Friss árfolyamok >>

Kiderült, mennyivel drágul a kenyér

2018. július 17. 09:37:00
Kevesebb búza termett itthon, ősszel árat emelnek a pékek.

(Pixabay)
(Pixabay)

Duplájára kellene emelni a kenyér árát, hogy ne legyen veszteséges a sütőipari cégek több mint fele - ezt mondta az atv.hu-nak Szakács Tamás. A Hajdúsági Sütödék Zrt. vezérigazgatója szerint Európában csak Bulgáriában olcsóbb a kenyér, a sütőipari ágazat szenved attól, hogy nincsenek normális árak.

Ráadásul kevesebb búza termett idén, így várhatóan emelkedik a liszt, és így a kenyér ára is. Szeptembertől 10-15 százalékos drágulást becsülnek. Ez azt jelenti, hogy aki például a jelenleg 380 forintos parasztkenyeret választja a pékségben, az ősztől akár 440 forintot is fizethet - írja a portál.

A drágulás okáról Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója is beszélt nemrég: a vetésterület kisebb az elmúlt évinél, az áprilisi hőség pedig kedvezőtlenül hatott a búzára, ami abban is meglátszik, hogy a kalászok és a szalmák rövidebbek lettek. A korai fajtáknál a minőség nem romlott, a kalászokban lévő kevesebb mennyiség használható lesz. A közép- és késő érésű fajtáknál előfordulnak gombabetegségek, fuzáriumfertőzést is találtak már, ezek minősége gyengébb a megszokottnál.

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás