Friss árfolyamok >>

Két hét múlva újra magyar hagyma kerül a polcokra, piacokra

2017. május 26. 14:51:00
Az áttelelő hagyma június elejétől elérhető és a belföldi hagyma és fokhagymakészletek következő év elejéig kitartanak

Termelői munkacsoportot hozott létre a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a hagymaágazatban. A munkacsoport főként azt szeretné elérni, hogy azokban az időszakokban, amikor van magyar áru a piacon, akkor azt forgalmazzák a kereskedők.

Két hét múlva jön a magyar hagyma

A szakemberek szerint a magyar áttelelő hagyma már várhatóan június 10. körül kapható lesz a piacon. Ezt követően a magyar vöröshagymából és fokhagymából augusztus végétől egészen a következő év januárig-februárig ki lehet elégíteni a belföldi igényeket.

Magyarországon az éves átlagos vöröshagyma fogyasztás 8-9 kilogramm, fokhagymából pedig 0,8-0,9 kiló. Vöröshagymából 65-70 ezer tonna a termés, fokhagymából 6-8 ezer tonna. Ennek az igénynek a kielégítéséhez vöröshagymából 15-18 ezer tonna, fokhagymából 1000-1400 tonna importra van szükség.

Miben segít a NAK?

A NAK a szakmai segítségnyújtás mellett a piaci információk gazdálkodókhoz való eljuttatásához, és a piaci szereplők közötti kapcsolat erősítéséhez is támogatást nyújt. Emellett segíti a tárolhatóság növelését és a tárolókapacitások bővítését is annak érdekében, hogy például a vöröshagyma minősége a betakarítástól 5-6 hónapon keresztül a piaci igényeknek megfelelő 

Legfrissebb


Friss árfolyamok >>

Powered by SaxoBank

Hírlevél feliratkozás