt foglalkoztató vállalat, fő profilja a gabonatárolás, közraktározás. A cég országszerte 18 telephelyén közel 300 ezer tonna gabonát tárol különböző formában, és további, jelentős készleteket kezel termelő, kereskedő partnerei saját telephelyein.

A Concordia Közraktár Zrt. vezérigazgatója hozzátette: kitároláskor, eladáskor a vevő, kereskedő bármikor panaszt tehet, ezért fontos a gázosítást megfelelő színvonalon és időben elvégezni. Az árut az átvevők visszautasíthatják, ha élő kártevőt találnak a gabonában, de azért is, ha szermaradványt tartalmaz. Ezt elkerülendő a gazdáknak, vagy raktározóknak rendszeresen ellenőriznie kell a készleteket.

Ha a tárolt gabona belső hőmérséklete hirtelen emelkedik, vagy ha a raktárból vett, átrostált mintában kártevőket találnak, azonnal lépni kell. Természetesen a köz- vagy bérraktározott gabonák árukezeléséért a raktározó felel, átvállalva az ebben rejlő kockázatot, de minden más esetben a tulajdonosnak kell figyelnie, ha nem akarja elveszíteni a vásárlót, vagy a termés után remélt hasznot.

Milyen tél ez? Majdnem 19 fok volt keddenDecember 12-én, kedden Drávaszabolcson 18,8 fokot mért az OMSZ, ezzel új melegrekord született. Az időkép.hu felidézi: a Dunántúlon nagy területen nem csökkent 10 fok alá a hőmérséklet, sőt voltak helyek, ahol 15 fok közelében alakult a minimum. A folytatás ennél azért téliesebbnek tűnik: szombaton egy hidegfront hoz lehűlést, hétvégén napközben mindössze 2-6 fokig emelkedik a hőmérséklet. A jövő hét első napjaiban szintén fagyos hajnalokra számíthatunk, és napközben is csak pár fokkal emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet. A legfrissebb modellfutások szerint havazásra is van esély - írja a portál.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás