Friss árfolyamok >>

Magyarország menti meg Európa karácsonyát

2017. december 12. 07:40:00
Annyi halat termeltek Magyarországon, hogy külföldön is ezt eszik majd.

A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) szóvivője, Lévai Ferenc elmondása szerint nem csak, hogy lesz elég magyar hal az ünnepekre, de még exportra is bőséggel jut. Az idei édesvízi haltermelés ugyanis mintegy 19 ezer tonna lehet, emellett további 4 ezer tonnát a magyar intenzív telepeken termeltek meg. Magyarország évente mintegy 3500-4000 tonna halat, főként pontyot, busát, de élő csukát, harcsát és süllőt  exportál, ráadásul minket elkerültek a halbetegségek, így az európai hiányt magyar hallal lehet kipótolni.

Magyarországon az alaphal a ponty, ez teszi ki a teljes fogyasztás mintegy 80 százalékát. Az év végi ünnepekre már keresett a harcsa, a süllő és a pisztráng, vagyis azok a szálkamentes halak, amelyek fogyasztása évközben még elenyésző. Az év végén fogy el Magyarországon az éves halfogyasztás 30-35 százaléka, tette hozzá a szakértő.

Drágább, de csak egy rövid ideig

A nyári aszály és a magasabb gabonaárak miatt ugyanakkor számítani kell arra, hogy egy kicsit drágább lesz a hal, az emelkedés azonban nem éri el a 10 százalékot. Lévai Ferenc hozzátette: a jövő évtől a fogyasztók által is érzékelhető, mintegy 15-17 százalékos árcsökkenés várható az áfacsökkentésnek (27-ről 5 százalékra) köszönhetően, ami az ágazat fehéredésére is jótékonyan hat majd. Ez egyébként a fogyasztást is serkenti majd, a szóvivő 10 százalék körüli növekedést vár.

Az egyik legegészségesebb étel, és közben utáljuk?

A halat szinte mindenki az egészséges étrend részének tekinti, ennek ellenére azonban ritka az olyan család, ahol akár csak hetente is az asztalra kerülne. Magyarországon az európai átlaghoz képest is kevés halat fogyasztunk: az éves halfogyasztás fejenként mindössze 4-5 kg. A Nébih összeszedte a rendszeres halfogyasztás pozitív hatásait. És mit javasol a szakértő? A Privátbankár.hu cikkéből kiderül! >>>

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás